Λέων στο L&O: Κινδυνεύει με εξαφάνιση η ειδικότητα του ιατροδικαστή στην Ελλάδα

Syntaxi 13-10-2019 08:36
Λέων στο L&O:  Κινδυνεύει με εξαφάνιση η ειδικότητα του ιατροδικαστή στην Ελλάδα
«Έχουμε συμβασιούχους ιατροδικαστές στους μισούς νομούς της χώρας» λέει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο ακόμη και εξαφάνισης της ειδικότητας του ιατροδικαστή στην Ελλάδα, κρούει με συνέντευξή του στο «L&O» ο Πρόεδρος Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, ιατροδικαστής κ. Γρηγόρης Λέων.

Όπως τονίζει, σήμερα στη χώρα μας δεν υπάρχει προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων ιατροδικαστών, γεγονός που αποθαρρύνει τους νέους γιατρούς να επιλέξουν τη συγκεκριμένη ειδικότητα. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν νέοι ιατροδικαστές στη χώρα και τα προβλήματα λόγω ελλείψεων θα γιγαντωθούν» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Λέων και τονίζει ότι σήμερα στους περισσότερους νομούς της χώρας δεν υπάρχει ιατροδικαστής σε κάθε νοσοκομείο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, αναφέρει ότι η ιατροδικαστική στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια ήταν μία «παρεξηγημένη» επιστήμη, και υπογραμμίζει την συμβολή της στη νομική επιστήμη και σε σημαντικές υποθέσεις που απασχολούν τα δικαστήρια και στις οποίες το θύμα δεν έχει καταλήξει.

Ακόμη, ο κ. Λέων αναφέρεται στις αλλαγές που έφερε ο νέος Ποινικός Κώδικας για τις ιατροδικαστικές πράξεις αλλά και στη διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ ιατροδικαστών σε πολλές υποθέσεις.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Προέδρου της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, έχει ως εξής:

L&O: Είστε σχεδόν πέντε χρόνια πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας. Πιστεύετε ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα η επιστήμη στην Ελλάδα βελτιώθηκε;

Απάντηση: Η ιατροδικαστική στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια ήταν μία «παρεξηγημένη» επιστήμη. Οι περισσότεροι πολίτες πίστευαν ότι ο ιατροδικαστής είναι ο ιατρός των «νεκρών». Τα πέντε αυτά χρόνια δώσαμε ως Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία ένα μεγάλο αγώνα έτσι ώστε η κοινή γνώμη να ενημερωθεί για το επάγγελμα του ιατροδικαστή. Επίσης, προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις να ζητήσουμε την τοποθέτηση ιατροδικαστών σε όλες τις πρωτεύουσες νομών. Επιπλέον, καταφέραμε η ειδικότητα να αυξηθεί σε διάρκεια και η εκπαίδευση να διαρκεί πλέον πέντε χρόνια έτσι ώστε να συμβαδίσει με τις ευρωπαϊκές χώρες. Γενικά θα σας έλεγα ότι μέσα σε πέντε χρόνια καταφέραμε να κάνουμε για την ιατροδικαστική ό,τι δεν είχε γίνει εδώ και δεκαετίες.

- Είπατε ότι η ιατροδικαστική δεν είναι μόνο για τους νεκρούς. Μπορείτε να εξηγήσετε σε ποιες άλλες περιπτώσεις ένας πολίτης χρειάζεται ιατροδικαστή;

- Η ιατροδικαστική είναι η ιατρική επιστήμη που χρησιμοποιείται για νομικούς λόγους. Όλες σχεδόν οι νομικές υποθέσεις οι οποίες απαιτούν ιατρική γνώση θα πρέπει να ανατίθενται σε ιατροδικαστή. Για να γίνει πιο κατανοητό θα σας δώσω κάποια παραδείγματα. Οι υποθέσεις ιατρικών σφαλμάτων, σύμφωνα και με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες, απαιτούν υποχρεωτικά συμμετοχή ιατροδικαστή. Ομοίως συμβαίνει και για τις υποθέσεις τροχαίων ατυχημάτων, εργατικών ατυχημάτων και άλλες περιπτώσεις που το θύμα δεν έχει καταλήξει. Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι ο ιατροδικαστής είναι ο μόνος ιατρός ο οποίος έχει την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία για να πιστοποιήσει μία σωματική βλάβη, για παράδειγμα σε περίπτωση ξυλοδαρμού ή να πιστοποιήσει ένα βιασμό.

-Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε εσείς οι ιατροδικαστές;

- Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι νομοί της χώρας ακόμη και σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει ιατροδικαστής σε κάθε νοσοκομείο. Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα καλύπτονται από ιατροδικαστές περίπου οι μισοί νομοί της χώρας και μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς με συμβασιούχους. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι ένα μεγάλο θέμα καταρχάς για τις τοπικές κοινωνίες, κατά δεύτερο λόγο, όμως, για τους νέους –κυρίως- επιστήμονες.

Όταν ειδικά οι νέοι ιατροδικαστές βλέπουν ότι δεν υπάρχει επαγγελματική αποκατάσταση, δυστυχώς, απογοητεύονται και οι ίδιοι αλλά και αποθαρρύνονται οι νεότεροι ιατροί να διαλέξουν τη συγκεκριμένη ειδικότητα. Μάλιστα, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν νέοι ιατροδικαστές στη χώρα και τα προβλήματα λόγω ελλείψεων θα γιγαντωθούν. Να τονίσουμε, δε, ότι στις χιλιάδες προσλήψεις που ανακοινώνονται κατά καιρούς από το υπουργείο Υγείας, δεν υπήρξε μέχρι σήμερα καμία νέα, μόνιμη πρόσληψη ιατροδικαστή, ενώ η τελευταία ήταν περίπου πριν από μία δεκαετία!

Άλλα προβλήματα έχουν να κάνουν κυρίως με τις υποδομές. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στην Αθήνα δύο δημόσιες υπηρεσίες εξυπηρετούνται από ένα νεκροτομείο απαρχαιωμένο, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

- Υπήρξε κάποια αλλαγή για τις ιατροδικαστικές πράξεις, σύμφωνα με το νέο ποινικό κώδικα και το νέο κώδικα ποινικής δικονομίας;

- Η κύρια αλλαγή που έφερε ο νέος ποινικός κώδικας για τις ιατροδικαστικές πράξεις ήταν η ξεκάθαρη διατύπωση ότι σε κάθε υπόθεση που ορίζεται πραγματογνώμονας οι έχοντες νόμιμο συμφέρον έχουν το δικαίωμα ορισμού τεχνικού συμβούλου. Δηλαδή, κάθε φορά που πραγματοποιείται νεκροψία- νεκροτομή από έναν ιατροδικαστή του δημοσίου οι συγγενείς του θύματος έχουν δικαίωμα να διορίσουν το δικό τους ιατροδικαστή- ιδιώτη ως τεχνικό σύμβουλο.

Η συγκεκριμένη διατύπωση στους νέους ποινικούς κώδικες ήρθε απλά να εξαλείψει τις ελάχιστες περιπτώσεις ιατροδικαστών που αρνούνταν τον ορισμό τεχνικού συμβούλου. Εξάλλου, όπως αντιλαμβάνεστε, η άρνηση δημιουργούσε πολλά ερωτήματα ως προς τα κίνητρά της και έντονο προβληματισμό στους πολίτες. Συνεπώς, η νέα διατύπωση στους κώδικες ήταν στην ορθή κατεύθυνση, καθώς εξασφαλίζει τόσο στους επιστήμονες όσο και στους έχοντες έννομο συμφέρον να ασκήσουν το δικαίωμά τους. Κανείς δεν βλάπτεται από τη μεγαλύτερη διαφάνεια.

- Κάποιες φορές βλέπουμε σε υποθέσεις να υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ ιατροδικαστών. Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει κάτι τέτοιο όταν μιλάμε για στοιχεία τα οποία εκτιμώνται από τους συγκεκριμένους κανόνες της επιστήμης;

- Είναι αλήθεια ότι όταν δύο ιατροδικαστές κατέχουν τα ίδια ακριβώς στοιχεία, θα πρέπει να καταλήγουν σε παρόμοια συμπεράσματα. Μέσα στα πλαίσια της ιατροδικαστικής επιστήμης προφανώς και υπάρχουν κάποια περιθώρια διαφορετικής εκτίμησης και κρίσης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν δύο ιατροδικαστές να ισχυρίζονται εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo