Αντιπρόεδρος Δικαστών-Εισαγγελέων: Η μπάλα χάνεται, όταν ορισμένοι θεωρούν πως μπορούν να σηκώσουν το τηλέφωνο και να παρέμβουν

Newsroom 09-10-2019 11:47
Αντιπρόεδρος Δικαστών-Εισαγγελέων: Η μπάλα χάνεται, όταν ορισμένοι θεωρούν πως μπορούν να σηκώσουν το τηλέφωνο και να παρέμβουν
Ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος για τις εξελίξεις στη Δικαιοσύνη

Για τις εξελίξεις που πλήττουν εδώ και καιρό το ανώτατο επίπεδο της Δικαιοσύνης και στον απόηχο της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή περί Novartis η οποία κατέληξε σε υπερψήφιση της πρότασης της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής εις βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τοποθετήθηκε ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. 

Μιλώντας στον Αlpha και στην εκπομπή «Ραντάρ» ο κ. Λυμπερόπουλος είπε για την υπόθεση «Ρασπούτιν», αλλά και την κ. Τουλουπάκη:

«Η εις βάθος εξέταση όλων αυτών που έχουν κατατεθεί εκ μέρους των δύο εισαγγελέων ή αυτά που θα κατατεθούν στο μέλλον, θα έχουν συνέπειες εφόσον αποδειχθούν ποια από όλα αυτά είναι πραγματικά κι αν δεν είναι. Υπάρχουν κάποιες διαδικασίες, οι οποίες πρέπει να τηρούνται και σε υποθέσεις τόσο σοβαρές με εξίσου αντίστοιχα σοβαρές καταγγελίες, οι διαδικασίες αυτές είναι απόλυτα κρίσιμο να τηρούνται, μιλάω για το πώς κάποιος δικαστής απαλλάσσεται των καθηκόντων του ή προστατεύεται. Ο ρόλος της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων είναι πρώτα απ’ όλα να μην παρεμβαίνει σε υφιστάμενες διαδικασίες, πειθαρχικές ή ποινικές, για εύλογους λόγους. Πρώτον, δεν είμαστε αρμόδιοι για αυτό και δεύτερον γιατί όταν υπάρχει μία έρευνα δεν πρέπει κανένας που δεν έχει θεσμικό ρόλο να παρεμβαίνει, πέραν του γεγονότος ότι τέτοιου είδους διαδικασίες είναι απόρρητες, έχουν αυτή την ιδιαιτερότητα.

Για την κ. Τουλουπάκη

«Όταν σε έναν δικαστή έχει υπάρξει αμφισβήτηση αναφορικά με την αμεροληψία του, πρέπει εκείνος να προσφεύγει σε μία αντίστοιχη διαδικασία που υπάρχει στο αρμόδιο όργανο για να κρίνει αν υπάρχουν λόγοι να εξαιρεθεί από τις υποθέσεις τις οποίες δικάζει. Αυτό ξέρω ότι είναι και μία προσωπική άμυνα και μία  ένδειξη προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστών. Θα έλεγα ότι και η αυτό-προστασία του δικαστή είναι μέσα στους παράγοντες που ενισχύουν την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης.

Η Δικαιοσύνη να κάνει αυτοκάθαρση

Σχολιάζοντας σε γενικότερο πλαίσιο τα όσα συμβαίνουν στο χώρο της Δικαιοσύνης, ο κ. Λυμπερόπουλος χαρακτήρισε την όλη συζήτηση «εξαιρετικά δυσάρεστη για την δικαιοσύνη», προσθέτοντας πως «είναι εξαιρετικά δυσάρεστα όλα αυτά». Ωστόσο τόνισε:

«Από την άλλη πλευρά όμως είναι νομίζω μια εξαιρετική ευκαιρία να αναδειχθεί  το πώς η δικαιοσύνη μπορεί να  κάνει αυτοκάθαρση και όχι γιατί βρίσκεται σε ανάγκη ή είναι στριμωγμένη. Δίνεται η ευκαιρία να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες ώστε να προχωρήσει η αυτοκάθαρση».

Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις των πολιτικών στη Δικαιοσύνη, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων πως «οποιαδήποτε ανάμειξη πολιτικών και πολύ περισσότερο της εκτελεστικής ή της νομοθετικής εξουσίας στην λειτουργία την δικαστική είναι ανεπίτρεπτη και βεβαίως πλήττει ουσιαστικά το κράτος δικαίου, αυτά τα πράγματα πρέπει να μένουν έξω».

Πότε χάνεται η μπάλα

Σε ερώτηση που αφορούσε στο αν η μεταπήδηση δημοσιογράφων και δικαστών με μεγάλη ευκολία από τα τηλεοπτικά πλατό ή τα δικαστικά έδρανα στη Βουλή οδηγεί στο να ...χάνεται η μπάλα, ο κ. Λυμπερόπουλος είπε χαρακτηριστικά:

Νομίζω ότι η μπάλα χάνεται σε ένα άλλο επίπεδο πολύ πιο έντονα και ίσως περισσότερο υποδόρια. Χάνεται εκεί όπου ορισμένοι θεωρούν ότι είναι αυτονόητο να μπορούν να σηκώσουν το τηλέφωνο να κάνουν την παρέμβασή τους κατά το δοκούν αλλά επίσης χάνεται η μπάλα και χάνεται για πολλά χρόνια, όταν μια αναθεώρηση Συντάγματος αναδεικνύει την ανάγκη, κατά την συζήτηση της προηγούμενης Βουλής, του διαφορετικού τρόπου επιλογής των ηγεσιών των ανώτατων δικαστηρίων και δυστυχώς αυτή η άποψη δεν παίρνει πλειοψηφία ώστε να συζητάμε σήμερα για αναθεώρηση του συστήματος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo