Υπόθεση Novartis: Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο - Υπερψηφίστηκε η πρόταση της ΝΔ

Newsroom L&O 09-10-2019 01:25
Υπόθεση Novartis: Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο - Υπερψηφίστηκε η πρόταση της ΝΔ
Προηγήθηκε μια θυελλώδης συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε περισσότερες από οχτώ ώρες με τους τόνους να ανεβαίνουν σε πολλά σημεία

Με 172 «ναι» και 84 «όχι» υπερψηφίστηκε η πρόταση 30 βουλευτών των ΝΔ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει το ρόλο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην πολύκροτη υπόθεση Novartis.

Συνολικά ψήφισαν 261 βουλευτές, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν 256 έγκυρα ψηφοδέλτια, τέσσερα άκυρα και ένα λευκό. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Θεοδώρα Τζάκρη που βρίσκονται στο εξωτερικό, καθώς και οι Νεκτάριος Σαντορινιός και Νίκος Φίλης που δεν ήταν στην ψηφοφορία για λόγους υγείας. Απών ήταν και ο Γιάννης Αντωνιάδης από τη ΝΔ, ο οποίος απουσιάζει, επίσης, στο εξωτερικό.

Προηγήθηκε μια θυελλώδης συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε περισσότερες από οχτώ ώρες με τους τόνους να ανεβαίνουν σε πολλά σημεία και να ανταλλάσσονται βαριές κατηγορίες και εκατέρωθεν διαξιφισμοί.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος, μιλώντας επί σχεδόν μία ώρα, έκανε λόγο για οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο που έχει σχεδιαστεί εδώ και καιρό και εκτελείται σε βάρος του, κάνοντας εκτενείς αναφορές σε Ράικου και Αγγελή, αλλά και στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αποκάλεσε «διπλά δειλό» τον κ. Μητσοτάκη και κάλεσε την κυβερνητική πλειοψηφία να παραπέμψει και τον ίδιο σε προανακριτική επιτροπή εκτός από τον πρώην αν. υπουργό Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο εισηγητής Θανάσης Πλεύρης, τόνισε ότι το κατηγορητήριο είναι ανοιχτό, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής διαδικασίας και για άλλα αδικήματα, αν υπάρξουν στοιχεία για περαιτέρω παρεμβάσεις και για άλλα πρόσωπα.

«Ναι χωρίς περιστροφές» στην σύσταση ειδικής προκαταρκτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο από το ΚΙΝΑΛ, όπως τόνισε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Από τη διαδικασία αποχώρησαν, αφού πρώτα οι αρχηγοί τους μίλησαν, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜεΡΑ25.

Η Προανακριτική που θα συσταθεί θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του κ. Παπαγγελόπουλου για τέσσερα αδικήματα: Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος. Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo