Το «πόκερ» Ερντογάν στη Συρία και οι κίνδυνοι για Ελλάδα και Κύπρο

Μαργαρίτα Αργυροπούλου 07-10-2019 16:32
Το «πόκερ» Ερντογάν στη Συρία και οι κίνδυνοι για Ελλάδα και Κύπρο
Στην επικείμενη νέα επίθεση στο συριακό έδαφος η Τουρκία θα έχει τις «ευλογίες» των ΗΠΑ, που αποσύρουν τις δυνάμεις τους από την περιοχή, σε μια περίοδο που ο Ερντογάν «παίζει» στο έδαφος των ανταγωνισμών και των ανακατατάξεων, με κινήσεις που αν μη τι άλλο κατοχυρώνουν τη γείτονα ως μια περιφερειακή δύναμη

Στο αποκορύφωμά του βρίσκεται ένα διπλωματικό και πολιτικό «πόκερ» από την πλευρά Ερντογάν, ο οποίος με πρόσχημα την περίφημη «ασφαλή ζώνη» στη Συρία, απειλεί με εισβολή στη Βόρεια Συρία «ανά πάσα στιγμή», έχοντας, μάλιστα, το πράσινο «φως» των Αμερικανών.

Ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι μια φράση την οποία επαναλαμβάνουμε συνεχώς: μπορεί να μπούμε (στη Συρία) οποιαδήποτε νύκτα χωρίς προειδοποίηση. Δεν υπάρχει θέμα να ανεχθούμε περισσότερο τις απειλές που προέρχονται απ’ αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Η ρητορική και κυρίως οι χειρισμοί Ερντογάν σε ένα μείζον γεωπολιτικό θέμα, δεν είναι μια ακόμα αποφασιστική εμφάνιση του Τούρκου Προέδρου, αλλά πρόκειται για μια κίνηση που έχει στρατηγικό βάθος και ευρύτερες στοχεύσεις, οι οποίες έμμεσα, αλλά σαφέστατα αφορούν Ελλάδα και Κύπρο.

Στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ξετυλίγεται όλο το κουβάρι της ανακατανομής ρόλων και θέσης όλων των ισχυρών οικονομικά και στρατιωτικά «παιχτών» του πλανήτη, μέσα σε ένα σκηνικό γενικευμένων ανταγωνισμών και ανακατατάξεων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι συγκεκριμένες αποφάσεις Ερντογάν και πολύ περισσότερο η υλοποίησή τους δεν θα μοιάζει και κυρίως και δεν έχει τις ίδιες συνέπειες με τις δυο προηγούμενες τουρκικές εισβολές στη Συρία («Ασπίδα του Ευφράτη» το 2016-2017 και «Κλάδος Ελαίας» το 2018), για τις οποίες οι Αμερικανοί είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις καταδίκασαν τις κινήσεις της Τουρκίας.

Στην επικείμενη νέα επίθεση στο συριακό έδαφος η Τουρκία θα έχει τις «ευλογίες» των ΗΠΑ, που αποσύρουν τις δυνάμεις τους από την περιοχή, σε μια περίοδο που ο Ερντογάν «παίζει» στο έδαφος των ανταγωνισμών και των ανακατατάξεων, με κινήσεις που αν μη τι άλλο κατοχυρώνουν τη γείτονα ως μια περιφερειακή δύναμη, η οποία στην πράξη εφαρμόζει μια εξωτερική πολιτική με βάθος και πολυεπίπεδες στοχεύσεις.

Το «φλερτ» με τη Ρωσία (οι S-400 είναι ήδη στο τουρκικό έδαφος) και η μη επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ μέχρι και σήμερα παρά τις λεκτικές απειλές, στην παρούσα φάση δεν είναι ένα ακόμα επεισόδιο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Με τον Τραμπ στο «καναβάτσο» της έρευνας υπό την απειλή καθαίρεσης, έχει άλλη σημασία η αποστροφή Ερντογάν, ο οποίος κατά την ανακοίνωση της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον είπε ότι ελπίζει να επιλύσει τη διένεξη γύρω από τα μαχητικά F-35.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτίθεται σε μια επίθεση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, ωστόσο, με τρόπο που μόνο αποτρεπτικά δεν λειτουργεί στους σχεδιασμούς Ερντογάν, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε μια μεσοβέζικη δήλωση τόνισε σήμερα ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Σε αυτό το σκηνικό, η εξαπόλυση μιας στρατιωτικής επιχείρησης από την Άγκυρα στη Βόρεια Συρία, η οποία καταφανώς στοχεύει το κουρδικό στοιχείο της περιοχής (που δικαίως αισθάνεται προδομένο από τον Τραμπ, αφού οι Κούρδοι αποτέλεσαν το βασικό «όπλο» εναντίον του ISIS), έξω και πέρα από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, εκτός από τα όποια επιμέρους αποτελέσματα, θα αποτελέσει μια πανηγυρική νίκη της τακτικής Ερντογάν.

Θα είναι μια νίκη όχι μόνο σε επίπεδο συμβολισμών, αλλά και σε επίπεδο ουσίας. Με την επίθεση θα αποδειχτεί περίτρανα ότι στη γεωπολιτική «σκακιέρα» η δύναμη της ισχύος και η αξιοποίηση των ρωγμών της ευμετάβλητης ισορροπίας των παγκόσμιων ανταγωνισμών και ανακατατάξεων, κατοχυρώνει θέσεις και διαμορφώνει τετελεσμένα.

Και εν προκειμένω, θα αποδειχτεί ότι όσοι λένε ότι «οι απειλές και οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν διαμορφώνουν τετελεσμένα σε Αιγαίο και Κύπρο, αφού κινούνται εκτός διεθνούς δικαίου», επικαλούνται μια συνθήκη που απέχει πολύ από την πραγματικότητα και λειτουργεί, τουλάχιστον, αποπροσανατολιστικά.

Τα τετελεσμένα και οι τέτοιου είδους -έστω και υψηλού ρίσκου- κινήσεις και διαπραγματευτικές θέσεις κατοχυρώνουν διαχρονικά και αναγκάζουν χώρες και κρατικές οντότητες να συρθούν εκούσια ή υπό την πίεση συμμάχων ή «συμμάχων» στο τραπέζι ενός διαλόγου που σε μια προηγούμενη περίοδο θα φαινόταν αδιανόητος. Και ο Ερντογάν αποδεικνύει ότι ξέρει να παίζει αυτό το «πόκερ» πολύ καλά.

Και ο νοών νοείτω...

Διαβάστε επίσης:

https://lawandorder.gr/Article/57315/erntogan-gia-voreia-syria-h-epithesi-mas-mporei-na-eksapolythei-ana-pasa-stigmi/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo