Στα άκρα η ένταση στην Αν. Μεσόγειο - Ξεκινά γεωτρήσεις το Γιαβούζ στην κυπριακή AOZ

Newsroom 07-10-2019 10:10
Στα άκρα η ένταση στην Αν. Μεσόγειο - Ξεκινά γεωτρήσεις το Γιαβούζ στην κυπριακή AOZ
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας επισκέπτεται σήμερα την Κύπρο στον απόηχο της επίσκεψης  του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο

Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Yavuz θα αρχίσει σήμερα ή αύριο, Τρίτη, γεωτρήσεις για πετρέλαιο και αέριο νοτιοδυτικά της Κύπρου, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε την Πέμπτη πως έστειλε το πλοίο στην περιοχή όπου οι κυπριακές αρχές έχουν ήδη χορηγήσει δικαιώματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε ιταλικές και γαλλικές εταιρείες. Η Κύπρος καταγγέλλει την Τουρκία για «σοβαρή κλιμάκωση» των παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Συνάντηση Δένδια με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο να αγγίζει τα άκρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας επισκέπτεται σήμερα την Κύπρο στον απόηχο της επίσκεψης  του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, και προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών Αθήνας-Λευκωσίας, καθώς συν τοις άλλοις επίκειται Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Ο Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση αρχικά, στις 16:30 με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ στη συνέχεια στις 18:30 θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Κατά τις συναντήσεις του ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει την κυπριακή πλευρά για το περιεχόμενο των πρόσφατων συνομιλιών του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στον οποίο τέθηκε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo