Ποινικοί Κώδικες: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες των επιτροπών  - Τι αλλάζει για μολότοφ, ισοβίτες και τρομοκρατία

Syntaxi 06-10-2019 08:15
Ποινικοί Κώδικες: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες των επιτροπών  - Τι αλλάζει για μολότοφ, ισοβίτες και τρομοκρατία
Ένα βήμα πριν τεθούν σε δημόσια διαβούλευση βρίσκονται οι αναμορφωμένοι Ποινικοί Κώδικες, σύμφωνα με πληροφορίες του «L&O». Οι δυο επιτροπές που είχαν συσταθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης για να επιφέρουν αλλαγές στους Κώδικες, που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιουλίου, ολοκλήρωσαν το έργο τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σημαντικές αλλαγές που επήλθαν στον Ποινικό Κώδικα,  είναι και αυτή του άρθρου που αφορά στο δικαίωμα των πολυισοβιτών και ισοβιτών να αιτούνται την υφ' όρων αποφυλάκιση τους, με την προϋπόθεση ότι έχουν εκτίσει (με τον ισχύοντα Κώδικα) τα 16 χρόνια από την ποινή που τους έχει επιβληθεί. Πλέον, με τις αλλαγές που επήλθαν, το όριο αυτό αυξάνεται και σύμφωνα με πληροφορίες φτάνει τα 20 έτη. Δηλαδή, ισοβίτες και πολυιοσοβίτες για να καταθέσουν αίτηση για αποφυλάκιση με όρους θα πρέπει να έχουν εκτίσει τα 20 έτη με μεροκάματα.

Ακόμη, αλλαγές επήλθαν και στο αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου το όποιο αποκτά και πάλι  κακουργηματική μορφή. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη διάταξη ως όπως είχε διατυπωθεί στον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα είχε προκαλέσει τις παρατηρήσεις της Ομάδας Εργασίας του αλλά και της Ομάδας Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς.

Μολότοφ και τρομοκρατία

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σημαντικές αλλαγές επήλθαν και σε αδικήματα που αφορούν σε τρομοκρατία, καθώς στο νέο Κώδικα ενσωματώνονται κοινοτικές οδηγίες, τις οποίες η Ελλάδα είχε την υποχρέωση να εντάξει στο εσωτερικό της δίκαιο.  

Με τις τροποποιήσεις προβλέπονται κυρώσεις και ποινές για πράξεις που έχουν ...άρωμα  τρομοκρατίας, όπως η στρατολόγηση μελών σε οργανώσεις, η παροχή πληροφοριών, κ.α.

Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της κατοχής και παρασκευή εκρηκτικών υλών, όπως οι βόμβες  μολότοφ, οι πληροφορίες αναφέρουν  ότι το συγκεκριμένο αδίκημα παραμένει πλημμέλημα αλλά θα είναι κακούργημα η κατοχή και η χρήση εκρηκτικών υλών από πρόσωπο που τις φέρει σε συγκεντρώσεις κ.λπ. και διαπράττει το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης.

Τέλος, κακούργημα, θα αποτελεί, κατά τις ίδιες πληροφορίες και η σύσταση συμμορίας για την διάπραξη διακεκριμένων κλοπών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo