Επίσκεψη Αλκ. Στεφανή στο Δ’ Σώμα Στρατού στη Θράκη – Παρακολούθησε άσκηση με «ειδικό ενδιαφέρον»

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 01-10-2019 20:03
Επίσκεψη Αλκ. Στεφανή στο Δ’ Σώμα Στρατού στη Θράκη – Παρακολούθησε άσκηση με «ειδικό ενδιαφέρον»
Ακόμα και ένας μη στρατιωτικός είναι σε θέση να αντιληφθεί αμέσως τη σημασία αλλά και τον συμβολισμό των ασκήσεων αυτών

Διήμερη επίσκεψη στην περιοχή ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού (Δ’ ΣΣ) πραγματοποίησε ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης, Αλκιβιάδης Στεφανής, όπου παρακολούθησε διάφορες δραστηριότητες σχεδίασης και διεξαγωγής επιθετικών επιχειρήσεων, από σχηματισμούς και μονάδες του Σώματος, στο πλαίσιο της μεγάλης διακλαδικής ασκήσεως «Παρμενίων 2019», που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Τον ΥΦΕΘΑ συνόδευαν ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, οι Διοικητές της 1ης Στρατιάς, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος και του Δ' ΣΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.

Αρχικώς, ο ΥΦΕΘΑ παρακολούθησε την ΤΑΜΣ «Νέστος-19» και την ανάπτυξη στρατιωτικής γέφυρας τύπου «Belley», που πραγματοποιηθήκαν στην περιοχή του ποταμού Νέστου, με άσκηση «βιαίας διαβάσεως υδατίνου κωλύματος», ενώ ακολούθως μετέβη στο πεδίο βολής και ασκήσεων Πετροχωρίου, όπου παρακολούθησε την ΤΑΜΣ «Χαλύβδινος Θώραξ-19».

Για όσους δεν γνωρίζουν, θα πρέπει να επισημανθούν δύο στοιχεία. Η προαναφερθείσα διπλή άσκηση είναι στην πραγματικότητα μία με δύο φάσεις. Η πρώτη («Νέστος-19») περιλαμβάνει τη ζεύξη ενός μεγάλου υδάτινου κωλύματος όπως είναι ένας ποταμός – ο Νέστος – και η «βίαιη διάβασή του» δηλαδή το πέρασμά του με τον εχθρό να ελέγχει την απέναντι όχθη και να βάλει εναντίον του προσπαθώντας να αποτρέψει τα φίλια τμήματα από το να περάσουν απέναντι στις θέσεις του. Η δεύτερη άσκηση («Χαλύβδινος Θώραξ»), που αποτελεί συνέχεια της πρώτης, γίνεται αμέσως μόλις τα φίλια τμήματα διαβούν «βιαίως» το υδάτινο κώλυμα και αφού εγκαταστήσουν προγεφύρωμα στην ως τότε «εχθρική» όχθη, ξεκινήσουν την επίθεσή τους για να περάσουν στην ενδοχώρα.

Ακόμα και ένας μη στρατιωτικός είναι σε θέση να αντιληφθεί αμέσως τη σημασία αλλά και τον συμβολισμό των ασκήσεων αυτών, που ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, αν και γίνονται στο πλαίσιο της διακλαδικής ασκήσεως «Παρμενίων 2019» εντούτοις γίνεται αρκετά μακριά από τον Έβρο, ώστε οι ασκούμενοι να ασκηθούν μακριά από «βέβηλα βλέμματα»! Μετά το πέρας της ασκήσεως, ο υφυπουργός απηύθυνε χαιρετισμό στο προσωπικό, που συμμετείχε στην άσκηση.

Την προηγούμενη, ο ΥΦΕΘΑ είχε μεταβεί στο Αινήσιο Δέλτα στο νομό Έβρου, όπου παρακολούθησε την ΤΑΜΣ «Μινωτάκης», που αφορά στην υλοποίηση του σχεδίου επιτηρήσεως της περιοχής, με τη συμμετοχή προσωπικού τόσο του ενεργού στρατού, όσο και της Εθνοφυλακής.

Στη συνέχεια, ο Αλκ. Στεφανής μετέβη στο Σουφλί Έβρου, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη στο Επιτηρητικό Φυλάκιο «126» της 50ης Μηχανοκινήτου Ταξιαρχίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo