Άκυρος ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ το 2017 για την πρόσληψη 404 δικαστικών γραμματέων

Newsroom L&O 01-10-2019 19:02
Άκυρος ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ το 2017 για την πρόσληψη 404 δικαστικών γραμματέων
Ένα μεγάλο μέρος των επιτυχόντων του διαγωνισμού έχουν διοριστεί και ήδη υπηρετούν

Στην ακύρωση των οριστικών πινάκων του ΑΣΕΠ για το διαγωνισμό του 2017 (προκήρυξη 1Κ/2017), ο οποίος αφορούσε την πλήρωση 404 θέσεων δικαστικών γραμματέων, προχώρησε με αποφάσεις του το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μεταξύ ένα μεγάλο μέρος των επιτυχόντων του διαγωνισμού έχουν διοριστεί και ήδη υπηρετούν.

Ειδικότερα, με τις αποφάσεις έγιναν δεκτές οι προσφυγές που είχαν καταθέσει στη διοικητική δικαιοσύνη επιτυχόντες του διαγωνισμού στους προσωρινούς πίνακες, οι οποίοι, όμως, αποκλείστηκαν από τους τελικούς πίνακες.

Μεταξύ άλλων, οι προσφεύγοντες υποστήριζαν ότι ο πίνακας διοριστέων, καταρτίστηκε «κατά παράβαση των αρχών της νομιμότητας, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της ισότητας». Και αυτό καθώς «οι διοριστέοι επελέγησαν βάσει μιας άνισης, αναξιοκρατικής και άνευ κριτηρίων διαδικασίας μοριοδοτήσεως με το πριμ της συνάφειας».

Ακόμη, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, το ΑΣΕΠ «εν μέσω διαγωνισμού, παντελώς αδιαφανώς και αυθαιρέτως άλλαξε άποψη για τον τρόπο που αξιολόγησε την συνάφεια των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών των υποψηφίων και την προϋπηρεσία τους, με αποτέλεσμα να βρεθούν διοριστέοι υποψήφιοι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά από θετικές επιστήμες και να αποκλειστούν υποψήφιοι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά από φιλοσοφικές και ανθρωπιστικές επιστήμες».

Οι αιτιάσεις αυτές των προσφευγόντων έγιναν δεκτές από το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το οποίο αναφέρει στις αποφάσεις που εξέδωσε ότι το ΑΣΕΠ διεύρυνε ανεπιτρέπως την έννοια του «γνωστικού αντικειμένου», προσθέτοντας παράνομα και αντισυνταγματικά κριτήρια.

Με αφορμή την έκδοση των συγκεκριμένων αποφάσεων ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνος Λαζαράτος που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος του διαγωνισμού, σε δήλωσή του κάνει λόγια για ανάγκη επανελέγχου του τρόπου λειτουργίας του ΑΣΕΠ.

«Με αυτές τις μείζονος νομικής σημασίας αποφάσεις του, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών διασφάλισε κατά τρόπο παραδειγματικό τις τρωθείσες από το ΑΣΕΠ αρχές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας στον διαγωνισμό της Προκηρύξεως 1Κ/2017» αναφέρει ακόμη στη δήλωσή του ο κ. Λαζαράτος και προσθέτει: «Το Δικαστήριο ανέτρεψε εκ θεμελίων μια πρωτοφανώς άδικη κρίση, που είχε οδηγήσει σε έντονες διαμαρτυρίες πολλές Πανεπιστημιακές Σχολές και σε απόγνωση δεκάδες νέους ανθρώπους με τα υψηλότερα δυνατά εκπαιδευτικά προσόντα. Οι νέοι αυτοί επιστήμονες, διδάκτορες στην πλειοψηφία τους, αποκλείσθηκαν από την θέση του δικαστικού γραμματέως, επί τη βάσει αυθαίρετων και αντισυνταγματικών κριτηρίων, που προέκυψαν μετά την έκδοση της Προκηρύξεως του διαγωνισμού».

TAGS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo