Έμπορος ναρκωτικών παρίστανε τον πρόσφυγα - Πώς δρούσε το κύκλωμα με τα ταχύπλοα ( Βίντεο και εικόνες)

Law and Order 01-10-2019 16:10
Έμπορος ναρκωτικών παρίστανε τον πρόσφυγα - Πώς δρούσε το κύκλωμα με τα ταχύπλοα ( Βίντεο και εικόνες)
Τρεις δράστες, αλβανικής υπηκοότητας, συνελήφθησαν στη θαλάσσια περιοχή των Ψαρών, ενώ στο Αγκίστρι έπεσε στα χέρια της Αστυνομίας ακόμη ένας.

Παριστάνοντας τον πρόσφυγα κατάφερνε να ξεγελά τις αρχές ο ένας από τους τέσσερις συλληφθέντες του κυκλώματος εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών διά θαλάσσης με ταχύπλοα σκάφη, που κατάφεραν να εξαρθρώσουν σε κοινή τους επιχείρηση ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικό με τη συμβολή της Frontex.

Οι τρεις πρώτοι συλληφθέντες ως μέλη της σπείρας έχουν ήδη κριθεί προσωρινά κρατούμενοι με σχετική διάταξη του εισαγγελέα Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, ενώ ο τέταρτος συλληφθείς οδηγείται σήμερα, ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου.

Η κοινή επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε διάφορες περιοχές της χώρας και οδήγησε στη σύλληψη τεσσάρων μελών του κυκλώματος είχε ως αποτέλεσμα και στην κατάσχεση 1.172 κιλών ακατέργαστης κάνναβης. Οι πρώτοι τρεις δράστες, αλβανικής υπηκοότητας, συνελήφθησαν στη θαλάσσια περιοχή των Ψαρών, ενώ σε άλλη δράση στο Αγκίστρι έπεσε στα χέρια της Αστυνομίας ακόμη ένας. Όλοι τους επιχείρησαν να μεταφέρουν ναρκωτικά στις ακτές της Τουρκίας.

Πώς εξαρθρώθηκαν

Στις 25 Σεπτεμβρίου το Λιμενικό ενημερώθηκε για την πιθανή ύπαρξη δύο ταχύπλοων σκαφών που επιχείρησαν να μεταφέρουν ναρκωτικά στις ακτές της Τουρκίας. Άμεσα οργανώθηκε από το Λιμενικό Σώμα μεγάλου εύρους επιχείρηση με τη συμμετοχή δέκα περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, ενός ελικοπτέρου και ενός αεροσκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, καθώς και δύο εναέριων μέσων FRONTEX, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου. Η κινητοποίηση αυτή οδήγησε στον εντοπισμό και μετά από καταδίωξη στον εγκλωβισμό και την ακινητοποίηση του ενός ταχύπλοου σκάφους και τη σύλληψη των τριών αλλοδαπών επιβαινόντων.

Στη συνέχεια, στις 29 Σεπτεμβρίου εντοπίστηκε δεύτερο φουσκωτό σκάφος με έναν αλλοδαπό επιβαίνοντα, στη θαλάσσια περιοχή του Αγκιστρίου. Από την προανάκριση προέκυψε ότι επρόκειτο για το δεύτερο ταχύπλοο σκάφος που εμπλέκεται στη μεταφορά ναρκωτικών στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου και ότι τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα σε ερημική τοποθεσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων. Με βάση αυτό το δεδομένο πλωτά του Λιμενικού ξεκίνησαν ευρεία αναζήτηση της ακριβούς τοποθεσίας απόκρυψης των ναρκωτικών. Τελικά, το μεσημέρι της 30-09-2019, εντοπίστηκαν από πλήρωμα περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σε σπηλιά στη νησίδα ″Πιπέρι″, στη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων.

Αναλυτικά η δράση του κυκλώματος

Οι Αρχές αποκρυπτογράφησαν τον τρόπο δράσης του κυκλώματος εντοπίζοντας τα εξής χαρακτηριστικά στοιχεία:

-Επιλογή κατάλληλων ταχυπλόων σκαφών, που παρέχουν τη δυνατότητα μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης, καθώς επίσης και η τοποθέτηση μηχανών ιδιαίτερα μεγάλου κυβισμού, προκειμένου να αναπτύσσουν πολύ υψηλές ταχύτητες, ενώ παράλληλα να διαθέτουν μεγάλη αυτονομία καυσίμων, έτσι ώστε και να μπορούν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις και να μη δύναται οι Διωκτικές Αρχές να τα ακινητοποιήσουν.
-Επιλογή έμπειρων και των πλέον ικανών χειριστών των ταχυπλόων σκαφών.
-Επιλογή συγκεκριμένων ημερών με «κατάλληλες» για τους διακινητές, καιρικές συνθήκες, κατά προτίμηση με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους άνω των 5-6 μποφόρ. 
-Μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους των ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης στις ακτές της Τουρκίας και στη συνέχεια ανταλλαγή – επαναφόρτωση ποσοτήτων ηρωίνης.
-Επικοινωνία μέσω εφαρμογών του διαδικτύου.
-Συνεχή παρακολούθηση διαδικτυακών μέσων (ειδησεογραφικές σελίδες), προκειμένου να επαναπρογραμματίζουν την δράση τους στην μεταφορά των ναρκωτικών.
-Σε περίπτωση εντοπισμού από τις Διωκτικές Αρχές, μη συμμόρφωση σε υποδείξεις για στάση – ακινητοποίηση των ταχυπλόων σκαφών και προσωρινή εναπόθεση των ναρκωτικών σε κοντινά με τον τελικό προορισμό σημεία (νησιά ή βραχονησίδες) και παραλαβή αυτών όταν θεωρηθεί από την εγκληματική οργάνωση ότι υπάρχουν ασφαλείς προϋποθέσεις.

Στις 30 Σεπτεμβρίου ύστερα από επισταμένες έρευνες κυρίως στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων, άνδρες του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, εντόπισαν σε σπήλαιο της βραχονησίδας Πιπέρι Σποράδων, βορειοανατολικά της Αλοννήσου, εκατόν έξι νάιλον συσκευασίες που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους ενός τόνου και εκατό, εβδομήντα δύο κιλών περίπου. Η βραχονησίδα Πιπέρι είναι ακατοίκητη και η πιο κοντινή βραχονησίδα, δυτικά της θαλάσσιας περιοχής του Σιγρίου Λέσβου, όπου είχε εντοπισθεί αρχικά το πρώτο σκάφος, την 12:30΄ ώρα της 25/09/2019, δύο ταχύπλοα σκάφη.

https://www.youtube.com/watch?v=rz3IXmdCCwM

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo