Αβραμόπουλος για τρομοκρατία: Η απειλή εξελίσσεται συνεχώς - Με ισχυρή ενότητα μπορούμε να την πατάξουμε

Newsroom 26-09-2019 16:28
Αβραμόπουλος για τρομοκρατία: Η απειλή εξελίσσεται συνεχώς - Με ισχυρή ενότητα μπορούμε να την πατάξουμε
Ως Ευρωπαίος επίτροπος ο κ. Αβραμόπουλος τοποθετήθηκε για το θέμα στη Διάσκεψη του Παγκόσμιου Φόρουμ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο πλαίσιο της 74η συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNGA), στη Νέα Υόρκη.

Στην 10η υπουργική Διάσκεψη του Παγκόσμιου Φόρουμ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (GCTF) μίλησε, εκπροσωπώντας της ΕΕ, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος στο πλαίσιο της 74η συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNGA), στη Νέα Υόρκη.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος στην ομιλία του, αφού χαρακτήρισε το Φόρουμ αυτό ως «ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την αποτελεσματική καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων» προσέθεσε:

«Παρά την πρόοδο που έχουμε επιτύχει κατά της Daesh (σ.σ. Ισλαμικό Κράτος), της Αλ-Κάιντα και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, είναι δυστυχώς προφανές ότι αυτές εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρή απειλή για τη διεθνή σταθερότητα και την ασφάλεια. Ορισμένα θέματα χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής όσον αφορά στις μελλοντικές διεθνείς προσπάθειές μας. Πρώτον, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αυτά που αποφασίζουμε εδώ εφαρμόζονται. {...} Σε επίπεδο ΕΕ έχουν γίνει πολλά τα τελευταία πέντε χρόνια. Το 2015 η Ευρώπη βρέθηκε απροετοίμαστη για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις τόσο της μετανάστευσης όσο και της ασφάλειας. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις μάς έφεραν ενώπιον των ευθυνών μας και από τότε, κάναμε πολλά. Σε επίπεδο ΕΕ έχουμε ενισχύσει τη συνεργασία μας με τρίτες χώρες όπως η Αίγυπτος»

Η τρομοκρατική απειλή εξελίσσεται συνεχώς - Πρέπει να παρακολουθούμε τις αλλαγές

Ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε πως «δεν πρέπει να περιορίσουμε τις προσπάθειές μας μόνο στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» σημειώνοντας ότι η πρόληψη είναι εξίσου καθοριστικής σημασίας και οι κοινωνίες πρέπει να υποστηριχθούν: «Η τρομοκρατική απειλή εξελίσσεται συνεχώς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, πρέπει να παρακολουθούμε τις αλλαγές στη στρατηγική των τρομοκρατικών ομάδων και να αντισταθμίζουμε την επιρροή των αφηγήσεών τους στα πιο ευάλωτα άτομα. Τα τρομοκρατικά δίκτυα εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρή απειλή λόγω της προπαγάνδας. Μπορεί η Daesh να έχει ηττηθεί στα εδάφη της, είναι όμως ενεργή στο πεδίο μάχης του διαδικτύου. Η τρομακτική επίθεση στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας κατέστησε σαφείς για ακόμη μια φορά τις συνέπειες της εξάπλωσης του τρομοκρατικού και βίαιου εξτρεμιστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο μέσα σε λίγες ώρες», εξήγησε. 

Αναφορικά με την ΕΕ ο Δημήτρης Αβραμόπουλός τόνισε: «Χάρη στο Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ (EU Internet Forum), δημιουργήσαμε μια συνεργασία που βασίζεται στην εμπιστοσύνη με τα κράτη- μέλη μας, τις εταιρίες του διαδικτύου και την Europol. Πολλές από τις παγκόσμιες πρωτοβουλίες όπως το Παγκόσμιο Διαδικτυακό Φόρουμ για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, έχουν προέλθει από αυτή τη συνεργασία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε, ακριβώς πριν από ένα χρόνο, κανόνες σε ολόκληρη την ΕΕ για τη διαγραφή του διαδικτυακού τρομοκρατικού περιεχομένου εντός μίας ώρας»

Τέλος, μιλώντας για τις εξελίξεις στο Ιράκ και στη Συρία ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ένα ισχυρό πολυμερές πλαίσιο είναι καθοριστικής σημασίας στον παγκόσμιο αγώνα για την κατανόηση της φύσης των προκλήσεων και τη δημιουργία μηχανισμών συνεργασίας σε όλες τις ηπείρους. Με εμπιστοσύνη και με μια ισχυρή αίσθηση ενότητας μπορούμε να χτίσουμε γέφυρες και να επιτύχουμε τον στόχο μας ο οποίος δεν είναι άλλος από την πάταξη των τρομοκρατικών δικτύων και του φαινόμενου αυτού που απειλεί τις ζωές και τις δημοκρατίες μας». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo