18.5 C
Athens
13.9 C
Thessaloniki
Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
More

    Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο: Κατατίθεται η πρόταση της ΝΔ


    Εντός της ημέρας ή το αργότερο έως αύριο θα κατατεθεί – εκτός απροόπτου – η πρόταση της ΝΔ περί συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και το ρόλο του στην υπόθεση Novartis, όπου αδικήματα προς διερεύνηση – κατά πληροφορίες – θα προσδιορίζονται αυτά της «κατάχρησης εξουσίας» και «παράβασης καθήκοντος», μετά και τις καταθέσεις της τέως εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου για παρεμβάσεις του στο έργο της ακόμη και τηλεφωνικές απειλές εναντίον της, οι οποίες εκτιμάται ότι «δένουν» τις εξωθεσμικές κινήσεις του κ. Παπαγγελόπουλου.
    Σύμφωνα με τον Σκάι, οι 30 βουλευτές που την υπογράφουν, θα διευρύνουν το πλαίσιο, προτείνοντας τη διερεύνηση παρεμβάσεων του τέως αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλες εν εξελίξει δικαστικές υποθέσεις πλην της Novartis, βασιζόμενοι στις καταγγελίες που έχει κάνει η κ. Ράικου ότι ο ίδιος υποδείκνυε τον τρόπο διεκπεραίωσής τους εκμεταλλευόμενος την ισχύ του αξιώματός του.
    «Εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος “νταβατζή”, υποδείκνυε πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις, απαιτώντας άλλες φορές να υπάρξει άμεσα άσκηση ποινικής δίωξης και όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησής της, αυτός επιτακτικά και με αφόρητη πίεση έλεγε “άσκησε την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν”. Και σε άλλες περιπτώσεις προσώπων που ήθελε να εξυπηρετήσει απαιτούσε και πάλι επιτακτικά την εδώ και τώρα αρχειοθέτηση των εν λόγω δικογραφιών», φέρεται να έχει καταθέσει χαρακτηριστικά η Ελένη Ράικου.
    Μετά την κατάθεση της πρότασης και την ανακοίνωσή της στην Ολομέλεια, πιθανότατα το πρωί της Παρασκευής κατά τη συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων, το κείμενο θα διανεμηθεί στα κόμματα και εντός 22 ημερών θα προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας, η οποία θα αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία για τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής, εφόσον στηριχθεί από την απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών.
    Αν και σε πρώτη φάση η Προανακριτική Επιτροπή θα εξετάσει την αρμοδιότητα ή μη της Βουλής να ασκήσει δίωξη στον κ. Παπαγγελόπουλο και την επιστροφή του φακέλου στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω σε περίπτωση κρίσης αναρμοδιότητάς της, τα τελευταία στοιχεία από τις καταθέσεις «κόλαφο» της κ. Ράικου φαίνεται να απομακρύνουν τελικά αυτό το σενάριο, προκρίνοντας εκείνο της σε βάθος και για όσο χρειαστεί διερεύνησης από την ίδια την Επιτροπή με κλήση μαρτύρων.
    Ενδεικτική άλλωστε αυτού του κλίματος είναι η νομική βαρύτητα του «κατηγορητηρίου» στο οποίο εμφανίζεται να έχει καταλήξει η ΝΔ περί «κατάχρησης εξουσίας» και «παράβασης καθήκοντος» έναντι της ηθικής αυτουργίας στην τέλεσή τους, που κατά πληροφορίες προσανατολιζόταν η πλειοψηφία πριν τη διαβίβαση των καταθέσεων της Ελένης Ράικου στη Βουλή. Άλλωστε και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο Κοινοβούλιο από βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι πως κάτι τέτοιο καθίσταται πια «μονόδρομος».



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ