ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Υπόθεση Novartis: Στουρνάρας και Ράϊκου οι επόμενοι μάρτυρες στον Άρειο Πάγο

Syntaxi 21-09-2019 09:00
Υπόθεση Novartis: Στουρνάρας και Ράϊκου οι επόμενοι μάρτυρες στον Άρειο Πάγο
Σε κρίσιμη καμπή εισέρχεται η έρευνα που διενεργείται στον Άρειο Πάγο για τους δικονομικούς χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση της Novartis. Την ώρα που η Βουλή, αποφασίζει τα επόμενα βήματά της για τυχόν διερεύνηση ποινικών ευθυνών του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στον Άρειο Πάγο προσέρχονται για να καταθέσουν το επόμενο διάστημα κρίσιμοι μάρτυρες, που ενδεχομένως να δώσουν ιδιαίτερα δυναμική στην έρευνα.

Συγκεκριμένα, μετά τους Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λοβέρδο και τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιω. Αγγελή, την ερχόμενη Δευτέρα καταθέτει ως μάρτυρας στους δυο αντεισαγγελείς Λ. Ζαχαρή και Ε. Σοφουλάκη, ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος έχει καταθέσει και εκείνος μήνυση σε βάρος προστατευόμενων μαρτύρων στην έρευνα για τη φαρμακοβιομηχανία από τον Απρίλιο του 2018.

Ειδικότερα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος με τη μήνυσή του στρέφονταν κατά των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», οι οποίοι με τις καταθέσεις τον είχαν εμπλέξει αρχικά στην υπόθεση της Novartis (η δικογραφία κατά το μέρος που τον αφορούσε αρχειοθετήθηκε). Τους εγκαλούσε για ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση.

Ακόμη, ο κ. Στουρνάρας σύμφωνα με ανακοίνωση που ο ίδιος είχε εκδώσει είχε καταθέσει και αναφορά στον Άρειο Πάγο, στην οποία μεταξύ άλλων υποστήριξε, πως η πράξη της εισαγγελίας Διαφθοράς, με την οποία επέτρεψε στους παραπάνω μάρτυρες να καταθέσουν ανωνύμως, και η έγκρισή της από τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό, είναι αμφότερες άκυρες ως αντίθετες προς την εθνική νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Υπό τα δεδομένα αυτά ο κ. Στουρνάρας καλείται τώρα να καταθέσει στον Άρειο Πάγο, όπως ακριβώς είχε συμβεί άλλωστε και με τους κ.κ. Σαμαρά, Λοβέρδο, Αβραμόπουλο και Βενιζέλο, οι οποίοι επίσης είχαν υποβάλλει μηνύσεις για την υπόθεση της Novartis.

Η κρίσιμη κατάθεση

Η πλέον κρίσιμη κατάθεση όμως αναμένεται να είναι αυτή της πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, η οποία ήταν η πρώτη που είχε καταγγείλει τον περιβόητο «Ρασπούτιν», τον ρόλο του οποίου ξετύλιγε αργότερα και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιω. Αγγελής.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, η κυρία Ράικου είχε καταγγέλλει παρεμβάσεις στο έργο της από πολιτικό πρόσωπο που απαιτούσε «την εδώ και τώρα αρχειοθέτηση δικογραφιών» ή αξίωνε συγκεκριμένες διώξεις «και ας πάνε παρακάτω (σ.σ. οι κατηγορούμενοι να απαλλαγούν».

Οι διαρροές αυτές είχαν γίνει τότε από το περιβάλλον της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς. Τότε συνεργάτες της πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς μιλούσαν για πολιτικό πρόσωπο το οποίο «εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος «νταβατζή»», της υπεδείκνυε «πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις».

Μάλιστα, έλεγαν ότι «και σε άλλες περιπτώσεις προσώπων που ήθελε να εξυπηρετήσει (σ.σ το συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο) απαιτούσε και πάλι επιτακτικά την εδώ και τώρα αρχειοθέτηση των εν λόγω δικογραφιών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo