ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Γιατί οι ΗΠΑ χρειάζονται την Ουκρανία ως στρατηγικό εταίρο

Επιμέλεια: Ναταλία - Ολυμπιάδα Παπαδιώτη 21-09-2019 22:00
Γιατί οι ΗΠΑ χρειάζονται την Ουκρανία ως στρατηγικό εταίρο
Επτά είναι οι βασικοί λόγοι

Κατέχει σημαντική γεωστρατηγική θέση και είναι υπέρμαχος της δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ουκρανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χώρα σε έκταση, αποτελεί έναν προμαχώνα για τον δυτικό δημοκρατικό κόσμο. Η Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004 και το Euromaidan του 2014, σίγουρα έχουν προκαλέσει το ρωσικό απολυταρχικό σύστημα. Η σημερινή Ουκρανία κατέχει έναν ρόλο υποστηρικτή των δημοκρατικών αρχών στην περιφέρεια και λειτουργεί ως ένας αντισταθμιστής στις μοχθηρές νεο-ιμπεριαλιστικές προσδοκίες της Ρωσίας. Μία επιτυχημένη Ουκρανία οδηγεί σε ισχυρότερες δημοκρατίες και ασφάλεια στην περιφέρεια.

Τάσσεται ενάντια στις ρωσικές προσπάθειες να διαταράξουν τη διεθνή τάξη.
Η Ουκρανία συνεχίζει να πληρώνει το τίμημα για την ελευθερία και τη δημοκρατία της. Από όταν ξεκίνησε η ρωσική επίθεση το 2014, πάνω από 14.000 Ουκρανοί σκοτώθηκαν. Η απόπειρα παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία προκάλεσε το διεθνές δίκαιο και προκαλεί, βεβαίως, τον δημοκρατικό κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν την ηγεσία της στον ελεύθερο κόσμο μιλώντας για μη αναγνώριση μίας προφανούς παραβίασης που δεν αποτελεί παρά εθνικές πολιτικές και επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία.

Συμβάλλει στην παγκόσμια ασφάλεια και μη διάδοση πυρηνικών όπλων.
Για πάνω από δύο δεκαετίες, η Ουκρανία έχει επιδείξει την υποστήριξή της στην πολιτική της μη διάδοσης πυρηνικών όπλων. Εγκατέλειψε το τρίτο μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, το οποίο περιλαμβάνει στρατηγικά και τακτικά πυρηνικά όπλα και ολόκληρο το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου. Επιδιώκοντας την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Ουκρανία συμμετέχει σε όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του οργανισμού και χρησιμοποιεί πάνω από το τρία τοις εκατό του Α.Ε.Π. της σε άμυνα. Επιπλέον, η Ουκρανία είναι πρόθυμη να αγοράσει αμερικανικά όπλα. Με τη βοήθεια των εταίρων της, κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ουκρανία έχει δημιουργήσει έναν ισχυρό, ικανό στρατό από το μηδέν, αποτελώντας έτσι τη μοναδική χώρα με τα κατάλληλα εφόδια στα πλαίσια του 21ου αιώνα για να προστατευθεί από τυχόν υβριδικό πόλεμο.

Αποτελεί εταίρο στην ενεργειακή ασφάλεια και συνεργασία.
Οι υποδομές της Ουκρανίας και η μεγάλη εγχώρια αγορά αποτελούν μεγάλες ευκαιρίες συνεργασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και σημαντικό παράγοντα για την Ευρωατλαντική ενεργειακή ασφάλεια. Η Ουκρανία έχει ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα διαμετακόμισης αερίου στον κόσμο με χωρητικότητα πάνω από έξι δισεκατομμύρια κυβικά πόδια τον χρόνο, χιλιάδες μίλια από αγωγούς και τη μεγαλύτερη αποθήκευση αερίου στην Ευρώπη, καθώς διαθέτει το 1/3 της χωρητικότητας των 28 κρατών της ΕΕ. Για να εξασφαλίσει την ενεργειακή της ανεξαρτησία από την Ρωσία, η Ουκρανία σχεδιάζει να αγοράσει LNG (φυσικό αέριο σε υγρή μορφή) και άνθρακα από τις ΗΠΑ. Με ταχύτητες ανέμου πάνω από τον μέσο όρο, ηλιακή ακτινοβολία και έναν αυξανόμενο αριθμό γεωργικών αποβλήτων, ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να ακμάσει με γρήγορους ρυθμούς. Η Ουκρανία ανήκει στις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή πυρηνικής ενέργειας σε παγκόσμια κλίμακα, έτσι υλοποιεί έναν μεγάλο αριθμό καινοτόμων έργων σε συνεργασία με αμερικανικές εταιρείες, όπως είναι η Westinghouse και η Holtec International.

Αποτελεί κέντρο αγροτοβιομηχανίας και κατέχει έναν ρόλο-κλειδί στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Η Ουκρανία υπήρξε γνωστή ανά την ιστορία ως "ο σιτοβολώνας της Ευρώπης". Ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν ότι δε θα περιοριστεί στα σιτηρά, αλλά θα αναλάβει και τον ρόλο του προμηθευτή φαγητού σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς διαθέτει τεράστιες δυνατότητες για παραγωγή βιολογικών προϊόντων. Έχοντας στη διάθεσή της το 33 τοις εκατό του μαύρου χώματος που υπάρχει σε όλο τον κόσμο, ένα ευνοϊκό κλίμα και μία μικρή απόσταση από τις μεγάλες αγορές, η Ουκρανία, χωρίς αμφιβολία, μετατρέπεται σε μία μεγάλη δύναμη όσον αφορά την αγροτοβιομηχανική εξαγωγή. Σήμερα, ανήκει στις 10 κορυφαίες χώρες στην εξαγωγή ηλιελαίου, καλαμποκιού, κριθαριού και σιταριού.

Τα διαφοροποιημένα συστήματα μεταφοράς δίνουν τη δυνατότητα αποστολής αγροτικών προϊόντων στις σημαντικές αγορές, καθώς τέσσερις από τις δέκα ευρωπαϊκές διαδρομές μεταφοράς περνούν από την Ουκρανία. Με πρόσθετες επενδύσεις, η Ουκρανία ενδέχεται να διπλασιάσει την ετήσια καλλιέργεια σιτηρών της σε περίπου 120 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο.

Διαθέτει υψηλή τεχνολογία, συμμετέχει στην εξερεύνηση του διαστήματος και παράγει αμυντικό εξοπλισμό.
Η Ουκρανία είναι μία από τις λίγες χώρες με πραγματική αεροδιαστημική βιομηχανία που συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ουκρανός μηχανικός αεροσκαφών Antonov, κατασκευάζει αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά εξαρτημάτων πυραύλων και μπορούν να σηκώσουν βάρος έως και 250 τόνους. Από το 2008, η Ουκρανία έχει τελειώσει τη βασικής δομή του πυραύλου Antares για την αμερικανική Orbital ATK, η οποία αυτή τη στιγμή είναι μέρος της Northrop Grumman Corporation. Επιπλέον, η Ουκρανία έχει προτείνει στις ΗΠΑ συνεργασία πάνω στο έργο ARTEMIS της NASA που στοχεύει στην μεταφορά αστροναυτών στη σεληνιακή επιφάνεια και τη συνεχή παρουσία τους εκεί. Διαθέτοντας τα δικά της άρματα μάχης, θωρακισμένα μαχητικά οχήματα, φορτηγά αεροσκάφη, πυραύλους και εκτοξευτές, η Ουκρανία έχει τη δυνατότητα της παραγωγής σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαθέτει υψηλές ικανότητες και μπορεί να αναδειχθεί χρήσιμος συνεργάτης στην τεχνολογία πληροφοριών, στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και στη βιοτεχνολογία.
Επιστήμονες και μηχανικοί παγκοσμίου φήμης, όπως ο Serhiy Korolyov, ο George Gamow και ο Igor Sikorsky κατάγονται από την Ουκρανία και έχουν αλλάξει τον κόσμο με τις πρωτοποριακές τους καινοτομίες. Η Ουκρανία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη όσον αφορά τη μηχανική λογισμικού και την τρίτη θέση παγκοσμίως στην παράδοση τεχνολογίας πληροφοριών. Πάνω από εκατό εταιρείες Fortune 500 έχουν επιλέξει ουκρανικές υπηρεσίες πληροφορικής. H Τεχνολογία Πληροφοριών στηρίζει την απασχόληση σε τομείς αιχμής, από τεχνητή νοημοσύνη μέχρι μηχανική μάθηση και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, μέχρι επεξεργασία της φυσικής γλώσσας και νανοτεχνολογίες, μέχρι εμπορικές επιχειρήσεις, χρηματοικονομική τεχνολογία (FinTech), διαχείριση μεγάλων δεδομένων, βιντεοπαιχνίδια, αγροτοβιομηχανία και ηλεκτρονικό εμπόριο. Η Ουκρανία έχει υψηλές ικανότητες σε πολλές βασικές και εφαρμοσμένες επιστήμες, όπως τα μαθηματικά, η φυσική, οι βιοτεχνολογίες, η επιστήμη υλικών, κ.ά. Σχεδόν δύο εκατομμύρια Ουκρανοαμερικανοί ζουν και εργάζονται στις ΗΠΑ συμβάλλοντας στην οικονομία και βοηθώντας να χτιστεί μία γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών με απώτερο σκοπό την ευημερία και των δύο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo