Τι δουλειά είχαν οι στρατιώτες μας στη Γαύδο;

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 20-09-2019 12:27
Τι δουλειά είχαν οι στρατιώτες μας στη Γαύδο;
Το ασκούμενο τμήμα παρέμεινε στην ενδοχώρα του νησιού, και πάντως μακριά από τις τουριστικές περιοχές

Τετραμερής διάρκειας άσκηση στην ακριτική Γαύδο, το νοτιότερο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, η οποία ολοκληρώθηκε χθες πραγματοποίησε το προσωπικό
αερομεταφερόμενης μονάδος της Κρήτης, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών τους δραστηριοτήτων που κάθε φορά «αναπροσαρμόζονται», αναλόγως με τα ζητήματα και τις (θεωρητικές ή μη) απειλές!

 

Την είδηση αποκάλυψε σήμερα η τοπική ιστοσελίδα neakriti.gr. Συμφώνως με στρατιωτικές πηγές, που ρώτησε η ιστοσελίδα μας, η παρουσία στρατιωτικών τμημάτων στη Γαύδο, μολονότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό, εντούτοις είναι η πρώτη φορά που το ασκούμενο στρατιωτικό τμήμα παρέμεινε επί τόσο πολύ – ένα πλήρες τετραήμερο – στο νησί, ασκούμενο επί τη βάσει διαφόρων σεναρίων και σε 24ωρη βάση, ημέρα και νύχτα. Το ασκούμενο τμήμα παρέμεινε στην ενδοχώρα του νησιού, και πάντως μακριά από τις τουριστικές περιοχές, προκειμένου έτσι να μην διαταράξει ούτε και κατ’ ελάχιστο την καθημερινότητα των νησιωτών και των τουριστών που τώρα είναι αρκετοί στο πανέμορφο ακριτικό μας νησί του Λιβικού πελάγους.

 

Το ασκούμενο τμήμα ανήκε σε μία από τις αερομεταφερόμενες μονάδες του νησιού, που έφτασε στο νησί έχοντας μαζί του και «ζόντιακ» που χρησιμοποιήθηκαν κατά την εκπαίδευση, ενώ ολόκληρο το τετραήμερο παρέμεινε – ως προελέχθη – σε απομακρυσμένες περιοχές του νησιού με υπνόσακους και ξηρά τροφή, ακριβώς δηλαδή όπως θα είναι σε περίοδο επιχειρήσεων.

Πέραν του προφανούς εκπαιδευτικού λόγου, η παρουσία αυτού του επίλεκτου τμήματος στο νοτιότερο σημείο της Ελλάδος και της ΕΕ, και η εκεί παραμονή του για ασκήσεις επί ένα ολόκληρο τετραήμερο, έχει και έναν άλλο στρατηγικό σκοπό (ας μας επιτραπεί η φράση). Ένα σκοπό,ο οποίος – χρονικώς τουλάχιστον – δεν είναι καθόλου άσχετος τόσο με τις «απειλές» των Τούρκων περί «Μαβί Βατάν» («Γαλάζιας Πατρίδας») και τις κατά το παρελθόν απειλές, που εξακολουθούν βεβαίως, περί «γκρίζων νησιών» της Ελλάδος, τα οποία κατά τους Τούρκους περιλαμβάνουν και τη Γαύδο, όσο και με τις σχετικές υπογραφές που «έπεσαν» για παραχωρήσεις θαλάσσιων «οικοπέδων» προς εκμετάλλευση υδρογονανθράκων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο την ίδια χρονική περίοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo