Κίνηση... ματ από την Κύπρο: Στην κοινοπραξία Eni-Total το «τεμάχιο Νο.7» της ΑΟΖ

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 18-09-2019 21:11
Κίνηση... ματ από την Κύπρο: Στην κοινοπραξία Eni-Total το «τεμάχιο Νο.7» της ΑΟΖ
H πρόθεση είναι στα τεμάχια για τα οποία έχουν αδειοδότηση η ΕΝΙ και η TOTAL να γίνουν έως και έξι γεωτρήσεις, ενώ αναμένεται ότι θα γίνουν συνολικά μέχρι εννέα γεωτρήσεις μέσα στα επόμενα δυο χρόνια

Σπουδαία κίνηση της Κύπρου στη σκακιέρα με την Τουρκία – Υπογράφτηκε η συμφωνία για την παραχώρηση και του «τεμαχίου Νο.7» στην Eni - Total

Με μία εξαιρετικώς ευφυή κίνηση προχώρησε η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ανακοίνωσε την υπογραφή της άδειας ερευνών και εκμεταλλεύσεως για το «τεμάχιο Νο.7» της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της στη γαλλοϊταλική κοινοπραξία Eni-Total, μετακινώντας έτσι τα πιόνια της στη «σκακιέρα» και ασφαλίζοντας πλήρως το νότο της.

Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται ως πολύ σημαντική για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμφώνως με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, κατά τη διάρκεια της σημερινής τελετής υπογραφής στη Λευκωσία των Συμβολαίων «Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής», όπως είναι η επίσημη ονομασία, της αδειοδοτήσεως του «τεμαχίου Νο.7» της κυπριακής ΑΟΖ στην κοινοπραξία των εταιρειών Total και Eni και σε εκχώρηση στην Total μέρους των δικαιωμάτων που κατέχει η Eni στα τεμάχια 2, 3, 8 και 9.

Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα συμβόλαια υπέγραψε στο υπουργείο Ενέργειας ο Γ. Λακκοτρύπης κατά τη διάρκεια τελετής με εκπροσώπους των αδειούχων κοινοπραξιών, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και των Πρέσβεων της Γαλλίας και της Ιταλίας στην Κύπρο.

Συμφώνως με τον υπουργό Ενέργειας, η πρόθεση είναι στα τεμάχια για τα οποία έχουν αδειοδότηση η ΕΝΙ και η TOTAL να γίνουν έως και έξι γεωτρήσεις, ενώ αναμένεται ότι θα γίνουν συνολικά μέχρι εννέα γεωτρήσεις μέσα στα επόμενα δυο χρόνια. Αναφορικώς με το χρόνο ενάρξεως του νέου γύρου ερευνητικών γεωτρήσεων, ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι αυτό είναι κάτι που συζητείται με τις εταιρείες αυτή τη στιγμή, προσθέτοντας ότι «η σημερινή εξέλιξη ενδυναμώνει τις κοινοπραξίες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τεχνικά, οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «τεμάχιο Νο.7» περιλαμβάνει το κοίτασμα με την επωνυμία «Καλυψώ» και ότι προ ημερών η Τουρκία είχε ανακοινώσει έρευνες σε αυτό από τον Πορθητή (Fatih), που τελικώς δεν πραγματοποίησε και απομάκρυνε το προαναφερθέν σκάφος από την περιοχή.

Έτσι, με στρατηγικό σχεδιασμό και μεθόδευση, «φέτα-φέτα», η Κύπρος εκμεταλλευόμενη πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τη θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδραιώνει τη θέση της πρακτικώς και περνά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τα συμφέροντά της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo