• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

ΗΠΑ: Δορυφορικές φωτογραφίες «δείχνουν» ιρανική εμπλοκή στις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία

Newsroom L&O 16-09-2019 15:42
ΗΠΑ: Δορυφορικές φωτογραφίες «δείχνουν» ιρανική εμπλοκή στις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία
Την ίδια άποψη έχουν και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, βάσει σχετικών στοιχείων που υποστηρίζουν ότι έχουν στην κατοχή τους

Επιμένουν οι ΗΠΑ ότι πίσω από τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία κρύβεται το Ιράν, δίνοντας, μάλιστα, δορυφορικές φωτογραφίες από τις επιθέσεις, ισχυριζόμενη ότι αποδεικνύουν πως πρόκειται για έργο της Τεχεράνης.

Την ίδια άποψη έχουν και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, βάσει σχετικών στοιχείων που υποστηρίζουν ότι έχουν στην κατοχή τους.

Ο ισχυρισμός ότι το Ιράν είναι ο αυτουργός των χτυπημάτων με μη drones εναντίον των εγκαταστάσεων της Aramco εκφράστηκε πρώτα από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να «δείχνει» τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης ως αυτουργούς, παρότι οι τελευταίοι ανέλαβαν άμεσα την ευθύνη για αυτή.

Αν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν παρουσίασε στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του, αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι η κατεύθυνση και το εύρος της επίθεσης καθιστούν εξαιρετικά αμφίβολο το σενάριο να είναι έργο των Χούτι.

Ένας εκ των αξιωματούχων ανέφερε ότι υπάρχουν 19 σημεία σύγκρουσης στους στόχους, προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις προήλθαν από τα βορειοδυτικά των σαουδαραβικών εγκαταστάσεων και όχι από τα νοτιοδυτικά, όπου βρίσκονται οι υπό έλεγχο περιοχές των Χούτι στην Υεμένη. Η γεωγραφική προέλευση των επιθέσεων προκύπτει από τα σημεία που έχουν πληγεί οι εγκαταστάσεις, οι οποίες φέρουν «τραύματα» στο βόρειο/βορειοδυτικό τμήμα τους, κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να προκύψει από μία επίθεση των Χούτι από το νότο, διευκρίνισε ο αξιωματούχος. Επίσης, όπως σημείωσε, η βορειοδυτική προέλευση των αεροσκαφών «δείχνει» περιοχές στον βόρειο Κόλπο ως σημεία απογείωσής τους, δηλαδή, στο Ιράν ή στο Ιράκ.

Δείτε δορυφορική φωτογραφία πριν από τα χτυπήματα μίας εκ των δύο εγκαταστάσεων της Aramco που επλήγησαν από τις επιθέσεις:

Δείτε δορυφορικές φωτογραφίες της ίδιας πετρελαϊκής εγκατάστασης μετά τα χτυπήματα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Με κόκκινο  τα σημεία που δέχθηκαν τα χτυπήματα:

Με πληροφορίες από το BBC

https://lawandorder.gr/Article/51050/flegetai-i-agora-mavrou-chrysou-to-megalytero-alma-stis-times-petrelaiou-apo-to-1991/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo