• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Novartis στη Βουλή - Τα δυο σενάρια: Εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή;

Newsroom 16-09-2019 14:46
Novartis στη Βουλή - Τα δυο σενάρια: Εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή;
Τι θα συμβεί απ’ τη στιγμή που η επίμαχη δικογραφία παραδοθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής και ποια σενάρια είναι ανοιχτά για την Ολομέλεια.

Εν αναμονή της διαβίβασης της δικογραφίας αναφορικά με τις καταγγελίες για την πολύκροτη υπόθεση της Novartis από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή, μετά την κατάθεση του αντιεισαγγελέα Αγγελή και τις μηνύσεις που κατέθεσαν οι Αντ. Σαμαράς, Δημ. Αβραμόπουλος, Ευ. Βενιζέλος και Ανδ. Λοβέρδος, καίρια ερωτήματα ανακύπτουν σχετικά με το πώς θα εξελιχτεί από εδώ και πέρα ένα ζήτημα που βρέθηκε στην καρδιά της πολιτικής διαμάχης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

https://lawandorder.gr/Article/50992/minysi-loverdou-gia-novartis-sto-stochastro-oi-eisangeleis-diafthoras-kai-o-raspoutin/

Εξεταστική επιτροπή, προανακριτική επιτροπή ή …τίποτα;

Με βάση τις δηλώσεις και των δύο πλευρών το σενάριο να οδηγηθούμε σε μια σιωπηλή λύση της υπόθεσης με ένα «πάγωμά» της μέχρι να ξεχαστεί, φαίνεται το πιο χλομό και αδύναμο.

Αντιθέτως η ιστορία δείχνει πλέον να παίζεται μεταξύ ενός αιτήματος από την πλευρά της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής -το πιο light σενάριο- ή αντιθέτως ενός αιτήματος για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής - γεγονός που θα σήμαινε ότι το παιχνίδι «σκληραίνει».

Προανακριτική Επιτροπή - Η περίπτωση της σκευωρίας με εμπλεκόμενους πολιτικούς

Το ενδεχόμενο αυτό προϋποθέτει ότι κατά την εξέταση της υπόθεσης προκύπτουν ισχυρά στοιχεία και αποχρώσες ενδείξεις ότι πρόκειται για σκευωρία ολκής, στην οποία εμπλέκονται ή την οποία έστησαν πολιτικά πρόσωπα. Θα χρειαστούν 30 υπογραφές βουλευτών για να κατατεθεί αίτημα σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής επί του οποίου θα αποφανθεί η Ολομέλεια της Βουλής.

Εξεταστική Επιτροπή – Η περίπτωση των «φτωχών» στοιχείων

Αν τα στοιχεία της δικογραφίας θεωρηθούν «φτωχά» και γενικής φύσης, τότε η επιτροπή Δεοντολογίας θα χρειαστεί  60 υπογραφές βουλευτών για να καταθέσει αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής επί του οποίου και πάλι θα αποφανθεί η Ολομέλεια της Βουλής.

Η Ολομέλεια της Βουλής είναι ως εκ τούτων το σώμα που θα αποφασίσει για τη σύσταση ή όχι επιτροπής και ποιας, ενώ η κυβέρνηση δύναται να αποφανθεί μόνο για το χρόνο της σύστασης, έχοντας περιθώριο για την απόφασή της αυτή ένα μήνα.

Επιτροπή κατά ποιων;

Ένα κρίσιμο ερώτημα για το πολιτικό προσωπικό της χώρας, που παραμένει ανοιχτό, είναι -αν και εφόσον υιοθετηθεί η απόφαση προανακριτικής επιτροπής- κατά ποιων πολιτικών προσώπων θα στρέφεται; Είναι δεδομένο ότι οι υφιστάμενες έγγραφες αναφορές-φωτιά του αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή,  καθώς και καταθέσεις μαρτύρων εμπλέκουν τόσο τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και τον λεγόμενο «Ρασπούτιν», πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Μια ενδεχόμενη Προανακριτική Επιτροπή θα στρέφεται τελικά κατά και των δύο ή θα περιορίζεται μόνο στον φερόμενο ως «Ρασπούτιν»;

https://lawandorder.gr/Article/50722/tsipras-gia-novartis-prospatheia-ekfovismou-dikastikon-leitourgon-apo-ton-a-samara/

Τι δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε, μιλώντας στη ΔΕΘ, ότι δεν θα μετατρέψει τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών. Παρά ταύτα, χαρακτήρισε ως σκευωρία τη συγκεκριμένη υπόθεση και σημείωσε ότι «αν υπάρχουν ζητήματα διερεύνησης του πώς στήθηκε αυτή η σκευωρία, από πάλι αφορά τη Δικαιοσύνη και ενδεχομένως να αφορά τη Βουλή».

Στη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «κανείς δεν αμφισβήτησε ότι υπάρχει διεθνώς σκάνδαλο όσον αφορά τα φάρμακα, αλλά η δίωξη πολιτικών έγινε μόνο στην Ελλάδα και αποσκοπούσε σε πολιτικά κέρδη».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε ως «μεγάλο σκάνδαλο» τη μεθόδευση της υπόθεσης από την προηγούμενη κυβέρνηση και τόνισε ότι πρέπει να έλθει «όλη η αλήθεια στο φως» και να γίνει γνωστό «ποιος μεθόδευσε και τι».

https://lawandorder.gr/Article/50920/s-papadopoulos-lypamai-gia-tin-talaiporia-ton-politikon-stin-ypothesi-novartis/

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo