Τσαβούσογλου: Θα συνεχίσουμε τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο

Newsroom L&O 15-09-2019 20:22
Τσαβούσογλου: Θα συνεχίσουμε τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο
«Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να αμφισβητηθούν οι εργασίες στη δική μας υφαλοκρηπίδα. Την ίδια στιγμή, θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας στα οικόπεδα στα οποία μας έχει εξουσιοδοτήσει η ΤΔΒΚ, μέχρι να βρεθεί μια κοινή λύση στο όλο ζήτημα»

«Σε θέματα διαφωνίας πρέπει απέχουμε από ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση και στη συνέχεια να ξεκινήσουμε ειλικρινή συζήτηση για να επιλύσουμε τα εν λόγω προβλήματα», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά στην «Καθημερινή» Κύπρου. Θεωρεί, μάλιστα, ότι με την κυβέρνηση Μητσοτάκη θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για μια ειλικρινή συζήτηση των δύο πλευρών. «Γνωρίζω προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη, ενώ με τον κ. Δένδια έχουμε φιλία από το Συμβούλιο της Ευρώπης και μπορούμε να συζητήσουμε για όλα τα θέματα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσαβούσογλου σημειώνει, πάντως, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες «στα οικόπεδα στα οποία μας έχει εξουσιοδοτήσει η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» μέχρι να βρεθεί κοινή λύση στο όλο ζήτημα. «Δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά με μονομερείς ενέργειες. Με αυτό τον τρόπο θα καταπατηθούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», προσθέτει.

Αναφερόμενος στο θέμα της Αμμόχωστου τονίζει ότι «Το Βαρώσι παραμένει κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα δίχως καμία χρήση. Όντως, η περιοχή θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Πολλοί άνθρωποι, πολλές εταιρείες έχουν επηρεαστεί αρνητικά από το κλείσιμο της πόλης. Για να επιλυθεί το ζήτημα, η «κυβέρνηση» της ΤΔΒΚ κατέθεσε μία πρόταση, επί της οποίας θα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά. Πρόκειται για ένα όμορφο μέρος, το οποίο επισκέφθηκα σήμερα (σ.σ. στις 9 Σεπτεμβρίου) για πρώτη φορά. Η μη χρήση της περιοχής δεν εξυπηρετεί κανέναν. Εμείς υποστηρίζουμε, στη βάση αρχών, αυτό το βήμα της ''κυβέρνησης'' της ΤΔΒΚ για το Βαρώσι. Αφού γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες, θα ανακοινωθεί το σχέδιο και στην κοινή γνώμη».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό επισήμανε ότι «στο παρελθόν πραγματοποιήσαμε εντατικές διαπραγματεύσεις. Ολες αφορούσαν την ομοσπονδία. Δυστυχώς, καμία από αυτές δεν μας οδήγησε σε επιτυχία. Στον Κραν Μοντανά σημειώθηκε η τελευταία αποτυχία. Έπειτα από αυτήν την αποτυχία υπάρχει ανάγκη για εξέταση εναλλακτικών επιλογών».

Αναφερόμενος στις προτάσεις Αναστασιάδη, υπογράμμισε ότι «οι πιο αξιοσημείωτες προτάσεις για αυτό το ζήτημα ήρθαν από τον Ελληνοκύπριο ηγέτη στις διμερείς συνομιλίες. Κάποτε ανέφερε τη λύση δύο κρατών και κάποτε την αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Σε αυτό το ζήτημα δεν έχουμε καταλάβει αυτό που στην πραγματικότητα ήθελε να εκφράσει. Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνομοσπονδία. Πρόσφατα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, στη Νέα Υόρκη, αναφέρθηκε στη συνομοσπονδία. Από ό,τι κατανοήσαμε, συμμετείχε στην εν λόγω σύσκεψη έχοντας κάνει μια καλή προετοιμασία. Στη συνέχεια δε, αναφέρθηκε στη χαλαρή ομοσπονδία. Σε κάθε περίπτωση, ήρθαν στο προσκήνιο διάφορες προτάσεις. Από την αρχή αυτής της συζήτησης εμείς δηλώσαμε το εξής: Ναι, όντως, πρέπει να μελετηθούν οι διάφορες επιλογές. Ωστόσο, δεν πρόκειται να επιβάλλουμε μία από αυτές τις διαφορετικές προτάσεις. Και την ίδια στιγμή δεν απορρίπτουμε καμία από αυτές τις επιλογές».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση Αναστασιάδη για τους υδρογονάνθρακες, επισημαίνει με νόημα ότι «δεν έχει καμία πτυχή που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή» και επαναλαμβάνει πως «θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας στη θάλασσα. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να αμφισβητηθούν οι εργασίες στη δική μας υφαλοκρηπίδα. Την ίδια στιγμή, θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας στα οικόπεδα στα οποία μας έχει εξουσιοδοτήσει η ΤΔΒΚ, μέχρι να βρεθεί μια κοινή λύση στο όλο ζήτημα. Δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά με μονομερείς ενέργειες. Με αυτό τον τρόπο θα καταπατηθούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Εμείς είμαστε υπέρ της εύρεσης μιας κοινώς αποδεκτής λύσης και της δίκαιης κατανομής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo