Αντιναύαρχος Στ. Πετράκης: «Για το ΠΝ οι θυσίες των Ηρώων του χαλυβδώνουν τη θέλησή μας»

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 15-09-2019 18:03
Αντιναύαρχος Στ. Πετράκης: «Για το ΠΝ οι θυσίες των Ηρώων του χαλυβδώνουν τη θέλησή μας»
Η φρεγάτα του Στόλου μας «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ», συμμετείχε στις εκδηλώσεις με ναυτικό τιμητικό άγημα και αντιπροσωπεία του πληρώματός της, όπως και αντιπροσωπεία από τη Διοίκηση Υποβρυχίων του Στόλου

Η δημόσια διαβεβαίωση του Αρχηγού Στόλου, ενός Στόλου με περισσότερα από 3.000 χρόνια συνεχούς – και καταγεγραμμένης – παρουσίας στις θάλασσες της Μεσογείου και όχι μόνο ότι «για το ΠΝ οι θυσίες των Ηρώων του χαλυβδώνουν τη θέλησή μας για συνέχιση των δράσεων που εκείνοι μας άφησαν», αποτελεί το επιστέγασμα των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Ελευσίνα για να τιμηθεί ο Ελευσίνιος Ήρωας κυβερνήτης του υποβρυχίου «ΚΑΤΣΩΜΗΣ» («Υ-1») Αντιπλοίαρχος Βασίλειος Λάσκος χθες βράδυ, ανήμερα της μεγάλης θρησκευτικής εορτής του Σταυρού, ημέρα που πριν από 76 χρόνια βυθίστηκε το υποβρύχιό μας μετά από δίωρη μάχη με το γερμανικό καταδιωκτικό στα ανοικτά της Σκιάθου.

Η πόλη της καρδιάς του, η πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, ο Βασίλης Λάσκος, η Ελευσίνα, μέσα από τον δραστήριο Λαογραφικό Σύλλογο «Το Αδράχτι» και το Δήμο Ελευσίνος και η άλλη μεγάλη του αγάπη, το Πολεμικό Ναυτικό, συνεργάστηκαν για άλλη μία χρονιά, διοργανώνοντας τα «Λάσκεια 2019» αφιερωμένα στη Μνήμη του Ελευσίνιου Ήρωα της Πατρίδος μας και του ΠΝ, του τότε Αντιπλοιάρχου Βασίλη Λάσκου, ο οποίος έχασε τη ζωή του ως κυβερνήτης του υποβρυχίου «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» σε άνιση ναυμαχία με γερμανικό πολεμικό, στις 14 Σεπτεμβρίου 1943, μαζί με άλλα 31 μέλη του πληρώματός του! Άλλοι 19 αιχμαλωτίστηκαν από τους Γερμανούς, ενώ τρεις ακόμα, μεταξύ των οποίων ο Ύπαρχος του σκάφους τότε Υποπλοίαρχος Ηλίας Τσουκαλάς διασώθηκαν μετά από κολύμπι 7-9 ωρών, βγαίνοντας ημιθανείς από την εξάντληση στις ανατολικές ακτές του Πηλίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην παραλία της Ελευσίνος, στον έμπροσθεν του Μνημείου του Αντιπλοιάρχου Β.Λάσκου χώρο, με επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και –λίγο πιο μακριά– σε ειδικό χώρο οι χαιρετισμοί και η ομιλία της βραδιάς, από το στέλεχος της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού Υποπλοίαρχο – ιστορικό Παναγιώτη Γέροντα ΠΝ και συναυλία της Μουσικής Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Πετράκης αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραματίζουν διαχρονικώς για το Ναυτικό μας οι Ήρωές του, όπως ο Αντιπλοίαρχος Β. Λάσκος, αποτελώντας ζωντανά παραδείγματα για το προσωπικό του ως τις μέρες μας.

Ο δήμαρχος Ελευσίνος, Α. Οικονόμου, αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραμάτισε η πόλη στη διαμόρφωση του Ήρωα και ζήτησε από τον Αρχηγό Στόλου όποτε με το καλό περατωθούν οι δύο πυραυλάκατοι που ναυπηγούνται (εδώ και χρόνια θα προσθέταμε εμείς) στα «Ναυπηγεία Ελευσίνος» να έχουν «διασύνδεση» με την πόλη που κατασκευάστηκαν, με αποτέλεσμα να αποσπάσει την υπόσχεση του Στόλαρχου ότι το πρώτο λιμάνι που θα καταπλεύσουν θα είναι αυτό της Ελευσίνος.

Η πρόεδρος του δραστήριου λαογραφικού Συλλόγου της Ελευσίνος «Το Αδράχτι», Λίτσα Τσαλιμοπούλου, αναφέρθηκε στους αγώνες που ξεκίνησαν πριν από πολλά χρόνια από το Σύλλογο για την καθιέρωση των «Λάσκειων» προς τιμήν του Ελευσινιώτη Ήρωα Βασίλη Λάσκου, αλλά και η προσπάθεια αναβιώσεως του θεσμού που ξεκίνησε πάλι από τον Σύλλογο πριν λίγα χρόνια σε στενή συνεργασία με το ΠΝ και το δήμο.

Τέλος ο βασικός ομιλητής της εκδηλώσεως Υποπλοίαρχος – ιστορικός της ΥΙΝ του ΓΕΝ Παναγιώτης Γέροντας αναφέρθηκε στον Ήρωα, τη ζωή του και στο ευρύτερο κοινωνικό/πολιτικό περιβάλλον που μεγάλωσε, ανδρώθηκε και τελικώς συνέτεινε στον ηρωικό του θάνατο στον πυργίσκο του υποβρυχίου του!

Ακολούθησε συναυλία της φημισμένης Μουσικής Μπάντας του ΠΝ η οποία ενθουσίασε και καταχειροκροτήθηκε από τους πάντες.

Παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Σταύρου, ο νέος δήμαρχος Ελευσίνος, Αργύρης Οικονόμου, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Διοικητής ΔΑΥ Υποπτέραρχος (Ι) Σαββόπουλος, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού Πλοίαρχος Ιωάννης Διαμαντάκης ΠΝ, ο εκ των αντιδημάρχων Ελευσίνος Αντιστράτηγος ε.α. Λεωνίδας Παππάς, ο ακόλουθος Αμύνης της Μεγάλης Βρετανίας Πλοίαρχος Tim Ferns RN, ο οποίος μάλιστα τραγούδησε στα ελληνικά τον Εθνικό Ύμνο στη διάρκεια της τελετής, όπως το ναυτικό άγημα, ενώ γονάτισε κατά την κατάθεση του στεφάνου στο Μνημείο, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

Λίγες δεκάδες μέτρα από το χώρο του Μνημείου του Λάσκου, η φρεγάτα του Στόλου μας «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ», συμμετείχε στις εκδηλώσεις με ναυτικό τιμητικό άγημα και αντιπροσωπεία του πληρώματός της, όπως και αντιπροσωπεία από τη Διοίκηση Υποβρυχίων του Στόλου, με επικεφαλής τον νέο Επιστολέα της Διοικήσεως Αντιπλοίαρχο Νίκο Φίλια ΠΝ και τους κυβερνήτες ή υπάρχους όλων των υποβρυχίων μας!

https://lawandorder.gr/Article/50491/animera-tis-thriskeftikis-eortis-tou-stavrou-i-thysia-tou-ypovrychiou-katsonis-y-1/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo