17.6 C
Athens
14.8 C
Thessaloniki
Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
More

    Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στα Λουρδάτα Κεφαλονιάς – Είχαν εκκενωθεί ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε οχτώ περιφέρειες (χάρτης)


    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε περίπου στις 10 το πρωί του Σαββάτου η μεγάλη φωτιά με τα δύο μέτωπα στην Κεφαλονιά, στα χωριά Βλαχάτα και Λουρδάτα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία έχουν καεί κάποια γεωργικά μηχανήματα.
    Νωρίτερα κάτοικοι και τουρίστες είχαν βγει έντρομοι στους δρόμους, ενώ ο δήμος έδωσε εντολή εκκένωσης ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμμάτων στα Λουρδάτα, όπου η φωτιά πέρασε ανάμεσα από τα σπίτια.
    Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο, οι τουρίστες οδηγήθηκαν στην παραλία του χωριού, ενώ υπήρχαν διαθέσιμα και σε ετοιμότητα λεωφορεία σε περίπτωση που κρινόταν απαραίτητη η απομάκρυνσή τους.
    Μετά από εισήγηση του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων είχαν εκκενωθεί προληπτικά σπίτια και ξενοδοχεία από την περιοχή, ενώ λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν δεν μπορούν να επιχειρήσουν τα αεροσκάφη με αποτέλεσμα να επιχειρεί μόνο ένα ελικόπτερο στο σημείο.
    Ο δήμαρχος Αργοστολίου βρισκόταν στην περιοχή από την πρώτη στιγμή και ανέφερε πως επρόκειτο για δύο μέτωπα: «Γύρω στις 5.15 τα ξημερώματα ξέσπασε η φωτιά σε δύο μέτωπα σε Βλαχάτα και Λουρδάτα. Η πολιτική προστασία του Δήμου Αργοστολίου, έφτασε έγκαιρα στο σημείο, όπως και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Επικοινωνήσαμε με τον γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος για να στείλουν επιπλέον εναέρια μέσα, καθώς τα Πετζετέλ λόγω του ισχυρού ανέμου δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν. Περίπου 200 τουρίστες τους μεταφέραμε στην παραλία του Λουρδά για μεγαλύτερη ασφάλεια. Εκκενώσαμε τα ξενοδοχεία στην περιοχή και τους πήγαμε στην παραλία για να μην κινδυνέψουν και φέραμε και λεωφορεία για να τους μεταφέρουμε αν χρειαστεί εκτός περιοχής. Ευτυχώς γύρω στις 8 το πρωί ο αέρας κόπασε και είχαμε καλύτερα αποτελέσματα».
    Η μάχη των πυροσβεστών, ωστόσο, θα συνεχιστεί για τον φόβο των αναζωπυρώσεων και στο σημείο παραμένουν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.
    Οι φωτιές ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα, με διαφορά λίγων λεπτών, ενώ πολλοί τοπικοί παράγοντες κάνουν λόγο για εμπρησμό.
    Κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς κάηκε μετασχηματιστής της ΔΕΗ και για το λόγο αυτό στο μισό χωριό των Βλαχάτων κόπηκε το ηλεκτρικό ρεύμα.
    Πηγή φωτογραφιών: Kefaloniapress.gr
    Την ίδια ώρα καλύτερη είναι η εικόνα της φωτιάς που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής σε δασική έκταση στην περιοχή Πίσια στο Λουτράκι Κορινθίας.
    Από την πρώτη στιγμή στην περιοχή επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα και τέσσερα πεζοπόρα τμήματα με 26 πυροσβέστες ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού δύο ελικόπτερα.
    Λόγω των ισχυρών βοριάδων που επικρατούν σε όλη τη χώρα το Σάββατο αναμένεται μια δύσκολη ημέρα για την Πυροσβεστική με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς για τις εξής περιοχές:
    · Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
    · Περιφέρεια Πελοποννήσου
    · Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ( Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Σκύρος)
    · Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)
    · Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)
    · Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου
    · Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
    · Περιφέρεια Κρήτης



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ