Ελληνοαμερικανική συνεργασία για την επέκταση των δυνατοτήτων του λιμένα Αλεξανδρούπολης

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 13-09-2019 19:39
Ελληνοαμερικανική συνεργασία για την επέκταση των δυνατοτήτων του λιμένα Αλεξανδρούπολης
Παναγιωτόπουλος: «Μέσω της χρήσης του λιμανιού από τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, όταν βέβαια υφίσταται ανάγκη, ενισχύεται περαιτέρω η στρατηγική αμυντική μας σχέση με τις ΗΠΑ»

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις εργασίες ανελκύσεως του ναυαγίου της βυθοκόρου «ΟΛΓΑ» στο λιμάνι της Αλεξανδρουπόλεως, γεγονός που θα αυξήσει κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητές του, παραβρέθηκαν σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρυ Ρ. Πάιατ.

Στη συνέχεια, μετά την τελετή στο λιμάνι της Αλεξανδρουπόλεως ο ΥΕΘΑ επισκέφθηκε επιτηρητικά φυλάκια της ΧΙΙ Μηχανοκινήτου Μεραρχίας Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ) στο νότιο Έβρο.

Στο χαιρετισμό του στη διάρκεια της τελετής ο ΥΕΘΑ επισήμανε ότι «πρόκειται για σημαντικό έργο που βελτιώνει κατά πολύ τη λειτουργικότητα του λιμανιού Αλεξανδρουπόλεως, το οποίο πλέον αποκτά ενισχυμένη δυνατότητα ελλιμενισμού μεγαλύτερων πλοίων», ενώ υπογράμμισε ότι η προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης του λιμανιού «συμβάλλει και στην υπόθεση της τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, τόσο στην Αλεξανδρούπολη όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης και της Βόρειας Ελλάδας».

Ακόμα, ο υπουργός αναφέρθηκε και στη στρατιωτική αναβάθμιση των συγκοινωνιακών υποδομών και οδικών αξόνων της περιοχής, που συνακόλουθα θα δημιουργήσουν «όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει το λιμάνι στρατηγικό κόμβο για την ταχεία μεταφορά προσώπων και εμπορευμάτων». Δεν παρέλειψε μάλιστα να προσθέσει ότι η αναβάθμιση της περιοχής θα βοηθηθεί «με την κατασκευή του κάθετου διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας, αλλά και την εγκατάσταση του πλωτού τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Αλεξανδρούπολης».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «μέσω της χρήσης του λιμανιού από τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, όταν βέβαια υφίσταται ανάγκη, ενισχύεται περαιτέρω η στρατηγική αμυντική μας σχέση με τις ΗΠΑ και η συνεργασία με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Διοικητής της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ Υποστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo