19.3 C
Athens
17.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Γερμανικός Τύπος: Εκατοντάδες αφίξεις μεταναστών κάθε ημέρα στα νησιά


    Σε δημοσίευμα με τίτλο “Εκατοντάδες αφίξεις κάθε μέρα” η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung (NZZ) επισημαίνει ότι “η εισροή προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα συνεχίζεται. Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής ακτοφυλακής μέσα σε 24 ώρες και μέχρι την Πέμπτη το πρωί 427 άνθρωποι είχαν φτάσει στη Ρόδο, στη Λέσβο και στη Σάμο, στο Ανατολικό Αιγαίο και κατά συνέπεια στην ΕΕ. Στα κέντρα καταγραφής σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω, που έχουν προδιαγραφές για να δεχθούν περίπου 6.300 ανθρώπους, στοιβάζονται ήδη περισσότεροι από 20.000”. Η εφημερίδα της Ζυρίχης σημειώνει ότι “η νέα συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας, που ανήλθε στην εξουσία τον Ιούλιο, έχει εξαγγείλει ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία για την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου. Όποιος δεν λαμβάνει άσυλο, θα αποστέλλεται αμέσως πίσω στην Τουρκία”.
    Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σημειώνει ότι “περισσότεροι πρόσφυγες έρχονται από την Τουρκία στην Ελλάδα διασχίζοντας το Αιγαίο. Η κρίση θα μπορούσε να οξυνθεί ακόμη περισσότερο, γιατί ο Ερντογάν απειλεί να ανοίξει τα σύνορα. Σε αυτή την περίπτωση θα κινδύνευε η συμφωνία με την ΕΕ (για το προσφυγικό).”
    Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις της Ντενίζ Σολ, ερευνήτριας για το προσφυγικό ζήτημα από την Τουρκία, η οποία τον περασμένο Μάιο είχε επισκεφθεί την Κω. Η ίδια υποστηρίζει ότι ένας λόγος για το νέο προσφυγικό κύμα είναι η αυξημένη πίεση απέναντι στους Σύρους πρόσφυγες στην ίδια την Τουρκία. Ένας δεύτερος λόγος, επισημαίνει, είναι ότι “οι Αφγανοί πρόσφυγες, που αποτελούν μεγάλο μέρος των νεοαφιχθέντων, δεν βρίσκουν καμία προστασία στην Τουρκία, δεν γίνονται δεκτοί πουθενά. Πρώτα τους εκτόπισαν από το Ιράν, όπου (ήδη) ζουν πολλοί Αφγανοί, τώρα αναζητούν από την Τουρκία τον δρόμο προς την Ευρώπη”.
    Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνος Ντόκος, μιλώντας στην εφημερίδα, υπενθυμίζει έναν ακόμη παράγοντα: “τις μάχες στην περιοχή του Ιντλίμπ, όπου το συριακό καθεστώς μαζί με τη Ρωσία προσπαθεί να εκδιώξει τους τελευταίους αντάρτες”.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ