Κοινή επίσκεψη Ν. Παναγιωτόπουλου και Τζ. Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη 

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 12-09-2019 21:30
Κοινή επίσκεψη Ν. Παναγιωτόπουλου και Τζ. Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη 
Το λιμάνι της ακριτικής αυτής πόλεως έχει προσελκύσει τα τελευταία χρόνια το εντονότατο ενδιαφέρον των ΗΠΑ αλλά και του ΝΑΤΟ

Την ακριτική Αλεξανδρούπολη με το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της επισκέπτονται αύριο ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος και από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Ρ. Πάιατ.

Σκοπός της επισκέψεως αυτής είναι να παρακολουθήσουν στο λιμάνι και να ενημερωθούν σχετικώς με την πρόοδο στην ανέλκυση της βυθισμένης βυθοκόρου «ΟΛΓΑ» από το βυθό του λιμανιού της Αλεξανδρουπόλεως.

Οι εργασίες ξεκίνησαν στις αρχές Αυγούστου 2019 και αναμένεται να διαρκέσουν περίπου δύο μήνες. Αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες ανελκύσεως, τότε θα υπάρχει η δυνατότητα χρήσεως ολοκλήρου του προβλήτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό κόστος της όλης επιχειρήσεως για τις ΗΠΑ ανέρχεται στο ποσό των 2,3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ως γνωστό το λιμάνι της ακριτικής αυτής πόλεως έχει προσελκύσει τα τελευταία χρόνια το εντονότατο ενδιαφέρον των ΗΠΑ αλλά και του ΝΑΤΟ, καθώς το κέντρο βάρους της Συμμαχίας έχει μεταφερθεί εκ νέου προς ανατολάς και οι περιοχές της Ουκρανίας, της Κριμαίας, της Μαύρης Θάλασσας, σε συνδυασμό πάντα με την ολοένα αυξανόμενη παρουσία, ρόλο και ενδιαφέρον της Ρωσίας για τα τεκταινόμενα εκεί, κάτι απολύτως λογικό ως ένα σημείο βέβαια, αφού η περιοχή αυτή είναι περιοχή αμέσου γειτνιάσεως και στρατηγικού ενδιαφέροντος γι’ αυτήν.

Σε αυτόν τον στρατηγικό περίγυρο, και λόγω της ανάγκης του ΝΑΤΟ να μεταφέρει και να ασκεί δυνάμεις του «εκ περιτροπής» (rotation) για να έχει μόνιμη παρουσία στην περιοχή των ανατολικών Βαλκανίων, κρίθηκε ότι η Αλεξανδρούπολις και το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της είναι πολύ σημαντική γι’ αυτά τα σχέδια της συμμαχίας για την ομαλή ροή του προσωπικού και του εξοπλισμού. Όπως πρόσφατα η ανάπτυξη περίπου 800 τεμαχίων εξοπλισμού και περίπου 400 στρατιωτών μέσω της Αλεξανδρουπόλεως για τη συμμετοχή και την υποστήριξη της ασκήσεως του ΝΑΤΟ “Saber Guardian 2019” που πραγματοποιήθηκε ταυτοχρόνως στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

Από καθαρώς τεχνικής πλευράς, το λιμάνι της Αλεξανδρουπόλεως διαθέτει κατάλληλη προβλήτα, μήκους 500 μέτρων, ικανή να φιλοξενήσει μεγάλα φορτηγά πλοία, καθώς και περίπου 50.000 τετραγωνικά μέτρα ανοικτού χώρου δίπλα στον προβλήτα.

Η βυθοκόρος «ΟΛΓΑ», της οποίας το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται κάτω από το νερό και εκτείνεται περίπου 270 μ. παράλληλα με την ξηρά, αφήνει λιγότερο από 200 μ. προβλήτας προς τη θάλασσα.

Η «ΟΛΓΑ» ήταν μία βυθοκόρος, η οποία βυθίστηκε κοντά στον προβλήτα το 2010 και τώρα βρίσκεται στην άκρη αυτής με ένα μικρό της μέρος ευρισκόμενο έξω από την επιφάνεια του νερού. Το μήκος της είναι 53μ., το μέγιστο πλάτος της 11.5 μέτρα και το βύθισμά της 2.9 μέτρα.

Από το 2010 μέχρι πρόσφατα έγιναν πολλές προσπάθειες για την ανέλκυση του ναυαγίου, οι οποίες δεν ήταν επιτυχείς, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του προβλήτα να μη χρησιμοποιείται.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ κατανοούν τη σημασία της προβλήτας και της πλήρους χρήσης αυτής. Γι’ αυτόν το λόγο οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να παρέχουν τους πόρους ώστε να ανελκυστεί η βυθοκόρος» υποστηρίζει η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Πως μπορεί να γίνει αυτό;

Συμφώνως με αμερικανικές πηγές, «το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ χρησιμοποίησε ένα υπάρχoν συμβόλαιο ανέλκυσης με την αμερικανική εταιρεία DonJon Marine, ώστε να πραγματοποιηθεί η ανέλκυση της βυθοκόρου. Η DonJon προσέλαβε την ελληνική εταιρεία ανέλκυσης Five Oceans Salvage» και έτσι η επιχείρηση ξεκίνησε.

Η προαναφερθείσα επιχείρηση περιλαμβάνει:

- Δύο αξιωματικούς του Αμερικανικού Ναυτικού στο σημείο της επιχειρήσεως.

- Περίπου 20-30 άτομα προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού των ΗΠΑ, οι οποίοι παρέχουν «υποστήριξη εξ αποστάσεως».

- Η DonJon Marine έχει 1-3 εργολάβους των ΗΠΑ στο σημείο της επιχειρήσεως.

- Η Five Oceans Salvage, με την υποστήριξη τοπικής ελληνικής καταδυτικής εταιρείας, παρέχει 9-13 εργαζόμενους στο σημείο της επιχειρήσεως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo