Το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό - Τι έγινε, τι δρομολογείται

Newsroom L&O 11-09-2019 14:28
Το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό - Τι έγινε, τι δρομολογείται
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, «έχουν ήδη καθοριστεί  οι τεχνικές προδιαγραφές για την άμεση προμήθεια 10 νέων μικρών ευέλικτων σκαφών για να ενισχύσουν τις λιμενικές αρχές του ανατολικού Αιγαίου»

Εκτενή αναφορά στο προσφυγικό-μεταναστευτικό έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, παρουσιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης, ενώ αναφέρθηκε και σε όσα έχουν γίνει, καθώς και σε όσα αναμένεται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, «στη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ ελήφθησαν και δρομολογήθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις. Για το συντονισμό των δράσεων αυτών συγκροτήθηκε συλλογικό όργανο με συμμετοχή των γενικών γραμματέων όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων. Στο πλαίσιο αυτό για την υλοποίηση των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ έχουν γίνει τα εξής:

Σε ό,τι αφορά τα ασυνόδευτα παιδιά, έχουν ήδη εκδοθεί αεροπορικά εισιτήρια για 89 παιδιά προκειμένου να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες, ώστε να επανασυνδεθούν με τις οικογένειές τους. Επίσης υπάρχει διακρατική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μετεγκατάσταση επιπλέον 60 ασυνόδευτων ανηλίκων (πέραν των 50 που ήδη μετακινήθηκαν) ενώ υπάρχει επικοινωνία με την ιρλανδική Κυβέρνηση για μετεγκατάσταση άλλων 36.

Από το τέλος Αυγούστου μέχρι χθες έχουν μετακινηθεί από τα νησιά προς την ενδοχώρα 1.747 πρόσφυγες-μετανάστες και έχουν πραγματοποιηθεί 98 μετακινήσεις σε διαμερίσματα του προγράμματος ''ΕΣΤΙΑ''. Επίσης, προετοιμάζεται η μεταφορά άλλων 1.000 ατόμων.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υλοποιεί το έργο ''Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης'' που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ και μπορεί να επεκταθεί κατά 12 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έργο εθνικής σημασίας», τόνισε ο κ. Πέτσας, «καθώς η ολοκλήρωσή του θα επιτρέψει την  επιτήρηση του ελληνικού θαλάσσιου χώρου σε πραγματικό χρόνο και σε 24ώρη βάση.

Θα παρέχει σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες για αποτελεσματικότερη θαλάσσια επιτήρηση, καθώς και βελτιστοποίηση του κόστους και της ακρίβειας των επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης. Υπάρχει συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ και επιταχύνονται οι απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  να προχωρήσει σε δημοσίευση της σχετικής Προκήρυξης έως το τέλος του Οκτωβρίου 2019.

Επίσης, έχουν ήδη καθοριστεί  οι τεχνικές προδιαγραφές για την άμεση προμήθεια 10 νέων μικρών ευέλικτων σκαφών για να ενισχύσουν τις λιμενικές αρχές του Ανατολικού Αιγαίου.

Τέλος, επιταχύνεται η πρόσληψη ιατρικού προσωπικού μέσω του προγράμματος ''PHILOS'' για τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης», κατάληξε ο κ. Πέτσας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo