Ψήφος εμπιστοσύνης σε Μαργαρίτη Σχοινά και ελληνική κυβέρνηση

TERZIS 10-09-2019 14:26
Ψήφος εμπιστοσύνης σε Μαργαρίτη Σχοινά και ελληνική κυβέρνηση
Ο Σχοινάς υπηρετεί στην Ε.Ε. (και υπηρετεί την Ε.Ε.) σχεδόν για όλη του τη ζωή. Και πάντοτε υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένος με την χώρα μας, ειδικά τα χρόνια της κρίσης.

Η επισημοποίηση της επιλογής του κ. Μαργαρίτη Σχοινά ως αντιπροέδρου της νέας Επιτροπής υπό την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν συνιστά μία διπλή ψήφο εμπιστοσύνης.

Αφενός στον Έλληνα που έχει συνδέσει, όσο λίγοι, την πορεία του με τα ευρωπαϊκά πράγματα. Αφετέρου στη νέα ελληνική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που – σε πείσμα των σεναρίων που κυκλοφορούσαν - τον πρότεινε για τη νέα Επιτροπή.

Ο Σχοινάς υπηρετεί στην Ε.Ε. (και υπηρετεί την Ε.Ε.) σχεδόν για όλη του τη ζωή. Και πάντοτε υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένος με την χώρα μας, ειδικά τα χρόνια της κρίσης.

Εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 1990 και έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης στα Ιδιαίτερα Γραφεία ξένων Επιτρόπων. Τον Σεπτέμβριο του 2007 εξελέγη Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, το 2010 διορίστηκε αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής από τον τότε πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο . Τον Απρίλιο του 2013, ανέλαβε Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το 2013 και το 2014 επέστρεψε στην Αθήνα, όπου ανέλαβε συντονιστής, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όλων των ομάδων που παρείχαν τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα, ενώ από τον Νοέμβριο του 2014 – και καθώς η χώρα εισέρχεται στην περιπετειώδη περίοδο του 2015 - ανέλαβε καθήκοντα Επικεφαλής Εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από πρόταση του Προέδρου της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Σχοινάς δεν θα έχει απλώς ένα χαρτοφυλάκιο στη νέα Επιτροπή. Ως αντιπρόεδρος με αντικείμενο την Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ο Σχοινάς θα καλύπτει τα θέματα μετανάστευσης, ασφάλειας, απασχόλησης και εκπαίδευσης. Αμφιβάλλει κάποιος για την σημασία τους;

Επιπλέον, πρόκειται για μία ούτως ή άλλως ιστορική επιτυχία. Ο Σχοινάς είναι ο πρώτος Ελληνας που αναλαμβάνει θέση Αντιπροέδρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κάτι που δεν πέτυχαν, στο παρελθόν, πολύ «βαρύτερα» ονόματα.

Και εδώ, προφανώς, η «ψήφος εμπιστοσύνης» ξεπερνά την, αντικειμενική, προσωπική αξία του «ευρωπαίου Σχοινά» και επεκτείνεται και στη νέα κυβέρνηση της χώρας. Διότι, προφανώς, η επιλογή του Έλληνα μεταξύ των στελεχών του ΕΛΚ που θα μπορούσαν να καλύψουν την θέση Αντιπροέδρου αποτελεί και μήνυμα στήριξης προς την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δύο μήνες μετά την εκλογή του νίκη στην Ελλάδα, κι ενώ άλλα σενάρια υποψηφιοτήτων φαίνεται να είχαν «καεί» ακριβώς γιατί δεν διασφαλιζόταν η θέση του Αντιπροέδρου, ο Κυρ. Μητσοτάκης βλέπει τον εκλεκτό του για την Κομισιόν να αναλαμβάνει μία κρίσιμη θέση στη νέα Επιτροπή, ο ρόλος της οποίας θα είναι καθοριστικός και για την πορεία της χώρας μας τα προσεχή χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo