Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας «ξεκλειδώνει» την κατάληψη του ΒΟΞ

Newsroom 08-09-2019 22:10
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας «ξεκλειδώνει» την κατάληψη του ΒΟΞ
Η πρόσφατη πρωτοβουλία της εισαγγελίας να ζητήσει πίσω το φάκελο «ΒΟΞ» και να διατάξει νέα προκαταρκτική έρευνα δημιουργεί νέα δεδομένα στην υπόθεση

Το πράσινο φως για την εκκένωση του κατειλημμένου κτιρίου ΒΟΞ στα Εξάρχεια, άτυπη έδρα της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας», άναψαν πριν από μερικές εβδομάδες οι δικαστικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας διέταξε νέα προκαταρκτική εξέταση ζητώντας από τα στελέχη της Ασφάλειας να διερευνήσουν εάν στην περίπτωση της κατάληψης του ακινήτου επί της οδού Θεμιστοκλέους τελούνται αδικήματα που διώκονται αυτεπάγγελτα.

Με τον τρόπο αυτό, η εισαγγελία αλλά και η αστυνομία εκτιμάται ότι ξεπερνούν το εμπόδιο της απροθυμίας των διοικήσεων του ΙΚΑ (στο οποίο ανήκει το ακίνητο) να ζητήσουν την εκκένωση του χώρου και την ποινική δίωξη των καταληψιών.

To άγνωστο παρασκήνιο

Εκτός απ’ όσα είδαν το φως της δημοσιότητας με την πρόσφατη εισβολή των ΜΑΤ στον κατειλημμένο χώρο και τα επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και αναρχικών που ακολούθησαν, στην υπόθεση της κατάληψης βρίσκεται σε εξέλιξη και άγνωστο παρασκήνιο. Προ εβδομάδων, η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε νέα προκαταρκτική εξέταση για το ΒΟΞ, την οποία ανέθεσε στην υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας. Μέσω αυτής, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. καλούνται να διαπιστώσουν εάν στο ακίνητο της οδού Θεμιστοκλέους τελείται το αδίκημα της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας (άρθρο 378) που, σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, διώκεται αυτεπάγγελτα. Υπό την παρούσα συγκυρία, η εξέλιξη έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δίνει τη δυνατότητα εκκένωσης της κατάληψης χωρίς προηγουμένως να χρειάζεται η υποβολή μήνυσης από τη διοίκηση του ΙΚΑ ή ΕΦΚΑ. Η απροθυμία εξάλλου της διοίκησης του ασφαλιστικού οργανισμού να ασχοληθεί ενεργά με το ακίνητο υπήρξε για χρόνια εμπόδιο στα όποια σχέδια εκκένωσής του.

Το ιστορικό της απροθυμίας των ιδιοκτητών να ασχοληθούν με το κτίριο

Χαρακτηριστικά είναι όσα εκτυλίχθηκαν το α΄ εξάμηνο του 2018, με αφορμή την κλήση για κατάθεση που είχε λάβει η τότε διοίκηση του οργανισμού, στο πλαίσιο έρευνας που είχε ανατεθεί στην υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας. Η προκαταρκτική αφορούσε το αδίκημα της διατάραξης οικιακής ειρήνης που διώκεται όχι αυτεπαγγέλτως αλλά κατόπιν υποβολής μήνυσης από τον ιδιοκτήτη.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είχαν τότε καλέσει τη διοίκηση του οργανισμού να πάρει θέση. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η «Καθημερινή» τα ερωτήματα που έπρεπε να απαντήσει ήταν απλά: «Θέλετε να πάρετε πίσω το ακίνητό σας;» και «Επιθυμείτε την ποινική δίωξη των καταληψιών;». 

Δεν κατέθεσαν οι τότε διοικούντες τον ΕΦΚΑ

Οι τότε διοικούντες τον ΕΦΚΑ, σε μια προσπάθεια να πάρουν αποστάσεις από τους χειρισμούς της εισαγγελίας και της αστυνομίας, δεν είχαν πάει στη ΓΑΔΑ να καταθέσουν. Αντ’ αυτού, είχαν αρχικά κοινοποιήσει τη διαδικασία συντάσσοντας επιστολή την οποία είχαν στείλει, μεταξύ άλλων, στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, στο υπουργείο Δικαιοσύνης και αλλού. Την επιστολή είχε δημοσιεύσει η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Με μια σειρά από εντυπωσιακές συντακτικές ακροβασίες, κατά την εφημερίδα, η διοίκηση του ΕΦΚΑ είχε επισημάνει ότι «το φαινόμενο της κατάληψης κτιρίων ιδιοκτησίας φορέων του Δημοσίου έχει ήδη αναχθεί σε ιδιαίτερο και ιδιόμορφο πρόβλημα, του οποίου η αντιμετώπιση χρήζει ξεχωριστής υπηρεσιακής υπευθυνότητας».

Η δημοσιοποίηση της επιστολής είχε προκαλέσει δυσφορία στην ΕΛ.ΑΣ., κυρίως όμως στον τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο, ο οποίος μάλιστα είχε αρχικά εξετάσει το ενδεχόμενο άσκησης δίωξης κατά του ΕΦΚΑ για διαρροή προανακριτικού υλικού. Τελικά αυτό δεν συνέβη. Σημειώνεται ότι ο τότε επικεφαλής του οργανισμού δεν είχε δώσει το «παρών» στα γραφεία της Ασφάλειας, αλλά είχε προτιμήσει να στείλει ένα γραπτό υπόμνημα στο οποίο απέφευγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας. Ο φάκελος είχε διαβιβαστεί στην εισαγγελία, η οποία με τη σειρά της τον είχε επιστρέψει στην ΕΛ.ΑΣ. για περαιτέρω έρευνα, καθώς τα δεδομένα δεν επαρκούσαν για περισσότερες ενέργειες.

Η πρόσφατη πρωτοβουλία της εισαγγελίας να ζητήσει πίσω το φάκελο «ΒΟΞ» και να διατάξει νέα προκαταρκτική έρευνα δημιουργεί νέα δεδομένα στην υπόθεση και ενδεχομένως να «ξεκλειδώνει» την πόρτα της κατάληψης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo