16 C
Athens
14 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Βαρύτατη ποινική δίωξη από την εισαγγελία Διαφθοράς για την υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς


    Με την άσκηση βαρύτατων ποινικών διώξεων σε βάρος 38 συνολικά προσώπων έκλεισε η έρευνα που διενεργούσε η εισαγγελία Διαφθοράς για δάνεια που είχε χορηγήσει η Τράπεζα αλλά και για διαρροή κεφαλαίων στο εξωτερικό την περίοδο που ίσχυαν στη χώρα τα capital controls.
    Ειδικότερα, η επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος των παραπάνω προσώπων για τα αδικήματα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, της απιστίας , της ηθικής αυτουργίας σε αυτή και της συνέργειας.
    Ανάμεσα στα πρόσωπα που διώκονται φέρεται να περιλαμβάνεται και πρώην ισχυρός άνδρας της Τράπεζας. Τα τραπεζικά στελέχη που διώκονται είχαν ασκήσει καθήκοντα στην τράπεζα κατά την περίοδο 2015-2016.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση αφορά τη χορήγηση δανείων χωρίς- κατά την κατηγορία- τις απαραίτητες εξασφαλίσεις για τα συμφέροντα της τράπεζας αλλά και τη διαρροή κεφαλαίων στο εξωτερικό την περίοδο κατά την οποία ίσχυαν μέτρα capital control στη χώρα. Τα δάνεια χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις ανέρχονται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ ενώ τα κεφάλαια που βγήκαν εκτός Ελλάδος υπολογίζονται σε περίπου 127 εκατ. ευρώ.
    Υπενθυμίζεται πως οι συνήγοροι των κατηγορουμένων είχαν αντιδράσει στη διενέργεια έρευνας για την συγκεκριμένη υπόθεση από την εισαγγελία Διαφθοράς υποστηρίζοντας πως αυτή η αρμοδιότητα της είχε αφαιρεθεί με την ισχύ του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
    Όπως όμως αναφέρουν εισαγγελικές πηγές αυτές οι αρμοδιότητες τους είχαν αφαιρεθεί, πλην όμως επανήλθαν πλήρως στις 8 Αυγούστου και δημοσιεύθηκαν ήδη στο ΦΕΚ.
    Διαβάστε επίσης:
    https://lawandorder.gr/Article/44900/paranomi-i-dioksi-tis-eisangelias-diafthoras-gia-tin-trapeza-peiraios-lene-oi-dikigoroi-ton-katigoroumenon/
    https://lawandorder.gr/Article/44919/nees-antidraseis-gia-tin-ypothesi-tis-peiraios-apo-dikigorous-omilou-etaireion-pou-synergasthike-me-tin-trapeza/


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ