24.8 C
Athens
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Επίθεση της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για το «διορισμό» της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου


    Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου από την κυβέρνηση. Σε ανακοίνωσή της η Αξιωματική Αντιπολίτευση κάνει λόγο για κίνδυνο διχασμού στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης, ενώ το ΚΚΕ στρέφει τα βέλη του σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «το καθεστώς της επιλογής των ανώτατων δικαστών έχει την αποδοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, συνεπώς το όποιο ενδιαφέρον τους για την “ανεξαρτησία της δικαιοσύνης” είναι πέρα για πέρα υποκριτικό».
    Τέλος η Ελληνική Λύση εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση υπογραμμίζοντας πως: «Όταν ανακοινώνεις περιχαρής τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου έξω από το γραφείο του Πρωθυπουργού η δικαιοσύνη παύει να είναι ανεξάρτητη».
    ΣΥΡΙΖΑ: Κίνδυνος διχασμού στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης
    «Ο ορισμός στη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου του κ. Ιωσήφ Τσαλαγανίδη και στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου του κ. Βασιλείου Πλιώτα, δυο προσωπικοτήτων του δικαστικού σώματος με ξεχωριστή, καταγεγραμμένη πορεία, θα έπρεπε να ενδιαφέρει μόνο ως μια νέα αφετηρία για μια συνολική αναβάθμιση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης στην Ελλάδα» σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη συνέχεια ασκεί κριτική στη ΝΔ για τον τρόπο που επέλεξε να κινηθεί όταν η προηγούμενη κυβέρνηση εκκίνησε την ίδια διαδικασία.
    «Ωστόσο, η Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή που εκκίνησε η διαδικασία επιλογής της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως όριζε το Σύνταγμα και ο νόμος, έδειξε ποιά είναι η αντίληψή της για το θεσμό, με την απόρριψη της πρότασης για συναινετική επιλογή προσώπων. Θεωρεί ότι η Δικαιοσύνη μπορεί να γίνεται έρμαιο στην αρένα των πολιτικών αντιπαραθέσεων»σημειώνει.
    Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ «η απουσία της πλειοψηφίας των δικαστών, που προτάθηκαν από την ίδια τη Ν.Δ. κατά τη διαδικασία ακρόασης στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, επιβεβαίωσε τη στάση απαξίωσης και έμμεσου πολιτικού ‘χρωματισμού’ δικαστικών προσώπων».
    Καταλήγοντας επισημαίνει ότι ότι «ο τρόπος με τον οποίον ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία ορισμού της ηγεσίας των δικαστηρίων από την κυβέρνηση της Ν.Δ., εγκυμονεί τον κίνδυνο διχασμού στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης».
    ΚΚΕ: Απαράδεκτος ο διορισμός της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων από την κυβέρνηση
    «Το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα που στην πρόσφατη Συνταγματική Αναθεώρηση κατέθεσε πρόταση ώστε να αλλάξει το σημερινό νομικό πλαίσιο και η ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων να μη διορίζεται με κανένα τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, απ’ την εκάστοτε κυβέρνηση» αναφέρει το Κομμουνιστικό Κόμμα, σχετικά με τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου.
    Όπως σημειώνει, «η επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου απ’ την κυβέρνηση της ΝΔ στηρίζεται πάνω σε αυτό το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς, η ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων να διορίζεται απ’ την εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτό το καθεστώς έχει την αποδοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, συνεπώς το όποιο ενδιαφέρον τους για την “ανεξαρτησία της δικαιοσύνης” είναι πέρα για πέρα υποκριτικό».
    Ελληνική Λύση: Παραβιάστηκαν οι διακριτοί ρόλοι που θα έπρεπε να έχουν οι εξουσίες
    Η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Πλήρης δικαίωση! Οι διακριτοί ρόλοι που θα έπρεπε να έχουν οι εξουσίες (Νομοθετική – Δικαστική, Εκτελεστική) στη χώρα παραβιάστηκαν δικαιώνοντας μας και μόνο με τη δήλωση που έγινε μετά το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό. Όταν ανακοινώνεις περιχαρής τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου έξω από το γραφείο του Πρωθυπουργού η δικαιοσύνη παύει να είναι ανεξάρτητη».
    Διαβάστε επίσης:
    https://lawandorder.gr/Article/44707/proedros-tou-areiou-pagou-o-iosif-tsalaganidis-kai-eisangeleas-o-vasileios-pliotas-apofasise-to-ypourgiko-symvoulio/


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ