20.9 C
Athens
20.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια


    Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου https://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας:
    α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και
    β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).
    Παράλληλα, τα αποτελέσματα στάλθηκαν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους για να εκτυπωθούν καταστάσεις των επιτυχόντων που θα αναρτηθούν στα Λύκεια.
    Όπως έχει ήδη διευκρινιστεί από το υπουργείο, οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα Λύκεια θα έχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.
    Επίσης, σήμερα ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (Αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Τα αποτελέσματα αυτά είναι ανηρτημένα στην ίδια πλατφόρμα, των αποτελεσμάτων των εξετάσεων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
    Κεραμέως: Πτώση στις περισσότερες σχολές
    Καθοδικά κινούνται οι βάσεις στις περισσότερες σχολές με εξαίρεση τις οικονομικές σχολές, ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
    «Οι βάσεις κινούνται γενικά σε καθοδική βάση με εξαίρεση κάποιες σχολές, κυρίως οικονομικές σε μεγάλες περιφέρειες. Οι βάσεις στις σχολές που προστέθηκαν -130 νέα τμήματα- κινούνται λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα», τόνισε.
    Ακόμη, σημείωσε ότι στις νομικές σχολές η πτώση κυμαίνεται στα 100 με 200 μόρια, στις ιατρικές στα 200 με 300 μόρια, στις πολυτεχνικές στα 300 με 800 μόρια, στις παιδαγωγικές στα 600 μόρια και στις μαθηματικές στα 500 με 1.000 μόρια. Όπως ανέφερε, άνοδο σημειώνουν οι σχολές πληροφορικής -περίπου στα 400 μόρια- καθώς και οι οικονομικές και αστυνομικές σχολές.
    Σύμφωνα με την υπουργό, το 23% των υποψηφίων εισάγεται στην σχολή της πρώτης προτίμηση τους. Όπως είπε, επίσης, οι γυναίκες υποψήφιοι σημειώνουν επιτυχία στο 53,48% και οι άνδρες 46%.
    «Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες που διαμορφώνουν τις βάσεις», εξήγησε η υπουργός. «Το πρώτο είναι ο αριθμός των εισακτέων. Φέτος υπάρχει μία αύξηση κατά περίπου 3.200 θέσεις. Ο δεύτερος παράγοντας είναι οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων οι οποίες φέτος κινήθηκαν πτωτικά. Και ο τρίτος είναι οι προτιμήσεις των υποψηφίων που είναι λίγο πολύ οι ίδιες σε σχέση με πέρσι. ‘Αρα ο κύριος λόγος για την πτωτική τάση είναι οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων», είπε.
    Επίσης, ανέφερε ότι οι μαθητές που είναι κάτω από τη βάση στα γενικά λύκεια ξεπερνούν το 25% και στα επαγγελματικά λύκεια το 40%. «Έχουμε πει ότι αν θέλετε πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θεσμοθετήσει μία ελάχιστη βάση εισαγωγής. Αυτό που έχουμε προτείνει και θα θέσουμε είναι να ορίσει η πολιτεία μία ελάχιστη βάση εισαγωγής και κάθε ίδρυμα να έχει την δυνατότητα να ορίσει την δική του βάση πάνω από αυτή την βάση», σημείωσε η κ. Κεραμέως.
    Τέλος, η υπουργός ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά, ότι για τα παιδιά που μπαίνουν τώρα στην Γ’ Λυκείου δεν θα αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στους βασικούς του άξονες και ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το θέμα για τους μαθητές της Β Λυκείου.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ