Δέσμευση Μητσοτάκη για προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας στην Αλβανία - Αλλαγή πρέσβη σε Τίρανα

Ειρήνη Γεωργίου 20-08-2019 22:08 Τελευταία ενημέρωση: 21-11-2019 16:30
Δέσμευση Μητσοτάκη για προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας στην Αλβανία - Αλλαγή πρέσβη σε Τίρανα
Στην επιστολή του κ. Μητσοτάκη προς την Ομόνοια υπενθυμίζεται ότι ο δρόμος της Αλβανίας για την ΕΕ περνάει μέσα από την προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας

Επιστολή με ιδιαίτερο νόημα και αυξημένης πολιτικής σημασίας απέστειλε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ΟΜΟΝΟΙΑ (την οργάνωση που εκπροσωπεί την εθνική ελληνική μειονότητα στην Αλβανία), σε απάντηση ευχετήριας που είχε λάβει από τον πρόεδρο της, Βασίλη Κάγιο, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων αμέσως μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. 

Η επιστολή μαρτυρά τη γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η μειονότητα στη γείτονα και την ισχυρή πολιτική βούληση που υπάρχει από πλευράς της νέας ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά, για την επίλυσή τους, ενώ γίνεται ξεχωριστή μνεία στο πολύπαθο περιουσιακό. 

Ο πρωθυπουργός διατηρεί άριστες σχέσεις με τη μειονότητα, έχοντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και πραγματοποιώντας τακτικά συναντήσεις με εκπροσώπους της από όλες τις περιοχές, κάθε πολιτικού χώρου.

Στην επιστολή υπενθυμίζεται για μία ακόμη φορά ότι ο δρόμος προς την ΕΕ για την Αλβανία περνάει μέσα από την προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας, ενώ ο πρωθυπουργός δεσμεύεται τόσο για συμπαράσταση της κυβέρνησης προς τη μειονότητα, όσο και για στενή  συνεργασία με την Ομόνοια, όχι προς όφελος αποκλειστικά της μειονότητας αλλά εν γένει των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Μετά από το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει οι ελληνοαλβανικές σχέσεις, τις συστηματικές απαλλοτριώσεις περιουσιών από το αλβανικό κράτος που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς και ένα κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας που επικρατεί εις βάρος τους κατά το τελευταίο έτος με αποκορύφωμα την εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα, η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει μία διπλωματία πυγμής, με ξεκάθαρες και αδιαπραγμάτευτες θέσεις.

Αυτό εξάλλου μαρτυρούν, τόσο η επιλογή προσώπων σε επιτελικές θέσεις της κυβέρνησης και της δημόσιας διοίκησης εν γένει, που κατέχουν άριστη γνώση των ελληνοαλβανικών, όσο και την ανάκληση της μετακίνησης της πρέσβεως που είχε επιλεχτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, (στενής συνεργάτη του Νίκου Κοτζιά), για να αναλάβει καθήκοντα αυτές τις ημέρες στα Τίρανα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί σε νέα επιλογή διπλωμάτη για την πλήρωση της εν λόγω θέσεως, η οποία αποτελεί διαχρονικά ένα από τα πιο απαιτητικά και νευραλγικά πόστα της ελληνικής διπλωματίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo