14 Αυγούστου 1974: Ο τουρκικός «Αττίλας-2» στην Κύπρο και μία συγκλονιστική μαρτυρία

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 14-08-2019 19:03
14 Αυγούστου 1974: Ο τουρκικός «Αττίλας-2» στην Κύπρο και μία συγκλονιστική μαρτυρία
Ο «Αττίλας-2» θα προκαλέσει πολύ περισσότερους νεκρούς και αγνοούμενους και θα οδηγήσει στην κατοχή του 36,5 % του Κυπριακού εδάφους!

Σαν σήμερα, στις 14 Αυγούστου 1974, το τουρκικό έγκλημα της εισβολής συνετελέσθη πλήρως με τη δεύτερη φάση του, τον «Αττίλα-2», και έκτοτε άρχισε η κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου, περίπου στη σημερινή της, δυστυχώς, έκταση.

Μία δεύτερη φάση της εισβολής, που συνετελέσθη ενώ στην Αθήνα, από τις 24 Ιουλίου 1974, είχε πέσει η δικτατορία και είχε αποκατασταθεί η Δημοκρατία με την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητος υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, και στη Γενεύη είχαν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Αρχικώς, το διάστημα 25-30 Ιουλίου 1974, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των τριών «Εγγυητριών Δυνάμεων» της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήτοι Γεώργιο Μαύρο (Ελλάδα), Τουράν Γκιουνές (Τουρκία) και Λόρδο Κάλλαχαν (Ηνωμ.Βασίλειο), που διήρκεσαν 5 ημέρες και κατέληξαν στην υπογραφή διακηρύξεως, βάσει της οποίας καλούνταν «οι αντίπαλες δυνάμεις στην Κύπρο να σταματήσουν κάθε επιθετική ή εχθρική δραστηριότητα».

Ακολούθησαν, το διάστημα 8-14 Αυγούστου 1974, οι διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού, ή «Διαπραγματεύσεις Κληρίδη-Ντενκτάς», όπως έμειναν στην ιστορία, μεταξύ των εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων (Γλαύκου Κληρίδη και Ραούφ Ντενκτάς). Ο Τούρκος ΥΠΕΞ  Τ. Γκιουνές ζήτησε να αποδεχτεί η ελληνική πλευρά ομοσπονδοποίηση και διαχωρισμό πληθυσμού με το 34% του εδάφους να ελέγχεται από τους Τουρκοκύπριους. Από την πλευρά του ο Γλ. Κληρίδης, ο οποίος ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων αναπληρούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μακάριο, ζήτησε επιμόνως και για προφανείς λόγους μικρή αναβολή των συνομιλιών (36 έως 48 ωρών), προκειμένου να διαπραγματευτεί με την πολιτική ηγεσία σε Αθήνα και Λευκωσία.

Αργά το βράδυ της 13ης Αυγούστου, ο Γκιουνές ισχυρίστηκε πως οι Ελληνοκύπριοι κωλυσιεργούν επίτηδες και ότι ο Κληρίδης θα έπρεπε να απαντήσει αμέσως, αλλιώς ναυαγούν οι συνομιλίες. Το ξημέρωμα της 14ης Αυγούστου 1974, η Άγκυρα έδωσε το «πράσινο φως» και οι υπάρχουσες στο νησί ισχυρότατες δυνάμεις κατοχής από τον «Αττίλα-1», εξαπέλυσαν νέα μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση για την επίτευξη των από την αρχή τεθέντων τελικών αντικειμενικών σκοπών των Τούρκων, ως προς το εδαφικό. Ο δεύτερος γύρος της τουρκικής εισβολής (και κατοχής) είχε αρχίσει.

Τελικώς, ο «Αττίλας-2» θα προκαλέσει πολύ περισσότερους νεκρούς και αγνοούμενους και θα οδηγήσει στην κατοχή του 36,5 % του Κυπριακού εδάφους!

Ως ενέργεια είναι παντελώς ανομιμοποίητη, τόσο από ηθικής όσο και από νομικής πλευράς, αφού η συνταγματική τάξη στη Δημοκρατία της Κύπρου είχε πλέον αποκατασταθεί, αποδεικνύοντας εμπράκτως πως τα υποστηριζόμενα από την Τουρκία ότι «επενέβη στο νησί ως εγγυήτρια δύναμη για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξεως («Αττίλας-1»)» ήταν τελείως προσχηματικά!

Έπειτα από 45 χρόνια, μετά και το δεύτερο καταστρεπτικό όσο και το πρώτο «πέρασμα» των ορδών του Αττίλα από το Νησί της Αφροδίτης, η Κύπρος παραμένει η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως τελούσα εν κατοχή του εδάφους της, ενώ η πρωτεύουσα της Δημοκρατίας, η Λευκωσία, παραμένει η μοναδική διχοτομημένη πρωτεύουσα σε όλο τον κόσμο, αφού στην περίπτωσή της η διεθνής κοινότητα, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, περιορίστηκε σε ψηφίσματα και ευχολόγια...

Μνήμες

Με αφορμή, λοιπόν, τη σημερινή θλιβερή επέτειο του «Αττίλα-2» και των πολεμικών συγκρούσεων που ακολούθησαν μεταξύ των Κυπριακών και Ελληνικών δυνάμεων, με τον επικό αγώνα της ΕΛΔΥΚ, αντιπροσωπεύει – με τον καλύτερο πιστεύουμε τρόπο – το σημερινό σχόλιο στον «τοίχο του» στο facebook του απόστρατου αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού μας, του Π.Σ., ο οποίος τότε, στο ξέσπασμα του «Αττίλα-2», υπηρετούσε – εκτάκτως – σε ένα από τα νεότευκτα και υπερσύγχρονα υποβρύχια του Στόλου μας, Type-209 γερμανικής σχεδιάσεως και κατασκευής, που σημειωτέον δεν διέθεταν τότε οι Τούρκοι, και έζησε από κοντά και από πρώτο χέρι τα πολεμικά γεγονότα της εποχής.

[caption id="attachment_40896" align="alignnone" width="750"] Το υποβρύχιο ΠΡΩΤΕΥΣ[/caption]

Γράφει λοιπόν ο απόστρατος αξιωματικός Π.Σ. τα εξής:

«ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΧΑΣΩ;;;;
Μαύρη επέτειος!
Όσοι ζήσαμε ενεργητικά εκείνες τις ώρες/μέρες δεν ξεχνάμε.
Ήμουν στο Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ, ως αντικαταστάτης Α' Μηχανικού (λόγω ασθενείας του Πρώτου του) και από 5 ώρες προγραμματισμένη άσκηση με το Α/Τ ΣΦΕΝΔΟΝΗ, μας έστειλαν στην Κύπρο, στο στενό της απόβασης για να προσβάλλουμε την Τουρκική ενέργεια.

Αποτέλεσμα: 18 ημέρες ταξίδι, 360 ώρες κατάδυση, στα 80 μίλια από το πεδίο απόβασης μας διέταξαν να επιστρέψουμε και να περιπολούμε γύρω από τη Ρόδο!

Με δανεικά ρούχα, άπλυτοι (εγώ χωρίς άλλα ρούχα λόγω του 5ώρου υποτίθεται πλου…) και σε υπερένταση, αλλά ΕΤΟΙΜΟΙ.

Σε εντοπισμό Τουρκικού Υποβρυχίου αμερικανικού τύπου (επομένως «θορυβώδους», εύκολα εντοπίσιμου από τις συσκευές μας), που έπλεε κατά πάνω μας, λάβαμε θέσεις «Πολεμικής Έγερσης», «πήραμε βάθος», και «μέτρα Αθορύβου Πλού».

Ο Κυβερνήτης (Βασίλης Κηρύκος) διέταξε «Ετοιμάσατε Τορπιλοσωλήνες 1,2 και 3» και πήραμε θέση βολής.

Οδηγίες και Κανόνες Εμπλοκής δεν υπήρχαν, πρωτοβουλίες μόνον από Κυβερνήτη. Αν ρίχναμε, πόλεμος!!!

Ευτυχώς το Τουρκικό Υ/Β έκανε ‘Αναπνευστήρα’ (Σημ. Συντ.: ειδική διαδικασία όπου το υποβρύχιο είναι μεν σε κατάδυση αλλά έχει βγάλει στην επιφάνεια τον «αναπνευστήρα» του και φορτίζει τις συστοιχίες των μπαταριών του), δεν μας κατάλαβε, και πέρασε από πάνω μας… απομακρυνόμενο!!!

Πώς να ξεχάσω;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo