Για πρώτη φορά διατέθηκαν στην Ελλάδα πόροι του rescEU

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 14-08-2019 17:22
Για πρώτη φορά διατέθηκαν στην Ελλάδα πόροι του rescEU
«Μέσω του rescEU, η ΕΕ ενισχύει τη συλλογική της ικανότητα να αντιμετωπίζει καταστροφές που επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές χώρες»

Η άμεση κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και ανταπόκριση στο σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε από πλευράς της Ελληνικής κυβερνήσεως για την παροχή βοήθειας στην αντιμετώπιση των μεγάλων δασικών πυρκαγιών της Εύβοιας, αποτελεί και την για πρώτη φορά ανάπτυξη των «πόρων rescEU», δηλαδή, της ενεργοποιήσεως του ειδικού συλλογικού ευρωπαϊκού μηχανισμού παροχής βοήθειας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, συμφώνως με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Κατόπιν αιτήματος για παροχή βοήθειας από την Ελλάδα στις 13 Αυγούστου 2019, κινητοποιήθηκαν πόροι του rescEU για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που μαστίζουν πολλές περιοχές της Ελλάδας. Ως άμεση αντίδραση, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη συμβάλει στην κινητοποίηση 3 αεροσκαφών δασοπυρόσβεσης από την εφεδρεία του rescEU από την Ιταλία και την Ισπανία, με σκοπό να αποσταλούν ταχέως στις πληγείσες περιοχές», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, και προστίθενται τα εξής:

«Το ‘αποθεματικό rescEU’ περιλαμβάνει αεροσκάφη και ελικόπτερα πυρόσβεσης. Μέσω του rescEU, η ΕΕ ενισχύει τη συλλογική της ικανότητα να αντιμετωπίζει καταστροφές που επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για την πρώτη ανάπτυξη των πόρων rescEU».

Για το ίδιο θέμα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχειρίσεως Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος ως γνωστόν ήταν σήμερα στην Ελλάδα και είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γεν.Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για ενημέρωση, δήλωσε τα εξής: «Η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Τα αεροπλάνα ανέλαβαν ήδη δράση, καταπολεμώντας τις πυρκαγιές. Αυτή η άμεση ανταπόκριση αποδεικνύει την προστιθέμενη αξία του rescEU, το οποίο καθιστά την αντίδρασή μας πιο ισχυρή, ταχεία και αποτελεσματική. Επιπλέον, πρόκειται για ένα πραγματικό παράδειγμα των κοινών ευρωπαϊκών αξιών στις οποίες βασίζεται το rescEU: αλληλεγγύη και προστασία της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών μας. Είμαι ευγνώμων προς την Ιταλία και την Ισπανία για την παροχή βοήθειας. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε περαιτέρω βοήθεια».

https://lawandorder.gr/Article/40740/stylianidis-ena-megalo-mpravo-kai-ena-megalo-efcharisto-se-olous-pou-den-ypirkse-apoleia-zois/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo