• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Βερολίνο καλεί Ράμα: Η Αλβανία στα πρόθυρα χρεοκοπίας – Στηρίζουμε Μπάσα

Ειρήνη Γεωργίου 13-08-2019 15:42 Τελευταία ενημέρωση: 21-11-2019 16:26
Βερολίνο καλεί Ράμα: Η Αλβανία στα πρόθυρα χρεοκοπίας – Στηρίζουμε Μπάσα
Ο Χένζε προειδοποίησε ότι η Αλβανία σύντομα δεν θα έχει την ικανότητα να πληρώσει τους μισθούς στο δημόσιο και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι θα επέλθει οικονομική καταστροφή

Τη σιωπηλή ανοχή της Δύσης στο καθεστώς Ράμα «έσπασε» με δηλώσεις του ο Μάρτιν Χένζε, ανώτατος σύμβουλος του γερμανικού κυβερνητικού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, CDU.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο Χένζε, είπε ότι το CDU και η γερμανική κυβέρνηση είναι πολύ προσεκτικοί όσον αφορά τις εξελίξεις στην Αλβανία, ενώ δήλωσε ότι ο ίδιος υποστηρίζει τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, ο οποίος έχει τη στήριξη του Βερολίνου για το πρόγραμμά του, που περιλαμβάνει τη καταπολέμηση του παράνομου πλουτισμού, την εξακρίβωση παράνομων λογαριασμών και την τιμωρία των υπευθύνων για τη διαφθορά στη χώρα.

«Η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση παρόμοια με τις πυραμίδες του 1997, ενώ το κράτος είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η Αλβανία δεν θα λάβει έγκριση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στις 18 Οκτωβρίου, σε αντίθεση με τα Σκόπια που έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους. Η Αλβανία δεν πληροί τις προϋποθέσεις της Ε.Ε. και ο τρόπος διακυβέρνησης, αλλά και η πολιτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δεν έχει να παρουσιάσει τίποτε θετικό».

Ο Χένζε προειδοποίησε ότι η Αλβανία σύντομα δεν θα έχει την ικανότητα να πληρώσει τους μισθούς στο δημόσιο και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι θα επέλθει οικονομική καταστροφή. Ο ίδιος επιρρίπτει τις ευθύνες για την κατάσταση αυτή στον πρωθυπουργό και την εμπλοκή της κυβέρνησης στο εμπόριο ναρκωτικών. Τόνισε ότι τα κρατικά ταμεία είναι άδεια και τα απαιτούμενα ποσά για την εξόφληση του χρέους θα καταστρέψουν την οικονομία.

«Στη Γερμανία δεν υπάρχουν εξωφρενικές τιμές των 20 εκατομμυρίων ευρώ ανά χιλιόμετρο, οι δρόμοι πληρούν τις καλύτερες προδιαγραφές και το κόστος είναι πολύ φθηνότερο», επεσήμανε με νόημα ο Χένζε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo