Βελτιώθηκε η κατάσταση με τον καπνό που σκέπασε την Αττική - Τι προβλέπεται (εικόνες δορυφόρου)

Newsroom 13-08-2019 09:58
Βελτιώθηκε η κατάσταση με τον καπνό που σκέπασε την Αττική - Τι προβλέπεται (εικόνες δορυφόρου)
Συνιστάται η προσοχή στους οδηγούς και τους εκδρομείς που κινούνται σε περιοχές όπου το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο

Πολύ βελτιωμένη είναι πλέον η εικόνα στην ατμόσφαιρα της πρωτεύουσας μετά την αποπνικτική κατάσταση το πρωί εξαιτίας της μεταφοράς καπνού από την πυρκαγιά στην Εύβοια. Τόσο οι δορυφορικές εικόνες όσο και οι κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη δείχνουν ότι η κατάσταση έχει πια βελτιωθεί αισθητά.

Επίσης, το προγνωστικό σύστημα IRIS προβλέπει ότι -με βάση τα έως τώρα δεδομένα- το βράδυ της Τρίτης δεν θα είναι αποπνικτικό για την Αθήνα και η ατμόσφαιρα θα αποσυμφορηθεί, καθώς ο καπνός φαίνεται να κινείται σταδιακά προς τη βορειοδυτική Αττική, αλλά και τη Σαλαμίνα.

Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΑΑ-meteo Θοδωρής Γιάνναρος δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η παγίδευση του καπνού στην Αθήνα ήταν προσωρινή λόγω και της γεωμορφολογίας του λεκανοπεδίου, κάτι που είχε ως συνέπεια να αυξηθεί σημαντικά η συγκέντρωση των μικροσωματιδίων, αλλά πλέον αυτά έχουν μειωθεί αισθητά.

Καθώς από το απόγευμα της Τρίτης οι βοριάδες αναμένεται να κοπάσουν, ενώ παράλληλα στρέφονται σε βορειοανατολικούς, θα μειωθεί περαιτέρω και η μεταφορά καπνού προς την Αθήνα από την πυρκαγιά της Εύβοιας. Όσον αφορά τον καπνό στην Πελοπόννησο, στο μεγαλύτερο μέρος του προέρχεται από την άλλη πυρκαγιά της Θήβας.

Νωρίτερα σήμερα, αποπνικτική ήταν η ατμόσφαιρα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ιδιαίτερα στα Βόρεια Προάστια, καθώς η φωτιά που κατακαίει τη Εύβοια σε συνδυασμό με την κατεύθυνση του δυνατού αέρα έφερναν τον καπνό αλλά και την έντονη μυρωδιά καμένου σε πολλά σημεία του Λεκανοπέδιου.

Συνιστάται η προσοχή σε όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα και στους οδηγούς και τους εκδρομείς που κινούνται σε περιοχές όπου το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο, καθώς κατά τόπους η ορατότητα είναι αισθητά μειωμένη.

Την έκταση του φαινομένου καταδεικνύουν οι δύο λήψεις δορυφόρου που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σχολιάζει η ΕΜΥ: «Ο καπνός από την μεγάλη φωτιά της Ευβοίας με κυανό χρώμα. Όπως φαίνεται από τον δορυφόρο, μεγάλο μέρος του καπνού έχει εγκλωβιστεί στο λεκανοπέδιο προκαλώντας μεγάλα προβλήματα. Επίσης, διακρίνεται καπνός στην περιοχή του κορινθιακού προερχόμενος από την Βοιωτία και στο Αιγαίο».

https://lawandorder.gr/Article/40429/keelpno-pos-na-prostatefteite-apo-tin-eispnoi-kapnou/

https://lawandorder.gr/Article/40368/fotia-stin-evvoia-ekkenosi-tou-choriou-makrymalli-zita-i-pyrosvestiki/

https://lawandorder.gr/Article/40377/anekselegkti-mainetai-i-fotia-sto-prodromo-thivon/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo