Ο «πόλεμος» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ και η ευθύνη Ζούλα – Γαμπρίτσου

TERZIS 13-08-2019 07:31
Ο «πόλεμος» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ και η ευθύνη Ζούλα – Γαμπρίτσου
Η δημιουργία μίας σύγχρονης, τεχνολογικά άρτιας και δημοσιογραφικά αξιόπιστης δημόσιας τηλεόρασης αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τους δύο νέους επικεφαλής.

Η επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου, με την οποία επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση θα προτείνει τον Κωνσταντίνο Ζούλα ως πρόεδρο και τον Γιώργο Γαμπρίτσο ως διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ, ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει την έντονη αντιπαράθεση των δύο κομμάτων εξουσίας.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεχνώντας – ή πάντως θέλοντας να κάνει τους υπόλοιπους να ξεχάσουν – την απουσία οποιασδήποτε μορφής ισορροπίας και δημοσιογραφικής δεοντολογίας σε κάποιες από τις εκπομπές της ΕΡΤ το προηγούμενο διάστημα, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιδιώκει «τον ευθύ έλεγχο της δημόσιας συχνότητας από το πρωθυπουργικό γραφείο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, πάλι, απάντησε πως είναι «ο ΣΥΡΙΖΑ που απαξίωσε τη δημόσια τηλεόραση και τη μετέτρεψε σε κομματικό φερέφωνο».

Όλα αυτά είναι εύλογα και αναμενόμενα. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν.

Ιστορικά, από τη μεταπολίτευση, κάθε αλλαγή κυβέρνησης συνεπαγόταν την αλλαγή φρουράς στη δημόσια τηλεόραση, την αποχώρηση των «εκλεκτών» των προηγουμένων και την αντικατάστασή τους με νέους «εκλεκτούς», την «αποκομματικοποίηση» της δημόσιας τηλεόρασης χάριν της αντικειμενικότητας και της πολυφωνίας. Εικάζω ότι κάτι βαρύγδουπο περί αντικειμενικότητας και ανεξαρτησίας θα είχε εξαγγείλει και ο Αλέξης Τσίπρας κατά την αναβίωση της ΕΡΤ (από το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση Σαμαρά), πριν βέβαια οι νέοι, τηλεοπτικοί «ηρακλείς του στέμματος» αρχίσουν να συναγωνίζονται σε φιλοκυβερνητικό οίστρο τον Πολάκη.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Η ΕΡΤ από φορέας ειδήσεων έγινε, τα τελευταία χρόνια, η ίδια... είδηση και αντικείμενο αντιπαράθεσης. Η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση επέβαλε εμπάργκο στην παρουσία στελεχών της, δελτία ειδήσεων σε κρίσιμες ημέρες δεν προβάλλονταν μήπως και χαθεί μία λέξη από μία ακόμη κομματική ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού. Η ΕΡΤ και το πλήθος των αξιόλογων δημοσιογράφων και τεχνικών που έχει στο δυναμικό της απονομιμοποιήθηκαν πλήρως τα τελευταία χρόνια. Περισσότερο απ' ποτέ στο παρελθόν.

Γι αυτό, άλλωστε, και η ευθύνη του νέου διδύμου που επέλεξε η κυβέρνηση είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Ο Κωνσταντίνος Ζούλας, ως Πρόεδρος, και ο Γιώργος Γαμπρίτσος, ως Διευθύνων Σύμβουλος, δεν έχουν το παραμικρό περιθώριο – και παράλληλα δεν θα έχουν κανένα άλλοθι – για να συνεχίσουν τον ίδιο δρόμο απαξίωσης της δημόσιας τηλεόρασης. Για μία κυβέρνηση, που εξελέγη με σημαία την αξιοκρατία, την κοινή λογική και το σεβασμό στους θεσμούς, η μετατροπή της ΕΡΤ από φιλοΣΥΡΙΖΑ σε φιλοΝ.Δ. θα συνιστά ήττα για τη δημοκρατία.

Η δημιουργία μίας σύγχρονης, τεχνολογικά άρτιας και δημοσιογραφικά αξιόπιστης δημόσιας τηλεόρασης αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τους δύο νέους επικεφαλής. Οι οποίοι, για τους λόγους που εξηγήθηκαν, θα κριθούν αυστηρά για τις πράξεις και παραλείψεις τους. Αμφότεροι, άλλωστε, έχουν την εμπειρία όχι μόνον από το χώρο της δημοσιογραφίας ή των τηλεοπτικών μέσων αλλά και από το ίδιο το ίδρυμα της Αγίας Παρασκευής: Ο μεν Κων. Ζούλας έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος στην ΕΡΤ επί μία 7ετία, ο δε Γ. Γαμπρίτσος είχε αναλάβει, για σύντομο χρονικό διάστημα τα ηνία της δημόσιας τηλεόρασης το 2010.

Συνεπώς, γνωρίζουν καλά τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν. Ελπίζω να μπορέσουν να βρουν και τις λύσεις. Το μόνον βέβαιο είναι ότι θα το προσπαθήσουν. Διαφορετικά, ουδείς εκ των δύο θα αναλάμβανε επωνύμως αυτή την ευθύνη.

Άλλωστε και το Μαξίμου, αν ήθελε να ακολουθήσει την πεπατημένη, είχε τον τρόπο. Θα επέλεγε κάποια άλλα, ενδεχομένως ολιγότερο γνωστά στελέχη για την ηγεσία της ΕΡΤ, φροντίζοντας απλά η «γραμμή» από τα υπόγεια του (εκάστοτε) Μαξίμου να φτάνει απευθείας στους δέκτες μας...   

TAGS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo