Νέες προκλήσεις από τον Ακάρ: Κανείς να μη δοκιμάσει τη δύναμή μας

Newsroom L&O 12-08-2019 14:51
Νέες προκλήσεις από τον Ακάρ: Κανείς να μη δοκιμάσει τη δύναμή μας
«Θέλουμε να γνωρίζουν ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και τα δίκια μας. Δεν είναι απειλή όταν λέμε ‘κανείς να μη δοκιμάσει τη δύναμή μας’. Είμαστε αποφασισμένοι να τα προστατεύσουμε μέχρι τελευταίας ρανίδας»

Σε καθημερινό επίπεδο εξαπολύει πλέον εμπρηστικές δηλώσεις ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Μετά τις χτεσινές προκλήσεις από τα Βαρώσια, την κλειστή περιοχή Αμμοχώστου,  με συνέντευξή του στο TRT από τα Κατεχόμενα, όπως μεταδίδει το sigmalive, ο Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε ότι η Άγκυρα είναι υπέρ της «ειρηνικής διευθέτησης των ζητημάτων στη Μεσόγειο», ωστόσο, θα ήταν μάταιη οποιαδήποτε προσπάθεια για εξεύρεση λύσης χωρίς την Τουρκία. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας απηύθυνε εκ νέου την προειδοποίηση «κανείς να μη δοκιμάσει τη δύναμή μας», διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται για απειλή, αλλά για δήλωση ετοιμότητας της Τουρκίας, αν ξανα-προκύψει ανάγκη στην Κύπρο.

«Είμαστε υπέρ μιας ειρηνικής λύσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Θέλω να επαναλάβω ότι καμία λύση δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν περιλαμβάνει την Τουρκία. Θέλω να πω ότι είναι μάταιη οποιαδήποτε προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στα πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά προβλήματα με αποφάσεις που δεν μας συμπεριλαμβάνουν. Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο. Έχουμε δικαιώματα και δίκια, που οι γείτονές μας θέλουμε να σεβαστούν. Θέλουμε να γνωρίζουν ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και τα δίκια μας. Δεν είναι απειλή όταν λέμε ‘κανείς να μη δοκιμάσει τη δύναμή μας’. Είμαστε αποφασισμένοι να τα προστατεύσουμε μέχρι τελευταίας ρανίδας».

«Στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου συνεχίζουμε να λέμε, με πρώτο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι πρωτοβουλίες που έχουν στόχο τη δημιουργία νέων σχηματισμών ομάδων, οι οποίες αγνοούν τα δικαιώματά μας και τα δίκια μας, δεν έχουν καμία πιθανότητα επιτυχίας. Κι αυτό δεν είναι μόνο δηλώσεις ή κάποιες κουβέντες έτσι, ό,τι χρειαστεί να γίνει, η Τουρκική Δημοκρατία και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να το κάνουν και αυτό να το γνωρίζουν όλοι», ήταν το μήνυμα του Τούρκου υπουργού Άμυνας.

Ο Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε και στη Γαλάζια Πατρίδα, καλώντας τους γείτονες της Τουρκίας να σεβαστούν τα δικαιώματά τους: «Όταν μιλάμε για Γαλάζια Πατρίδα, εννοούμε μία περιοχή 462 χλμ. στην οποία περιλαμβάνεται και η θάλασσα και ο ουρανός. Έχουμε δικαιώματα που καθορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες και αναμένουμε από τους συνομιλητές μας και γείτονές μας να τα σεβαστούν. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένουμε να προχωρήσουμε».

Αναφέρθηκε και στις επαφές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των υπουργείων Άμυνας, Ελλάδας-Τουρκίας, μετά από συμφωνία με τον Έλληνα ομόλογό του: «Είχαμε συμφωνήσει με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας πιο νωρίς. Κι έτσι πρώτα πήγε μία διευρυμένη τεχνική αντιπροσωπεία μας στην Αθήνα κι εκεί κουβέντιασαν με τους Έλληνες συνομιλητές τους. Κι έπειτα τον Ιούνιο η ίδια αντιπροσωπεία συνήλθε στην Τουρκία. Είμαστε υπέρ της συνέχισης αυτών των συναντήσεων. Είμαστε υπέρ της επίλυσης των θεμάτων στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο με αμοιβαίες συνομιλίες και συναντήσεις», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Ο Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε ότι «η Κύπρος για εμάς, για το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας, για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, αποτελεί εθνική μας υπόθεση. Γνωρίζουμε ότι η μοίρα μας με τους Κύπριους αδελφούς μας είναι κοινή. Είμαστε πάντα δίπλα στους Κύπριους αδελφούς μας και στη θλίψη και στην περηφάνια».

Για τις διαπραγματεύσεις τόνισε ότι «το θέμα της πολιτικής ισότητας των Κύπριων αδελφών μας και στο θέμα της ασφάλειας έχουμε δηλώσει πολλές φορές ότι έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία και δεν πρόκειται ποτέ να υποχωρήσουμε. Και το επαναλάβαμε πάλι εδώ. Δεν επιβάλλουμε καμία λύση, ούτε και αποκλείουμε κάποια λύση. Αλλά από την άλλη πλευρά έχουμε δηλώσει επίσης ότι διαπραγμάτευση για τη διαπραγμάτευση δεν βοηθά κανέναν. Και συμφωνούν και οι φίλοι μας εδώ».

Eπανέλαβε ότι η Τουρκία (μαζί με την Ελλάδα και την Αγγλία) «είναι εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο και κανείς να μην έχει αμφιβολία ότι δεν θα ασκήσει το δικαίωμά της που απορρέει από τη συγκεκριμένη συνθήκη, αν αυτό χρειαστεί ξανά». «Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις από κοντά», ανέφερε με νόημα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, ο οποίος έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας ενός μπλοκ ενάντια στην Τουρκία.

Οι έρευνες και οι γεωτρήσεις του «Μπαρμπαρός» αφενός και των γεωτρύπανων «Πορθητής» και «Γιαβούζ» αφετέρου συνεχίζονται, δήλωσε, με τον τουρκικό πολεμικό στόλο να τον προστατεύει. «Παρά τα σχόλια που ήθελαν τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αποδυναμωμένες λόγω γκιουλενιστών, οι ένοπλες δυνάμεις μας συνεχίζουν να καταγράφουν επιτυχίες στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα», είπε ο Χουλουσί Ακάρ.

Ο Χουλουσί Ακάρ ανακοίνωσε επίσης ότι τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η παράδοση και της δεύτερης συστοιχίας των S-400.

Όσον αφορά στη Συρία και το «Διάδρομο Ειρήνης» που συμφωνήθηκε με τις ΗΠΑ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι το κοινό κέντρο επιχειρήσεων στην Άγκυρα θα συσταθεί πολύ σύντομα και ότι έχουν ζητήσει από τους Αμερικανούς συμμάχους τους να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για το θέμα αυτό.

https://lawandorder.gr/Article/39722/choulousi-akar-h-kypros-einai-o-ethnikos-mas-skopos/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo