Κυβερνητικές πηγές: Γιατί καταργήθηκε η διάταξη για τον «βάσιμο λόγο απόλυσης»

Newsroom L&O 08-08-2019 19:27
Κυβερνητικές πηγές: Γιατί καταργήθηκε η διάταξη για τον «βάσιμο λόγο απόλυσης»
Η νέα κυβέρνηση, υποστηρίζουν οι κυβερνητικές πηγές, με την κατάργηση αυτών των άρθρων, καταργεί τον «κόφτη» στις προσλήψεις που έβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση

Την αναγκαιότητα της τροπολογίας που καταργεί τον «βάσιμο λόγο απόλυσης» υπερασπίζονται κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι μπαίνει «τέλος στον "κόφτη" για τις προσλήψεις».

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα έχει ενσωματώσει στο εθνικό της δίκαιο και τον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη (ΑνΕΚΧ) που κυρώθηκε από τη Βουλή το 2016. Στη δυσάρεστη περίπτωση απόλυσης εργαζομένου υπήρχαν δύο επιλογές: είτε ο «βάσιμος λόγος απόλυσης» χωρίς αποζημίωση, είτε η καταβολή αποζημίωσης στον εργαζόμενο χωρίς «βάσιμο λόγο απόλυσης».

Με το άρθρο 48 του ν. 4611/2019 της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ήρθε προς ψήφιση τον Μάιο, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές, πλέον υπάρχει μία μόνον επιλογή: η καταγγελία της σύμβασης να γίνεται μόνο για «βάσιμο λόγο».
Η ρύθμιση αυτή όχι μόνο δεν είναι «φιλεργατική» αλλά λειτουργεί εναντίον των εργαζομένων, καθώς: (α) δυσχεραίνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και (β) φέρνει τους ήδη εργαζόμενους σε χειρότερη θέση, καθώς στιγματίζεται για τον υπόλοιπο εργασιακό βίο ο εργαζόμενος που απολύεται.

Επιπλέον, με το άρθρο 58 του ίδιου νόμου επιδεινώνεται ραγδαία μια βασική παθογένεια του ελληνικού συστήματος, που είναι οι καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων.

Η νέα κυβέρνηση, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, με την κατάργηση αυτών των άρθρων -με βασικό της μέλημα τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας και την αποτελεσματική προστασία των υφιστάμενων- επιτυγχάνει τα εξής: Καταργεί τον «κόφτη» στις προσλήψεις που έβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ενδεικτικά, από το συνδυασμό των πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης και της εφαρμογής του άρθρου 48, τον Ιούλιο 2019 το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων ήταν αρνητικό κατά 14.691 θέσεις. Βάζει τέλος στον ουσιαστικό διαχωρισμό μεταξύ εκείνων που έχουν εργασία και εκείνων που είναι άνεργοι, ή μόλις ξεκινούν τον εργασιακό τους βίο (insiders/outsiders της αγοράς εργασίας).

Αποτρέπει τη μαζική μετατροπή σχέσεων εργασίας σε ορισμένου χρόνου, σε συμβάσεις έργου, και σε υπεργολαβίες, και θα οδηγούσε τελικά σε σημαντική ενίσχυση της «μαύρης», αδήλωτης, εργασίας, καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές.

https://lawandorder.gr/Article/39025/sta-4-608-evro-i-anotati-syntaksi-ti-provlepoun-oi-tropologies-pou-ksesikosan-tin-antipolitefsi/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo