Δεν ιδρύεται τέταρτη Σχολή Νομικής

Syntaxi 07-08-2019 12:59
Δεν ιδρύεται τέταρτη Σχολή Νομικής
Οριστικό τέλος στην πιθανότητα της λειτουργίας μιας τέταρτης Νομικής Σχολής, στην Πάτρα, έβαλε χθες η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του διυπουργικού πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης σε επιτροπή της Βουλής, η κ. Κεραμέως σχολίασε τη διάταξη περί άρσης της πρόβλεψης για την ίδρυση της τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, λέγοντας πως η απόφαση αυτή «δεν είναι θέμα Πάτρας». «Οπουδήποτε να είχε αποφασιστεί να ιδρυθεί η τέταρτη Νομική, η στάση μας θα ήταν ακριβώς η ίδια» διασαφήνισε η κ. Κεραμέως.

Συμπλήρωσε ακόμη, σχετικά με την κατάργηση της απόφασης για την ίδρυση τέταρτης νομικής σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ότι «στην πράξη δεν έχει γίνει κανένα βήμα για τη λειτουργία της σχολής» από την πλευρά της προηγούμενης κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας την αναγγελία «τελευταίου λεπτού».

Είπε χαρακτηριστικά θέτοντας ταυτόχρονα τη συνολικότερη οπτική της νέας κυβέρνησης της ΝΔ για το θέμα των πανεπιστημίων:

«Το μέλημά μας είναι πώς θα έχουμε ακαδημαϊκό χάρτη που να έχει προκύψει στη βάση αποτελεσμάτων αξιολόγησης και όχι με βουλευτικές τροπολογίες του τελευταίου λεπτού», συμπληρώνοντας: «Αντί να ιδρύουμε νέες σχολές, να απασχοληθούμε με το να φροντίσουμε να στελεχώσουμε καλύτερα τις υπάρχουσες σχολές».

Διαφώνησε η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, ο πρόεδρο του ΔΣΠ και ο απερχόμενος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

Κατά της κατάργησης της ίδρυσης της Νομικής της Πάτρας τάχθηκαν η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσιάνα Κυριαζοπούλου, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Πατρών Αθανάσιος Ζούπας και ο απερχόμενος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας.

Η κ. Κυριαζοπούλου τόνισε από τη μεριά της ότι η ίδρυση σχολής Νομικής αποτελεί «ακαδημαϊκό όραμα ενός δυναμικού ιδρύματος», το οποίο μετράει πολλές δεκαετίες και αρνήθηκε τις κατηγορίες περί προχειρότητας που εκτόξευσε η ηγεσία του υπουργείου.

«Η απόφαση της ίδρυσης είναι όχι μόνο ορθή, αλλά επιβεβλημένη», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κυριαζοπούλου, «ώστε να αναπτυχθεί ένα πανεπιστήμιο μεγάλου ακαδημαϊκού εύρους στη δυτική Ελλάδα». Ανέφερε μάλιστα ότι από τις 500 θέσεις μελών ΔΕΠ που διέθεσε το υπουργείο στα πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Πατρών είχε εξασφαλίσει θέσεις για τη σχολή της Νομικής.

Ο κ. Ζούπας, εκ μέρους του δικηγορικού συλλόγου Πατρών εξέφρασε την άποψη ότι το επιχείρημα «δεν θέλουμε άλλους ανέργους δικηγόρους» δεν ευσταθεί, αφού ο αριθμός εισακτέων θα παρέμενε ίδιος. Η αναδιανομή των φοιτητών, όπως είπε, θα σημαίνει αποσυμφόρηση των υπολοίπων σχολών και άρα καλύτερους όρους για την εκπαιδευτική διαδικασία.

Τέλος, ο κ. Κατσιφάρας τόνισε ότι «η ίδρυση νομικής στην Πάτρα είναι ιστορική κατάκτηση, ενώ η κατάργησή της, ιστορικό λάθος. Πρόκειται για ακαδημαϊκή κατάκτηση και υλοποίηση ενός ονείρου των πολιτών της Πάγρας και της δυτικής Ελλάδας και αποτέλεσμα διεκδίκησης πάνω από 40 χρόνων, που ολοκληρώνει το ακαδημαϊκό μας ίδρυμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo