24.8 C
Athens
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    ΠΟΕΣ: Τα αιτήματα των στρατιωτικών για τα συντάξιμα χρόνια


    Θέμα που σχετίζεται με τα συντάξιμα έτη των στρατιωτικών θίγει με επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος Συνταγματάρχης (ΔΓ) Ανέστης Τσουκαράκης και ο Γενικός Γραμματέας αυτής Σμηναγός (ΥΑΔ) Ιωάννης Κατσανεβάκης και απευθύνει ερωτήματα προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και την αντίστοιχη στρατιωτική των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και προς τους βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων.
    Η επιστολή έχει ως ακολούθως:
    «Προσφάτως έλαβε χώρα τροποποίηση αφορώσα το ασφαλιστικό των στελεχών των ΕΔ, ως άρθρο 11 του (ζ) σχετικού, σύμφωνα με την οποίαν ορίσθηκε ότι, για την εφαρμογή των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 20 του (β) ομοίου και της παρ. 3 του άρθρου 4 του (γ) σχετικού, πέραν των Μονάδων και Υπηρεσιών της παρ. 5 του άρθρου 40 του (α) σχετικού, προσμετράται αυξημένος στο διπλάσιο ή τριπλάσιο μέχρι πέντε (5) έτη και ο χρόνος υπηρεσίας σε Μονάδες και Υπηρεσίες, ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού, στις οποίες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν υπηρετήσει ασκώντας καθήκοντα της ειδικότητάς τους.
    Σημειώνεται ότι, με υπηρεσιακό σημείωμά του, που προκλήθηκε μετά από ερώτημα του ΓΕΣ, ο τέως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιώτης Ρήγας, ζήτησε να ανακληθεί το υπ΄ αριθμ. Φ.454/2/507985/Σ.4957/18 Ιουν 19/ΓΕΣ/Β1/3ο έγγραφο και γνώρισε ότι:
    α. Η ρύθμιση της παρ. 1 του άρθρου 11 του (ζ) σχετικού, με την οποία καθιερώνεται η προσμέτρηση του αυξημένου στο διπλάσιο ή τριπλάσιο, μέχρι τα πέντε (5) έτη, χρόνου υπηρεσίας σε Μονάδες και Υπηρεσίες, ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού, στις οποίες τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετούν, ασκώντας τα καθήκοντα της ειδικότητάς τους, λειτουργεί ευεργετικά για τους δικαιούμενους, παρέχοντας τη δυνατότητα, πέραν των διανυθέντων ως έτη εκστρατείας, να θεμελιώσουν αμιγώς και πέντε (5) επιπλέον συντάξιμα έτη, επισημαίνοντας ότι η υποχρέωση εξαγοράς ετών εκστρατείας και πλασματικών ετών αφορά στα στελέχη με ημερομηνία κατάταξης από 1.10.1990 και μετά, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται στην εν λόγω διάταξη.
    β. Σε κάθε περίπτωση η συμπλήρωση σαράντα (40) ετών συντάξιμης υπηρεσίας δεν αποτελεί ανώτατο όριο, αλλά το ελάχιστο απαιτούμενο για τη θεμελίωση δικαιώματος πλήρους σύνταξης.
    Κατόπιν των ανωτέρω και λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι, όπως μας γνώρισε Ένωσή μας, ήδη έχουν ξεκινήσει να υποβάλλονται ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο εξασφάλισης ανωτέρω πρόνοιας, συναφώς δε και του κόστους αυτής, προτείνουμε όπως ακολουθηθεί η διαδικασία που εισήχθη με τη (στ) σχετική εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ, ήτοι:
    α. την αναγνώριση του ανωτέρω δικαιώματος ανά πάσα στιγμή, ακόμα και κατόπιν αποστρατείας.
    β. την επιλογή από το στέλεχος της ασφαλιστικής πενταετίας που επιθυμεί να αναγνωρίσει, ώστε να προσδιορισθούν αντίστοιχες εισφορές.
    Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.
    Οι κ.κ. βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, προς τις/τους οποίες/οποίους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για τις κατά κρίση τους ενέργειες ανάδειξης του θέματος.»


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ