ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Άρειος Πάγος: Απέρριψε αίτηση Αλβανού υπηκόου που είχε εισαγάγει στην Ελλάδα 386 κιλά χασίς, αρωματισμένα με ...γράσο

Syntaxi 04-08-2019 11:04
Τις ολοένα και πιο ευφάνταστες μεθόδους που εφευρίσκουν διακινητές ναρκωτικών για να ξεγελάσουν την...μύτη των ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων της ΕΛ.ΑΣ. και να εισάγουν το παράνομο εμπόρευμά τους στην Ελλάδα, αποτυπώνει απόφαση του Αρείου Πάγου.

Τις ολοένα και πιο ευφάνταστες μεθόδους που εφευρίσκουν διακινητές ναρκωτικών για να ξεγελάσουν την...μύτη των ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων της ΕΛ.ΑΣ. και να εισάγουν το παράνομο εμπόρευμά τους στην Ελλάδα, αποτυπώνει απόφαση του Αρείου Πάγου.

Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά σε Αλβανό υπήκοο, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2014 στην εθνική οδό Ιωαννίνων - Κόνιτσας να οδηγεί έχοντας φορτώσει στο αυτοκίνητο του 13 μαύρους ταξιδιωτικούς σάκους, μέσα στους υπήρχαν 167 δέματα που περιείχαν ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού μεικτού βάρους 386.350 γραμμαρίων. Ο δράστης είχε παραλάβει τα ναρκωτικά από άγνωστο μέχρι σήμερα σημείο της ελληνοαλβανικής μεθορίου, όπου τα είχαν μεταφέρει ομοεθνείς του από την Αλβανία, με σκοπό να τα μεταφέρει στην Αθήνα.

Όπως αναφέρεται στο ιστορικό της απόφαση που εξέδωσε ο Άρειος Πάγος και συγκεκριμένα το Ε΄ Ποινικό Τμήμα, ο κατηγορούμενος είχε ενοικιάσει από εταιρεία το αυτοκίνητο τις προηγούμενες ημέρες και είχε αφαιρέσει τα πίσω καθίσματα ώστε να δημιουργηθεί επαρκής χώρος αποθήκευσης των παράνομων ουσιών.

Για να κάνει, ωστόσο, πιο δύσκολο των εντοπισμό των ναρκωτικών ουσιών από τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους της ελληνικής αστυνομίας, είχε επικαλύψει τα δέματα με τις ουσίες με γράσο και πάνω από το γράσο είχε τοποθετήσει διάφανο νάιλον περιτύλιγμα! Όπως υποστήριξε ο ίδιος ο κατηγορούμενος ενώπιον των δικαστικών αρχών, ανέλαβε να μεταφέρει τα ναρκωτικά  «καθ' υπόδειξη άγνωστων αλβανών και θα ελάμβανε αμοιβή 2.000 ευρώ».

«Παράνομο όφελος έως 694.000 ευρώ»

Επιπλέον, στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει τις παράνομε πράξεις του, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι δέχθηκε να μεταφέρει τα ναρκωτικά στην Αθήνα διότι αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες, ισχυρισμός που, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, δεν αποδείχθηκε.

Ακόμη, ισχυρίστηκε ότι δεν αφαίρεσε ο ίδιος τα καθίσματα του αυτοκινήτου, αλλά άλλοι, οι οποίοι φόρτωσαν και τα ναρκωτικά και ότι ο ίδιος ενεργούσε για λογαριασμό αυτών, τους οποίους δεν κατονόμασε και οι οποίοι τον καθοδηγούσαν μέσω κινητού τηλεφώνου. Ωστόσο, οι  ισχυρισμοί του αυτοί, δεν έγιναν δεκτοί από τη Δικαιοσύνη, δεδομένου ότι δεν επιβεβαιώθηκαν από κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση ο κατηγορούμενος προέβη στις ανωτέρω πράξεις του «με δόλια προαίρεση, καθώς, αφενός μεν γνώριζε ότι επρόκειτο για απαγορευμένες από το νόμο ναρκωτικές ουσίες και δη ινδική κάνναβη, αφετέρου δε γνώριζε ότι με το να παραλάβει τις ουσίες αυτές με το αυτοκίνητο του τις είχε πλέον στην κατοχή του και τις μετέφερε παράνομα στο εσωτερικό της ελληνικής επικράτειας». Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας «το όφελος που προσδοκούσε από τις πράξεις του αυτές ανέρχεται σε 308.000  έως 694.000 ευρώ, ενόψει της ποσότητας των ναρκωτικών, της κατάστασης τους και των τιμών που κρατούν στη σχετική παράνομη αγορά».

Πολυετείς κάθειρξη και απέλαση

Με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Ιωαννίνων ο κατηγορούμενος Αλβανός υπήκοος  κηρύχθηκε ένοχος για την αξιόποινη πράξη της ιδιαίτερα διακεκριμένης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και καταδικάσθηκε σε ποινή κάθειρξης 16 ετών και χρηματική ποινή 100.000 ευρώ. Παράλληλα,  το δικαστήριο διέταξε την απέλασή του από τη χώρα μετά την έκτιση της ποινής του ή την απόλυσή του από τις φυλακές και την απαγόρευση επανεισόδου του στη Ελλάδα για δέκα έτη

Ο Αλβανός υπήκοος προσέφυγε στη συνέχεια στον Άρειο Πάγο ζητώντας την αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης που εκδόθηκε σε βάρος του. Ωστόσο, το αίτημά του έπεσε στο «κενό», καθώς το Ε΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, έκρινε ότι πως η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Ιωαννίνων είχε την απαιτούμενη από το νόμο και το Σύνταγμα ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

«Οι αντίθετες αιτιάσεις του αναιρεσείοντα είναι αβάσιμες» - αναφέρει στην απόφασή του ο Άρειος Πάγος - «καθόσον αιτιολογείται πλήρως στην προσβαλλόμενη απόφαση η συνδρομή στο πρόσωπό του της επιβαρυντικής περίστασης της κατ' επάγγελμα τέλεσης, με ειδικές σκέψεις και αναφορές τόσο στην περιγραφόμενη υποδομή που ο ίδιος ο αναιρεσείων είχε διαμορφώσει με πρόθεση επανειλημμένης τέλεσης της πράξης της διακίνησης ναρκωτικών όσο και στο προσδοκώμενο από τον ίδιο όφελος, ανερχόμενο σε ποσό άνω των 75.000 ευρώ και όχι μόνο σε 2.000 ευρώ, όπως αυτός ισχυρίσθηκε».

Τέλος, ο Άρειος Πάγος δέχθηκε ότι κατηγορούμενος προέβη «στις ανωτέρω πράξεις του κατ' επάγγελμα, αν ληφθεί υπόψη η ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα των ναρκωτικών που κατείχε και μετέφερε, καθώς και η όλη υποδομή που είχε διαμορφώσει με πρόθεση επανειλημμένης τέλεσης των πράξεων αυτών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo