• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Γαλλία: βίαια επεισόδια δίχως τέλος στη Νάντη

Newsroom 05-07-2018 13:08
Γαλλία: βίαια επεισόδια δίχως τέλος στη Νάντη
Μετά το φόνο νεαρού άνδρα από αστυνομικό

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ καταδίκασε σθεναρά σήμερα τα επεισόδια που σημειώθηκαν σε πολλές συνοικίες της Νάντης μετά τον φόνο ενός νεαρού άνδρα από αστυνομικό, και υποσχέθηκε «τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια για τις περιστάσεις» του θανάτου αυτού, με το τέλος της εν εξελίξει έρευνας.
«Εκφράζω την πιο σθεναρή καταδίκη μου για αυτές τις ύποπτες ενέργειες και αυτή τη βία», δήλωσε ο πρωθυπουργός από το δημαρχείο της Νάντης, διευκρινίζοντας πως 19 πρόσωπα προσήχθησαν «την περασμένη νύχτα» και 11 πρόσωπα έχουν τεθεί υπό κράτηση. «Η καταστροφή δημόσιου εξοπλισμού, η επίθεση στις δυνάμεις της τάξης, η καταστροφή ιδιωτικού εξοπλισμού σημαίνει πρώτα απ΄όλα ότι παρεμποδίζονται οι προοπτικές των κατοίκων αυτών των συνοικιών και πλήττεται η ανάπτυξη των συνοικιών αυτών», επέμεινε.
«Θα είμαστε προφανώς απαιτητικοί (...) προκειμένου να υπάρξει άπλετο φως με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια στις περιστάσεις υπό τις οποίες πέθανε ο νεαρός άνδρας», πρόσθεσε.
Καθώς αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και πάλι στις λεγόμενες «ευαίσθητες» συνοικίες Μπρέιγ, Μπελβού, Ντερβαλιέρ και Μαλακόφ, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την «πιο σθεναρή υποστήριξή του στο σύνολο των δυνάμεων ασφαλείας, των πυροσβεστών και των γιατρών οι οποίοι επενέβησαν μερικές φορές σε πολύ δύσκολες συνθήκες».
«Θα συνεχίσουμε να προσαρμόζουμε το επίπεδο των δυνάμεων που βρίσκονται επιτόπου προκειμένου να διασφαλίσουμε την τήρηση της τάξης. Το επίπεδο της δύναμης θα βαίνει αυξανόμενο αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν», διευκρίνισε.
Από την πλευρά της, η δήμαρχος της Νάντης Ζοανά Ρολάν, που έχει εκλεγεί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, έκανε κι εκείνη λόγο για την ανάγκη να υπάρξει «διαφάνεια» στην έρευνα.
Οι επιπλέον «κατεπείγουσες» ενισχύσεις είναι ένα «θετικό νέο», όμως μακροπρόθεσμα το ζήτημα είναι ποια μέσα δίνει κανείς στις αστυνομικές έρευνες» προκειμένου να καταπολεμήσει «το λαθρεμπόριο όπλων, τη μεγάλη εγκληματικότητα», υπέδειξε η Ρολάν κάνοντας λόγο για ένα «διαρθρωτικό» πρόβλημα.
«Πρέπει να ανανεωθεί μια μορφή εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος, στους θεσμούς και στη νεολαία της χώρας αυτής», επέμεινε.
«Μπορεί να καταδικάζουμε με τον πιο σθεναρό τρόπο κάθε επιδείνωση, κάθε βία», όμως οι κάτοικοι των συνοικιών δηλώνουν «την αποφασιστικότητά τους να ακουστούν έπειτα από εις βάθος συζητήσεις που πρέπει να γίνουν», είπε απευθυνόμενη στον Φιλίπ.
«Στη συνέχεια, πρέπει ακόμη να εργαστούμε από κοινού προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει ένα μέλλον με εμπιστοσύνη το οποίο θα οικοδομήσουμε στις συνοικίες», της απάντησε ο πρωθυπουργός.
Συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Νάντη (δυτική Γαλλία) την περασμένη νύχτα, τη δεύτερη διαδοχική μετά τον θάνατο, το βράδυ της Τρίτης, ενός νεαρού άνδρα τον οποίο σκότωσε ένας αστυνομικός στη διάρκεια ελέγχου.
Πηγή που πρόσκειται στην έρευνα δήλωσε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως έντεκα πρόσωπα προσήχθησαν στη συνοικία Μπρέιγ, όπου σκοτώθηκε ο νεαρός άνδρας, και άλλο ένα στην Γκαρζ-λε-Γκονές, στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, απ΄όπου καταγόταν και όπου ξέσπασαν επίσης συγκρούσεις.
«Τα πρόσωπα αυτά συνελήφθησαν για επεισόδια βίας, εκτόξευση εμπρηστικών βομβών και απόπειρα εμπρησμού», δήλωσε η πηγή αυτή.
Δεκάδες οχήματα πυρπολήθηκαν και πάλι σε τέσσερις «ευαίσθητες» συνοικίες, μεταξύ των οποίων η Μπρέιγ. Δημόσια κτίρια υπέστησαν ζημιές, περιλαμβανομένου ενός αστυνομικού τμήματος, και περίπου δώδεκα εμπορικά καταστήματα πυρπολήθηκαν.
Καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι δυνάμεις της τάξης αντιμετώπισαν «ορισμένες μικροομάδες» προτού αποκατασταθεί η ηρεμία γύρω στις 05:00 (06:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα. Το πρωί εξακολουθούσε να βγαίνει καπνός από απανθρακωμένα οχήματα, σύμφωνα με τους πυροσβέστες.
Στην Γκαρζ-λε-Γκονές, αστυνομικοί έγιναν στόχοι ρίψεων αντικειμένων και βομβών Μολότοφ.
Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν μετά τον θάνατο ενός νέου 22 ετών το βράδυ της Τρίτης στη συνοικία Μπρέιγ, στη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου. Ο νεαρός, εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για «κλοπή στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας», προσπάθησε να διαφύγει κάνοντας όπισθεν, σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Νάντης Πιερ Σενές.
Ένας αστυνομικός ακολούθησε το όχημα προτού πυροβολήσει μία φορά τον οδηγό, τραυματίζοντάς τον στον λαιμό. Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα, ο οδηγός προσπάθησε να «διαφύγει πέφτοντας με την όπισθεν πάνω σε έναν αστυνομικό», κάτι που δεν επιβεβαίωσε ο εισαγγελέας, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις.
Η γενική επιθεώρηση της εθνικής αστυνομίας (IGPN) έχει αναλάβει την έρευνα και οι ερευνητές απηύθυναν έκκληση σε αυτόπτες μάρτυρες να προσέλθουν και να καταθέσουν προκειμένου να διευκρινιστούν οι περιστάσεις αυτού του θανάτου, τον οποίο οι διαδηλωτές χαρακτήρισαν «αστυνομική υπέρβαση εξουσίας».
Οι συγγενείς του νεαρού άνδρα κάλεσαν χθες βράδυ διά του δικηγόρου τους να υπάρξει ηρεμία. Μια πορεία διαμαρτυρίας προβλέπεται να ξεκινήσει στις 19:00 ώρα Ελλάδας στη συνοικία Μπρέιγ στη Νάντη.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo