ΕΥΠ: Ένας αλλά... Κοντολέων

Syntaxi 03-08-2019 09:02
ΕΥΠ: Ένας αλλά... Κοντολέων
Ο Παναγιώτης Κοντολέων, επικεφαλής γνωστής, πολυεθνικής εταιρείας Security μέχρι πρότινος, συγκέντρωσε από την πρώτη στιγμή τα πυρά του αντιπολιτευόμενου τύπου και, η αλήθεια είναι, την καχυποψία και ανθρώπων που ανήκουν στην ευρύτερη κεντροδεξιά παράταξη.

Ήδη από τις πρώτες ημέρες μετά την ευρεία νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές, ένα όνομα κυκλοφορούσε στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία αναφορικά με την ηγεσία της περίφημης Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Αυτό του Παναγιώτη Κοντολέοντος.

Μπορεί στη διαδρομή μέχρι και την προ ημερών επίσημη ανακοίνωση το Μαξίμου να εξέτασε και άλλες επιλογές, μεταξύ αυτών και γνωστού, πολύπειρου Πρέσβη επί τιμή, ωστόσο η απόφαση δεν άλλαξε.

Ο Παναγιώτης Κοντολέων, επικεφαλής γνωστής, πολυεθνικής εταιρείας Security μέχρι πρότινος, συγκέντρωσε από την πρώτη στιγμή τα πυρά του αντιπολιτευόμενου τύπου και, η αλήθεια είναι, την καχυποψία και ανθρώπων που ανήκουν στην ευρύτερη κεντροδεξιά παράταξη.

Κι αυτό όχι μόνον διότι έρχεται να «σπάσει» την συνήθη επιλογή πρώην στρατιωτικών και, τα τελευταία χρόνια, διπλωματών στη θέση του επικεφαλής της πολύπαθης αυτής υπηρεσίας. Αυτό έχει συμβεί και στο παρελθόν και, πρόσφατα, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, κυρίως, διότι ο Κοντολέων εμφανίζεται να έχει ενεργό ρόλο, μέχρι και τις εκλογές, σε μία ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, να διατηρεί, όπως αναγνωρίζουν κεντρικές διαρροές, «σχέσεις με την αμερικανική πρεσβεία και, επίσης, να αποτελεί προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού».

Επίσης, ακούγεται και το ακόλουθο επιχείρημα. Ότι ο νέος διοικητής της ΕΥΠ δεν γνωρίζει τον «χορό των κατασκόπων», ενώ ας πούμε ο φίλτατος Γιάννης Ρουμπάτης, δημοσιογράφος και πολιτικός στο επάγγελμα, είχε – πριν αναλάβει την ΕΥΠ – θητεύσει στη μεγάλη των κατασκόπων σχολή.

Οι διοικητές της ΕΥΠ

Ας ρίξουμε, ωστόσο, μία ματιά στη λίστα των στελεχών που υπηρέτησαν ως επικεφαλής της ΕΥΠ, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Νομίζω είναι χρήσιμο.

Μετά τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Τσίμα (1987-90), πολιτικό και όχι στρατιωτικό και «κολλητό» του Ανδρέα Παπανδρέου, που διαμόρφωσε όλο το σύγχρονο πλαίσιο πολιτικοποίησης και μεταμόρφωσης της ελληνικής μυστικής υπηρεσίας, ακολούθησαν μία σειρά από στελέχη προερχόμενα από το στράτευμα Αντγος Γεώργιος Πολίτης, Αντγος Γεώργιος Γεωργουλάκης, Αντγος Δημήτριος Αγγελόπουλος, Αντγος Παντελής Καλαμάκης, Απτχος Παναγιώτης Μπαλές, Ανχος Λεωνίδας Βασιλικόπουλος και Απτχος Χαράλαμπος Σταυρακάκης.

Η εποχή των πρέσβεων ξεκινά το 1999, από το ΠΑΣΟΚ, με τον Παύλο Αποστολίδη, που παραμένει στην ηγεσία της ΕΥΠ μέχρι τη νίκη της Ν.Δ το 2004. Ο Κώστας Καραμανλής ακολουθεί τον ίδιο δρόμο τοποθετώντας τον Πρέσβη Ιωάννη Κοραντή από το Νοέμβριο του 2004 μέχρι και τον Ιούλιο του 2009. Στη συνέχεια και για ένα μικρό χρονικό διάστημα τριών μηνών, στην Υπηρεσία τοποθετείται για πρώτη φορά δικαστικός, ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Ας θυμηθούν όλοι όσοι καταγγέλλουν τις επιλογές Μητσοτάκη στο πρόσωπο Κοντολέοντα, όσα λέγονταν και... θρυλούνταν για τον κ. Παπαγγελόπουλο μετά την απομάκρυνσή του από την ΕΥΠ.

Δραβίλλας και Ρουμπάτης

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου επανήλθε στη λογική των πρέσβεων, τοποθετώντας τον κ. Κωνσταντίνο Μπίκα ενώ την πρώτη ουσιαστική τομή έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά. Τον Ιούλιο του 2012 στο γραφείο της Κατεχάκη κάθεται ο Θόδωρος Δραβίλλας. Στέλεχος της Ν.Δ. καθώς είχε διατελέσει και Γ.Γ. Πολιτισμού την περίοδο υπουργίας Σαμαρά, ο Δραβίλλας, εξειδικευμένος στις επικοινωνίες απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, συμμετείχε στην επιτροπή που παρακολουθούσε τα σκάνδαλα των υποκλοπών και είχε διατελέσει, κατά το παρελθόν, αντιπρόεδρος στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Στην ΕΥΠ, τότε, τοποθετήθηκαν ως υποδιοικητές ο δικηγόρος Παναγιώτης Κοντούλης, με έδρα την Καλαμάτα και ο πρώην αστυνομικός περιφερειάρχης Θεσσαλίας, αντιστράτηγος ε.α., Γιώργος Καμαρινόπουλος. Τι έγραφαν, τότε, τα ΜΜΕ; Ενδεικτικά πως «οι “τρεις σωματοφύλακες” του Σαμαρά πήραν στα χέρια τους τα ηνία της ΕΥΠ».

Τέλος, το 2015 τη θέση ανέλαβε ο δημοσιογράφος, πρώην ευρωβουλευτής Γιάννης Ρουμπάτης.

Ο υπερκατάσκοπος

Γιατί αυτή η, μακρά, αναδρομή; Προκειμένου να καταστεί σαφές ότι όλα τα τελευταία χρόνια, σε κάθε επιλογή, υπήρξαν αντιδράσεις και γκρίνιες.

Καμία κυβέρνηση δεν τοποθέτησε τον... υπερκατάσκοπο, που με ένα του βλέμμα θα αποκαλύψει τα σχέδια των Τούρκων και με μία υποκλοπή θα αφοπλίσει μία ομάδα εγχώριας τρομοκρατίας. Αμφιβάλλω άλλωστε εάν υπάρχει τέτοιος. Όλοι οι πρωθυπουργοί κινήθηκαν σε μία λογική να τοποθετήσουν ανθρώπους που συγκεντρώνουν, σε διαφορετική έστω δοσολογία, κάποιες ικανότητες και το στοιχεία της εμπιστοσύνης.

Αυτό έπραξε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε αυτό το νέο πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης που επιχειρεί να εφαρμόσει από την ημέρα που ανέλαβε. Και είναι βέβαιο πως θα κριθεί για τις επιλογές του, όπως ο ίδιος έχει παραδεχθεί και όπως συμβαίνει πάντα.

Η σπουδή, ωστόσο, για κριτική και απαξίωση δείχνει μάλλον αντιπολιτευτική ένδεια και αμηχανία. Ας αφεθεί η νέα ηγεσία να λειτουργήσει και να κριθεί από το έργο της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo