• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Σε ΕΔΕ και Ιερά Σύνοδο παραπέμπεται ο στρατιωτικός ιερέας που αρνήθηκε να κοινωνήσει παιδιά με ειδικές ανάγκες

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 01-08-2019 14:53
Σε ΕΔΕ και Ιερά Σύνοδο παραπέμπεται ο στρατιωτικός ιερέας που αρνήθηκε να κοινωνήσει παιδιά με ειδικές ανάγκες
Όπως κατήγγειλαν οκτώ συνοδοί «την ώρα της Θείας Κοινωνίας παραχωρήσαμε προτεραιότητα στους εκκλησιαζόμενους, για να μην τους φέρουμε σε δύσκολη θέση και όταν επιτέλους ήρθε η ώρα να κοινωνήσουν τα παιδιά μας, ο παπάς αρνήθηκε να τα κοινωνήσει με τη δικαιολογία ότι δεν αντιλαμβάνονται»

Επιβεβαίωσε το συμβάν και τις άμεσες ενέργειες που έκανε τόσο ο Ελληνικός Στρατός, σε πρώτη φάση, όσο και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης στη συνέχεια, και διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για ένα καθαρώς εκκλησιαστικό και όχι στρατιωτικό θέμα, υψηλόβαθμη στρατιωτική πηγή του ΓΕΣ προς την οποία απευθύνθηκε η ιστοσελίδα μας, αναφορικώς με το θέμα που έχει προκύψει μετά από σχετική καταγγελία για τον Στρατιωτικό Ιερέα του Κέντρου Αποκαταστάσεως Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ) Λεπτοκαρυάς, ο οποίος αρνήθηκε να κοινωνήσει παιδιά με πολλαπλές αναπηρίες, «επειδή δεν καταλαβαίνουν, μπορεί να φτύσουν τη θεία κοινωνία», όπως δήλωσε, συμφώνως με τα καταγγελλόμενα.

«Το περιστατικό συνέβη και έγινε γνωστό από καταγγελίες στο facebook. Μόλις ο Στρατός πληροφορήθηκε το περιστατικό, στάλθηκε αμέσως στην κατασκήνωση των παιδιών ο Διοικητής της XXIV (24ης) Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, ο οποίος προσπάθησε να δει τι συμβαίνει και δέχτηκε την καταγγελία των συνοδών για το περιστατικό. Αμέσως ενημερώθηκε ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, και αυτός με τη σειρά του λόγω της φύσεως του θέματος ενημέρωσε το ΓΕΕΘΑ στο Θρησκευτικό Σώμα του οποίου υπάγεται ο Στρατιωτικός Ιερεύς, και τον υπουργό Εθνικής Αμύνης, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο. Ο τελευταίος διέταξε τη διενέργεια αμέσου ΕΔΕ, ενώ ενημερώθηκε και η Ιερά Σύνοδος». Η τελευταία έχει ενημερωθεί (ή τέλος πάντων θα ενημερωθεί και με βάση την εκκλησιαστική τάξη) και μέσω του οικείου Μητροπολίτου Κίτρου Πλαταμώνος κ.κ. Γεωργίο, προς τον οποίο έχει αποταθεί και αναφέρει το περιστατικό και ο Στρατιωτικός Ιερεύς.

Συμφώνως με τους καταγγέλλοντες γονείς και συνοδούς των παιδιών, «το περιστατικό αφορούσε έξι παιδιά από την κατασκήνωση Νηρηίδες» του υπουργείου Εργασίας, που τα τελευταία χρόνια έχει παραχωρηθεί στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΠΚΠ).

Όπως κατήγγειλαν οκτώ συνοδοί «την ώρα της Θείας Κοινωνίας παραχωρήσαμε προτεραιότητα στους εκκλησιαζόμενους, για να μην τους φέρουμε σε δύσκολη θέση και όταν επιτέλους ήρθε η ώρα να κοινωνήσουν τα παιδιά μας, ο παπάς αρνήθηκε να τα κοινωνήσει με τη δικαιολογία ότι δεν αντιλαμβάνονται».

Στη συνέχεια, όπως λένε, «φτάνοντας εξοργισμένοι στην κατασκήνωση, παραθέσαμε στην πρόεδρο του ΚΚΠΠΚΠ τα γεγονότα και χωρίς να χάσει χρόνο πήγε στον διοικητή της μονάδας των ΚΑΑΥ, για να διευθετήσει το θέμα».

«Το ζήτημα πήρε μεγάλη έκταση, φτάνοντας μέχρι και τον ταξίαρχο, ο οποίος και επισκέφθηκε την κατασκήνωσή μας με σκοπό να μας γνωρίσει και να ζητήσει συγγνώμη για την απαράδεκτη συμπεριφορά του παπά. Το κείμενο αυτό είναι μια προσπάθεια αφύπνισης της συνείδησης και ενσυναίσθησης της κοινωνίας απέναντι στα άτομα με αναπηρία που αποτελούν τον αδύναμο κρίκο της!».

Η πρόεδρος του ΚΚΠΠΚΠ, Συλβάνα Καρασαββίδου, που σκοπεύει να παραπέμψει το θέμα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, δήλωσε ότι ο ιερέας παρέπεμψε στον δεσπότη (τον μητροπολίτη Κίτρους Πλαταμώνος Γεώργιο, στον οποίο, όμως, θα φτάσει και η καταγγελία του Κέντρου), ενώ ακόμη και μετά την παρέμβαση του στρατηγού ο ιερέας δεν μεταπείστηκε».

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι ως γνωστόν, η Θεία Κοινωνία δεν πρέπει πέσει στο έδαφος, ή πολύ χειρότερο να πτύεται στο έδαφος από τους έχοντες μεταλάβει των Αχράντων Μυστηρίων. Καθώς στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει ειδικό τυπικό με τους ιερείς να σπεύδουν αμέσως να την πιουν ακόμα και από το πάτωμα, εάν ποτέ συμβεί να τους πέσει. Ο Στρατιωτικός Ιερεύς από την πλευρά του υποστηρίζει ότι τα παιδιά δεν ήταν σε θέση να ελέγξουν ζωτικές λειτουργίες και μπορεί να έφτυναν την Θεία Κοινωνία στο έδαφος, γι’ αυτό και αρνήθηκε να τα κοινωνήσει. Τώρα το θέμα αναμένεται να επιλύσει η Ιερά Σύνοδος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo