19.2 C
Athens
15.2 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Από νομοπαρασκευαστική Επιτροπή όλες οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα


    Στη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής προχωρά άμεσα το υπουργείο Δικαιοσύνης για τις στοχευμένες αλλαγές στις «προβληματικές» διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα.
    Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα μέλη της θα είναι τα ίδια, με αυτά που ολοκλήρωσαν τους νέους Ποινικούς Κώδικες. Άλλωστε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, σε δηλώσεις του εξήρε το έργο της προηγούμενης επιτροπής. Ο υπουργός σε συνεργασία με τον υφυπουργού Δημ. Κράνη, ….τρέχουν για την αλλαγή στους νέους Ποινικούς Κώδικές, οι οποίοι έχουν προβληματίσει το νομικό κόσμο της χώρας και όχι μόνο και μάλιστα χθες οριοθέτησε χρονικά την αλλαγή τους μέχρι την έναρξη του νέου δικαστικού έτους.
    Το υπουργείο Δικαιοσύνης λοιπόν προχωρεί σε σύσταση νέας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής προκειμένου να αλλάξει άμεσα συγκεκριμένα άρθρα, όπως για παράδειγμα η πλημμεληματική μορφή της κατοχής μολότοφ, η έκτιση υπολοίπου ποινής πολυϊσοβιτών στο σπίτι τους κ.λ.π.. Ωστόσο δεν θα είναι διαδικασία fast track, αφού όπως επανειλημμένως έχει τονίσει ο κ. Τσιάρας, αρχή του είναι να τηρηθούν όλες τις θεσμοθετημένες διαδικασίες. Έτσι θα γίνει εκ νέου συζήτηση με τις δικαστικές ενώσεις και τους δικηγορικούς συλλόγους.
    Επίσης αποφασίστηκε να μην υπάρξει αναστολή εφαρμογής των δυο επιμέρους διατάξεων (κοινωφελής εργασία και ποινική διαπραγμάτευση) αφού θα δημιουργούσε τεχνικά ζητήματα.
    Η αντίδραση των δικηγόρων
    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δικηγορικός κόσμος πιστεύει ότι το υπουργείο κινείται «στη σωστή κατεύθυνση η ψύχραιμη και επιστημονική αντιμετώπιση του ζητήματος, για τις αλλαγές που είναι αναγκαίες να γίνουν». Ωστόσο σημειώνουν ότι «μαζί με την εξέταση όμως των όποιων αλλαγών, είναι επιτακτική ανάγκη και η ενίσχυση των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού».
    Οι σημαντικότερες αλλαγές
    -Στη διαδικασία της με όρους απόλυσης από τις φυλακές, κυρίως των πολυισοβιτών αφού θα καταργηθεί η δυνατότητα που δίνει ο νέος Ποινικός να υποβάλλουν με την έκτιση 16 ετών αίτηση να εκτίσουν το υπόλοιπο στο σπίτι τους. Η αντίδραση ήρθε όταν έγινε αντιληπτό πως αφορά και πολυισοβίτες της 17Ν.
    -Τον χαρακτηρισμό ως πλημμέλημα της ενεργητικής δωροδοκίας εκ μέρους ιδιωτών, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση τόσο του ΟΟΣΑ όσο και της GRECO
    -Την πλημμεληματική μορφή της κατοχής μολότοφ
    -Το γεγονός ότι είχε καταργηθεί η αυτεπάγγελτη δίωξης κλοπών και διαρρήξεων (άλλαξε μερικώς πάντως το εν λόγω άρθρο)
    Οι άδειες
    Τέλος θα αυστηροποιηθούν οι προϋποθέσεις χορήγησης άδειας σε κρατούμενους, ενώ υπάρχουν σενάρια για πλήρη κατάργηση για συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως για παράδειγμα καταδικασμένοι για τρομοκρατία.
    Διαβάστε επίσης:
    https://lawandorder.gr/Article/34338/k-tsiaras-ksekiname-apo-tin-archi-tin-epilogi-ton-anotaton-dikaston/


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ