Με το παλαιό νομοθετικό καθεστώς αποφυλακίστηκαν τα δύο μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς»

Law and Order 25-07-2019 15:08
Με το παλαιό νομοθετικό καθεστώς αποφυλακίστηκαν τα δύο μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς»
Οι Χρήστος και Γεράσιμος Τσάκαλος είχαν καταδικαστεί από το Εφετείο Κακουργημάτων σε ποινές κάθειρξης πάνω από 70 χρόνια ο καθένας και μετά από συγχωνεύσεις έγιναν 20 έτη κάθειρξη

Ελεύθεροι είναι μετά από οκτώ χρόνια φυλάκισης για τρομοκρατική δράση, δύο εκ των στελεχών της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς. Πρόκειται για τα αδέλφια Χρήστος και Γεράσιμος Τσάκαλος, ηλικίας 33 και 40 ετών, που αποφυλακίστηκαν με τον παλαιότερο Ποινικό Κώδικα, κάνοντας μάλιστα χρήση των ευεργετικών διατάξεων του «νόμου Παρασκευόπουλου».

Οι Χρήστος και Γεράσιμος Τσάκαλος είχαν καταδικαστεί από το Εφετείο Κακουργημάτων σε ποινές κάθειρξης πάνω από 70 χρόνια ο καθένας και μετά από συγχωνεύσεις έγιναν 20 έτη κάθειρξη προς έκτιση και αποφυλακίστηκαν έχοντας εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής τους.

Σύμφωνα με την δικηγόρο τους Μαριάννα Παπαδογιάννη «η απόλυση υπό όρο δεν είναι κατασκεύασμα του νέου ποινικού νόμου, αλλά υφίστατο και εφαρμοζόταν και υπό το καθεστώς του παλαιότερου κώδικα». Όπως αναφέρει η δικηγόρος, «οι εντολείς μου κατηγορήθηκαν και δικάσθηκαν μόνο για τη συμμετοχή τους στους Πυρήνες της Φωτιάς σε ηλικία 22 και 29 ετών».

Οι δύο εν λόγω καταδικασθέντες για την υπόθεση Πυρήνων της Φωτιάς, συνεχίζει η δικηγόρος τους, «πληρούσαν τις προϋποθέσεις της απόλυσης υπό όρο και με το καθεστώς του προγενέστερου Ποινικού Κώδικα, δοθέντος ότι ευρίσκονται στη φυλακή από τα έτη 2010 και 2011 έχοντας επομένως συμπληρώσει το απαιτούμενο χρονικό κριτήριο που έθετε τόσο το προϊσχύσαν όσο και το ισχύον δίκαιο». Παράλληλα, διευκρινίζει ότι «ο λόγος για τον οποίο δεν είχαν αιτηθεί την έκδοση απόφασης συνολικής ποινής ήταν η ύπαρξη μίας υποδικίας για την οποία αθωώθηκαν ομόφωνα». Επομένως, καταλήγει η Μαριάννα Παπαδογιάννη «ο νέος Ποινικός Κώδικας δεν προσέθεσε καμία ευεργεσία για τους καταδικασθέντες για την υπόθεση Πυρήνων της Φωτιάς».

Να θυμίσουμε ότι ο Γεράσιμος Τσάκαλος είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2010 λίγη ώρα αφού είχε αφήσει ένα δέμα-βόμβα σε εταιρεία ταχυμεταφορών στο Παγκράτι. Ο Χρήστος Τσάκαλος είχε συλληφθεί πέντε μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2011, στη Νέα Ιωνία Βόλου έπειτα από κοινή επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δυο αδέλφια είχαν δηλώσει «περήφανα μέλη της "Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς"» μετά τις συλλήψεις τους.

Διαβάστε επίσης:

https://lawandorder.gr/Article/34317/apofylakistikan-oi-pyrines-tis-fotias-adelfoi-tsakalou/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo