Κ. Τσιάρας: Ξεκινάμε από την αρχή την επιλογή των Ανώτατων Δικαστών

Law and Order 25-07-2019 11:17
Κ. Τσιάρας: Ξεκινάμε από την αρχή την επιλογή των Ανώτατων Δικαστών
Ο υπουργός Δικαιοσύνης προσδιόρισε την αλλαγή στις «προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα μέχρι την έναρξη του νέου δικαστικού έτους».

Η επιλογή των νέων Ανώτατων Δικαστών θα ξεκινήσει από την αρχή με βάσει δύο κριτήρια: σεβασμό στην αξιοκρατία και την ιεραρχία ξεκαθάρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας και συνέχισε: «έγινε μια αντιθεσμική διαδικασία. Εμείς έχουμε σοβαρή θεσμική προσέγγιση. Όλη η διαδικασία ξεκινάει από την αρχή».

Παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προσδιόρισε την αλλαγή στις «προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα μέχρι την έναρξη του νέου δικαστικού έτους . «Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι τότε. Αν και φαίνεται εύκολο, δεν είναι θα εργαστώ πάρα πολύ γι' αυτό».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι αψήφησε τις αντιρρήσεις της ΝΔ σε σημαντικές διατάξεις. «Ο Κώδικας ήταν διακομματικής αποδοχής. Ήρθε όμως μια μέρα πριν τις εκλογές, παραβλέποντας τις αντιρρήσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Είναι κρίμα που ένα νομοθέτημα θυσιάστηκε. Ο χρόνος και ο τρόπος δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχείρησε να λύσει».

Επίσης, ο κ. Τσιάρας διευκρίνισε το λόγο που δεν μπορεί να «παγώσει» ο νέος Ποινικός Κώδικας μέχρι την αλλαγή των «προβληματικών άρθρων». «Αν τον παγώναμε θα αφορούσε μόνο τον παρόντα χρόνο. Άλλωστε ισχύει ο νόμος με την ευνοϊκότερη ποινή»

Επανέλαβε αρκετές φορές ότι στόχος του είναι η «επαναφορά στην κανονικότητα. Θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να τηρήσουμε όλες τις θεσμοθετημένες διαδικασίες. Θέλουμε ηρεμία στο χώρο της Δικαιοσύνης, να μπορούν οι δικαστές να κάνουν απερίσπαστοι τη δουλειά τους» σημείωσε και πρόσθεσε:«η Δικαιοσύνη πρέπει να δείξει ότι λειτουργεί απέναντι σε όλους τους πολίτες. Να αναπτυχθεί η αίσθηση ανεξαρτησίας για όλους τους Έλληνες πολίτες».

Υποστήριξε ότι υπάρχουν εργαλεία για να βελτιωθεί ο χρόνος εκδίκασης κάθε υπόθεσης. «Οι παθογένειες είναι η καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης. Μαγικό ραβδί δεν υπάρχει, υπάρχει η διάθεση να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο. Υπάρχουν εργαλεία να μας βοηθήσουν για τη βελτίωση του χρόνου εκδίκασης κάθε υπόθεσης» είπε και έφερε παραδείγματα την ουσιαστική εξέλιξη στη μηχανογράφηση και τη διαιτησία για οικογενειακές υποθέσεις.

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι θα συσταθεί Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας, ενώ τέλος υπογράμμισε ότι «σε θέματα διαφάνειας και διαφθοράς θα είμαστε αμείλικτοι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo