Δίκη Χρυσής Αυγής: «Το λάθος μου ήταν ότι επικοινώνησα μετά», λέει ο κατηγορούμενος Θανάσης Τζόρβας

Newsroom L&O 24-07-2019 16:57
Δίκη Χρυσής Αυγής: «Το λάθος μου ήταν ότι επικοινώνησα μετά», λέει ο κατηγορούμενος Θανάσης Τζόρβας
Με την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας η υπεράσπιση υπέβαλε αίτημα για ηχογράφηση των πρακτικών της  δίκης, όπως προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας στα κακουργήματα και το δικαστήριο επιφυλάχθηκε

Με την κατάθεση του 42χρονου Θανάση Τζόρβα, συνεχίστηκαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι απολογίες των κατηγορουμένων στην υπόθεση δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος φέρεται να συμμετείχε στο «τάγμα εφόδου» τη βραδιά της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, περιέγραψε, κατά τη διάρκεια της απολογίας του, την εικόνα του αυτοκινήτου του Γιώργου Ρουπακιά το οποίο συνοδευόταν από μηχανάκια «με ανθρώπους που φορούσαν μαύρα» και κατευθυνόταν προς το Κερατσίνι. Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε  πως δεν αναγνώρισε κανέναν από τους συγκατηγορούμενούς του πλην του Γιώργου Ρουπακιά σημειώνοντας , όμως, πως θεώρησε ότι «οι άνθρωποι με τον Ρουπακιά ήταν κάποιοι από τα γραφεία γιατί φορούσαν μαύρα».

Και αυτός ο κατηγορούμενος έδωσε τη δική του εκδοχή για το λόγο που βρέθηκε το μοιραίο βράδυ να ακολουθεί την πομπή και αρνήθηκε την εμπλοκή του στην δολοφονία του άτυχου μουσικού. Μίλησε για μοίρασμα φυλλαδίων ή εκφόρτωση τροφίμων!

Είπε συγκεκριμένα: «Μετά έκανα το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου, πήρα τηλέφωνο τον Ρουπακιά. Τα ανθρώπινα λάθη πληρώνονται ακριβά... Δεν κρύβομαι, δεν έχω να κρύψω κάτι». Όπως είπε, ήταν αποδέκτης του μηνύματος-κάλεσμα το οποόο πίστεψε πως αφορούσε το μοίρασμα φυλλαδίων ή το ξεφόρτωμα κάποιου φορτηγού με τρόφιμα, ωστόσο, όταν πήγε μαζί με τον ξάδελφό του στα γραφεία της τοπικής της Νίκαιας ήταν κλειστά. «Ο ξάδελφός μου χτύπησε το κουδούνι, κανείς δεν απάντησε, οπότε φύγαμε. Δεν επικοινωνήσαμε με κανέναν...».

Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος περιέγραψε πώς ενώ κατευθύνονταν προς τα σπίτια τους είδαν τυχαία το αυτοκίνητο του Γιώργου Ρουπακιά και αποφάσισαν να το ακολουθήσουν, θεωρώντας ότι εκείνος γνώριζε τον προορισμό τους.

Μαζί του ήταν και κάποιες μηχανές... «Τον είχα σε απόσταση δύο φαναριών και προσπαθούσα να τον προλάβω. Είδα τέσσερις-πέντε μηχανές να προπορεύονται του αυτοκινήτου. Φορούσαν κράνη. Θεώρησα ότι ήταν κάποιοι από τα γραφεία γιατί φορούσαν μαύρα. Τους ακολούθησα με την προϋπόθεση ότι πάμε για να μοιράσουμε τρικάκια. Δεν γνώριζα κάτι άλλο...», ισχυρίστηκε και παραδέχτηκε πως ακόμη κι αν έχανε τον Ρουπακιά θα ακολουθούσε τα μηχανάκια .

Ο κατηγορούμενος συνεχίζοντας την αφήγησή του ισχυρίστηκε πως κάποια στιγμή έχασε την οπτική επαφή που είχε με τον Γιώργο Ρουπακιά: «Δεν τον είδα να κατεβαίνει από το αυτοκίνητο», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως όταν διαπίστωσαν πως υπήρχε αστυνομία αποφάσισαν με τον ξάδελφό του να φύγουν. Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα, μετά από δική του προτροπή, επέστρεψαν, καθώς θεώρησαν ότι ίσως χρειαζόταν να «χωρίσουμε κάποιο δικό μας άνθρωπο», αφού την ώρα που έφευγαν είδαν αστυνομικούς να «τραβάνε κάποιον».

Σκέφτηκα «ανθρωπιστικά»!

Πρόεδρος: Άνθρωποι που δεν είχατε δει, προθυμοποιήθηκε να τους βοηθήσετε ενώ ήταν εκεί η αστυνομία; Γιατί γυρίσατε, αυτό είναι το ερώτημα.

Κατηγορούμενος: Απλά σκέφτηκα ανθρωπιστικά.

Πρόεδρος: Αυτό είναι αόριστο, ποιον πήγατε να χωρίσετε;

Κατηγορούμενος: Δεν κατάφερα καν να φτάσω. Δεν είδα κανέναν. Φαντάστηκα ότι ήταν γνωστοί από τα γραφεία. Ακολούθησα τον Ρουπακιά, αν δεν έβλεπα το αμάξι του δεν θα ήμουν καν εκεί.

Για τη στιγμή του επεισοδίου ο κατηγορούμενος περιέγραψε ένταση και οχλαγωγία, άλλα «όχι ξύλο» και μίλησε για περίπου 50-60 άτομα, εκ των οποίων κάποιοι φορούσαν μαύρα και βρίσκονταν στο δεξί πεζοδρόμιο της Τσαλδάρη. Οταν, όμως, κλήθηκε να απαντήσει αν αναγνώρισε κάποια από τα πρόσωπα, απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας πως στον τόπο του εγκληματος δεν είδε ούτε τον Ρουπακιά. Ο ίδιος και ο ξάδελφος του, όπως είπε, έφυγαν  όταν άκουσαν κάποιον να φωνάζει από μακριά: «σπάστε αστυνομία».

Πρόεδρος: Ενώ βρεθήκατε στο χώρο δεν είδατε ούτε το αυτοκίνητο, ούτε τον Ρουπακιά, μόνο τον κόσμο στο πεζοδρόμιο.

Κατηγορούμενος: Δεν θυμάμαι ώρες, δεν μπορούσα να τρέχω και να κοιτάζω το ρολόι μου...

Πρόεδρος: Αυτά δεν γίνονται κάθε μέρα.

Κατηγορούμενος: Σίγουρα, δολοφονίες δεν γίνονται κάθε μέρα .

Συνεχίζοντας την απολογία του περιέγραψε πως επέστρεψε στο σπίτι του και πριν πέσει για ύπνο τηλεφώνησε στον Γιώργο Ρουπακιά, ο οποίος του είπε πως βρίσκεται στο τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων, γιατί έγινε μια φασαρία και του ζήτησε να μιλήσει με τον πυρηνάρχη της Νίκαιας για να τον ενημερώσει. «Το λάθος μου ήταν ότι επικοινώνησα μετά», ανέφερε.

Πρόεδρος: Γιατι πήρατε το Γιώργο;

Κατηγορούμενος: Γιατί τον είχα μπροστά μου σε ολόκληρη τη διαδρομή, είχα οικειότητα μαζι του. Έκανα και μια ακόμη κλήση στον πυρηνάρχη, γιατί μου το ζήτησε ο Γιώργος, αλλά δεν πρόλαβα να του πω κάτι, μου το έκλεισε . Προφανώς γινόταν χαμός εκεινη την ώρα με τις μεταξύ τους επικοινωνίες.

Αναπάντητες κλήσεις

Σε αυτό το σημείο η πρόεδρος του Εφετείου επεσήμανε πως καταγράφονται και άλλες επικοινωνίες με τον Γιώργο Ρουπακιά, με τον κατηγορούμενο να λέει πως παρέμειναν αναπάντητες, υπογραμμίζοντας πως για το έγκλημα έμαθε την επόμενη ημέρα.

«Σοκαρίστικα, δεν το πίστευα, έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Φοβήθηκα και δεν μίλησα σε κανέναν. Έκλαιγα... Δεν πίστευα οτι ο Ρουπακιας είχε κάνει τέτοιο πράγμα. Οι οικογένειες μας είχαν έρθει κοντά τον τελευταίο καιρό», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως έμαθε λίγες ημέρες αργότερα από φίλη του που εργάζεται στα δικαστήρια πως εκδόθηκε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης και από την σαστιμάρα του έσπασε το κινητό .

Εισαγγελέας: Ποιο συμπέρασμα βγάζετε εκ των υστέρων;

Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω γιατί έγιναν όλα αυτά. Το λάθος μου ήταν ότι επικοινώνησα με τον Ρουπακιά, με έναν άνθρωπο που δεν ήξερα τι είχε κάνει.

Εισαγγελέας: Υπήρχε εντολή;

Κατηγορούμενος: Όχι δεν υπήρχε τέτοιο πράγμα. Δεν ήξερα τον Παυλο Φύσσα.

Ο κατηγορούμενος χαρακτήρισε τον εαυτό του αφελή . «Θα μπορούσα να μην είχα πάρει τηλέφωνο και να μην είμαι σε αυτή την υπόθεση μόνο και μόνο για μια κλήση», είπε, ενώ υπονόησε πως οι αρχές επέτρεψαν στον Ρουπακιά να κρατήσει το τηλέφωνό του «για να γίνουν κάποιες κλήσεις».  Ο 42χρονος δέχτηκε την αμφισβήτηση της έδρας για τους ισχυρισμούς του, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ήρθαν σε αντίθεση με όσα είχε αναφέρει στην ανάκριση. «Εγώ λέω την αλήθεια» απάντησε ο κατηγορούμενος με την πρόεδρο να σχολιάζει: «τότε ή τώρα;».

Επισημαίνεται ότι με την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας η υπεράσπιση υπέβαλε αίτημα για ηχογράφηση των πρακτικών της  δίκης, όπως προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας στα κακουργήματα και το δικαστήριο επιφυλάχθηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo