50 χρόνια από την αποστολή του Apollo 11: «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα»

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 20-07-2019 10:21
50 χρόνια από την αποστολή του Apollo 11: «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα»
«Εμείς, το πλήρωμα, αισθανόμασταν το βάρος του κόσμου στους ώμους μας, ξέραμε ότι θα μας κοιτάζουν όλοι, φίλοι και εχθροί», έλεγε πριν από δύο μέρες ο 88χρονος σήμερα Μάικλ Κόλλινς

Σαν σήμερα πριν από ακριβώς  50 χρόνια, ο Άνθρωπος, εκπροσωπούμενος από τον Αμερικανό αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ της αποστολής του Apollo-11, πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στον ως τότε άγνωστο δορυφόρο του πλανήτη Γη, τη Σελήνη!

«Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα», ήταν τα πρώτα λόγια του Νιλ Άρμστρονγκ, κι αυτή η φράση, σε συνδυασμό με τη συγκλονιστική εικόνα που τη συνόδευε, έκανε την ίδια ώρα το γύρο της Γης, μέσα από τις οθόνες των τηλεοράσεων που τη μετέδιδαν ζωντανά. Οι Μάικλ Κόλλινς, Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Ώλντριν, το πλήρωμα του Apollo-11 είχαν γράψει Ιστορία κι είχαν μπει στο Πάνθεον των Ηρώων της Ανθρωπότητος, αν και μόνο οι δύο τελευταίοι, μέλη της σεληνακάτου Eagle (Αετός) είχαν το προνόμιο να προσεληνωθούν στον άγνωστο ως τότε δορυφόρο της Γης, να πατήσουν το πόδι τους και ν' αφήσουν τα ίχνη τους σε αυτόν. Ίχνη που παραμένουν άσβηστα ως σήμερα και θα παραμείνουν στην αιωνιότητα.

Περισσότεροι από 600 εκατομμύρια άνθρωποι είδαν ζωντανά το ιστορικό αυτό επίτευγμα, μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες, καθώς το τότε ΕΙΡΤ έκανε την πρώτη ζωντανή του σύνδεση στην ασπρόμαυρη τηλεόραση, πετυχαίνοντας και αυτό τότε έναν μικρό τεχνικό άθλο. Την ημέρα εκείνη το ημερολόγιο έγραφε 20 Ιουλίου 1969 και η μοναδική αυτή επέτειος της συμπληρώσεως των 50 ετών από την πρώτη προσελήνωση βρίσκει τις ΗΠΑ αλλά και ολόκληρο τον κόσμο (και την Ελλάδα) έτοιμους να της αποδώσουν την πρέπουσα τιμή με σειρά εκδηλώσεων.

«Εμείς, το πλήρωμα, αισθανόμασταν το βάρος του κόσμου στους ώμους μας, ξέραμε ότι θα μας κοιτάζουν όλοι, φίλοι και εχθροί», έλεγε πριν από δύο μέρες ο 88χρονος σήμερα Μάικλ Κόλλινς, το τρίτο μέλος του πληρώματος του διαστημοπλοίου Apollo-11 στην πασίγνωστη βάση εκτοξεύσεως του πυραύλου – φορέα της σεληνακάτου που εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Kennedy της NASA. Από εκεί από όπου στις 16 Ιουλίου 1969 ξεκίνησε η διαστημική αποστολή της NASA που τέσσερις ημέρες αργότερα θα κατέληγε στον ιστορικό περίπατο του ανθρώπου στη Σελήνη. Ο Κόλλινς βρέθηκε σε ένα από τα κέντρα της NASA, όπου άρχισαν οι εκδηλώσεις για την 50η επέτειο από την έναρξη της διαστημικής αποστολής του Apollo-11.

Η σεληνάκατο Eagle άγγιξε την επιφάνεια της Σελήνης στις 20 Ιουλίου 1969. Έξι ώρες μετά την προσελήνωση, στις 21 Ιουλίου και ώρα 02:56:15 UTC, ο Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στην επιφάνεια της Σελήνης. Ο Ώλντριν τον συνόδεψε περίπου 20 λεπτά αργότερα, ενώ πέρασαν μαζί περίπου 2 ώρες και ένα τέταρτο έξω από το διαστημικό σκάφος και συνέλεξαν 21,5 κιλά σεληνιακού υλικού για να επιστρέψουν στη Γη. Όσο οι δύο τους βρίσκονταν στην επιφάνεια της Σελήνης, ο τρίτος της παρέας Μάικλ Κόλλινς οδηγούσε μόνος του το όχημα διακυβερνήσεως Columbia σε σεληνιακή τροχιά. Άρμστρονγκ και  Ώλντριν παρέμειναν σχεδόν μία μέρα στη Σελήνη, προτού η σεληνάκατος Eagle αποσπαστεί από τη βάση της, που παρέμεινε και αυτή για πάντα στη σεληνιακή επιφάνεια, και επανέλθουν και αυτοί στο Columbia για το ταξίδι της επιστροφής.

Το ιστορικό της πτήσης

Στις 16 Ιουλίου 1969, το Apollo-11 είχε εκτοξευτεί με έναν πύραυλο Saturn V από το Διαστημικό Κέντρο Kennedy, στο νησί Μέριτ, στη Φλόριντα. Ήταν η πέμπτη επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος Apollo της NASA.

Το διαστημικό σκάφος αποτελείτο από τρία μέρη:

- Ένα όχημα διακυβερνήσεως με θάλαμο για τους τρεις αστροναύτες. Αυτό ήταν και το μόνο τμήμα του που επέστρεψε στη Γη, μεταφέροντας το πολύτιμο ανθρώπινο φορτίο και τα επίσης πολύτιμα δείγματα του σεληνιακού εδάφους.

- Ένα υπηρεσιακό σκάφος το οποίο υποστήριζε το όχημα διακυβερνήσεως με πρόωση, ηλεκτρική ενέργεια, οξυγόνο και νερό.

- Τη σεληνάκατο, που είχε δύο επίπεδα. Ένα χαμηλότερο για την προσελήνωση και το ανώτερο με τις θέσεις των δύο αστροναυτών που μετέφερε, για να τους θέσει πίσω σε σεληνιακή τροχιά.

Αφού τέθηκαν στη σωστή κατεύθυνση προς τη Σελήνη από τον πύραυλο–φορέα Saturn V, οι αστροναύτες αποκόλλησαν το διαστημικό σκάφος από τον πύραυλο και ταξίδεψαν για τρεις ημέρες μέχρις ότου εισήλθαν σε σεληνιακή τροχιά. Τότε οι Άρμστρονγκ και Ώλντριν μεταφέρθηκαν στη σεληνάκατο Eagle και ξεκίνησαν την πορεία τους προς το... άγνωστο.

Οι δύο αστροναύτες χρησιμοποίησαν το ανώτερο επίπεδο της σεληνακάτου Eagle για να απομακρυνθούν από την επιφάνεια της Σελήνης και να ενωθούν πάλι με τον Κόλλινς, πίσω στο όχημα διακυβερνήσεως. Πέρασαν μαζί περίπου 2 ώρες και ένα τέταρτο έξω από το διαστημικό σκάφος και συνέλεξαν 21,5 κιλά σεληνιακού υλικού για να επιστρέψουν στη Γη.

Και οι τρεις τους επέστρεψαν χωρίς επιπλέον προβλήματα πίσω στη Γη και προσθαλασσώθηκαν στο ακριβές σημείο που ήταν γνωστό εκ των προτέρων, στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, στις 24 Ιουλίου 1969.

Σε στρατηγικό επίπεδο, με την αποστολή του Apollo-11 τερματίστηκε ουσιαστικώς η κούρσα των δύο τότε υπερδυνάμεων (ΗΠΑ και Σοβιετικής Ενώσεως) για την κατάκτηση του Διαστήματος με νικήτρια την πρώτη. Έτσι εκπληρώθηκε ένας εθνικός στόχος που είχε τεθεί από το 1961 από τον τότε Αμερικανό Πρόεδρο Τζων Φ. Κέννεντυ, ο οποίος είχε δηλώσει πως ήταν δυνατή «πριν το τέλος της δεκαετίας, η μετάβαση ενός ανθρώπου στη Σελήνη και η ασφαλής επιστροφή του στη Γη».

Πώς έγινε η επιλογή του πληρώματος του Apollo-11

Διαβάζουμε από το wikipedia.org : «Η επιλογή του πληρώματος για το πρώτο ταξίδι του ανθρώπου στη Σελήνη υπήρξε ουσιαστικά τυχαία. Το πλήρωμα του κάθε Apollo είχε καθοριστεί από το 1967 και το ποια αποστολή θα ήταν η πρώτη που θα πραγματοποιούσε προσελήνωση εξαρτάτο απόλυτα από την πορεία των δοκιμών. Σχεδόν μέχρι τέλους δεν υπήρχε καμία βεβαιότητα για το εάν το εγχείρημα θα αναλάβει το Apollo-11 ή το Apollo-12. Τελικά, αποφασίστηκε ότι με τις εννέα πτήσεις επανδρωμένων και μη διαστημοπλοίων που ακολούθησαν την καταστροφή του Apollo-1, τον Ιανουάριο του 1967, δεν απέμενε πλέον τίποτα πέρα από την ίδια την προσελήνωση: ο κλήρος είχε πέσει στο Apollo-11 και το τριμελές πλήρωμά του.

Αεροναυπηγός αλλά και διπλωματούχος πιλότος από τα 16 του, ο Νιλ Άρμστρονγκ γνώρισε για πρώτη φορά τη δράση στην Κορέα, όπου πραγματοποίησε 78 πολεμικές αποστολές, σε μία από τις οποίες, μάλιστα, καταρρίφθηκε στα μετόπισθεν του εχθρού, αλλά κατόρθωσε να διαφύγει πεζός. Στο τέλος της δεκαετίας του 1960 ήταν ήδη καταξιωμένος ως ένας από τους καλύτερους και ενδεχομένως ο πλέον ψύχραιμος πιλότος δοκιμών στις ΗΠΑ. Αστροναύτης από το 1962, είχε ήδη πετάξει στο Διάστημα με το μικρό Gemini-8.

Ο Έντουιν "Μπαζ" Ώλντριν ήταν επίσης βετεράνος πιλότος, η διδακτορική διατριβή του οποίου είχε θέμα τη σύνδεση διαστημοπλοίων σε τροχιά. Απέδειξε την αξία του στην πτήση του Gemini-12, όταν πραγματοποίησε ο ίδιος όλους τους εξαιρετικά πολύπλοκους υπολογισμούς που απαιτούσε η σύνδεση με το όχημα-στόχο Ατζίνα, όταν το ραντάρ του Gemini παρουσίασε βλάβη. Αρχικά, ο Όλντριν επρόκειτο να ήταν αυτός ο πρώτος άνθρωπος στη Σελήνη, αλλά τελικά η NASA αποφάσισε ότι η τιμή ανήκει δικαιωματικά στον Άρμστρονγκ ως κυβερνήτη του διαστημοπλοίου. Λέγεται ότι επρόκειτο για μία απόφαση που ο Όλντριν ποτέ δεν δέχθηκε.

Ο Μάικλ Κόλινς ήταν και αυτός πιλότος δοκιμών της Αμερικανικής Αεροπορίας. Είναι ο άνθρωπος που θα παρέμενε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, ενώ οι δύο συνάδελφοί του θα έγραφαν ιστορία στην επιφάνειά της».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo