Σεισμός-Συνεχής Ενημέρωση: Σε εκτόνωση το φαινόμενο, σε επιφυλακή η Πολιτεία (βίντεο και φωτογραφίες)

Newsroom L&O 19-07-2019 14:42
Σεισμός-Συνεχής Ενημέρωση: Σε εκτόνωση το φαινόμενο, σε επιφυλακή η Πολιτεία (βίντεο και φωτογραφίες)
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων - Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι, τελικά, δεν υπήρξαν μεγάλα προβλήματα, εκτός από τους μικροτραυματισμούς και τις επιμέρους καταρρεύσεις σε παλιά κτίρια

20:03: Μία έγκυος κι ένα παιδί με ελαφρά τραύματα, παραμένουν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο.

19:38: Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μεταβεί σήμερα στις 9 το βράδυ στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι.

18:12: Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συνεδρίαση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, του γεωλόγου Ευθύμη Λέκκα και του αρχηγού της αστυνομίας, Μιχάλη Καραμαλάκη. Όλοι εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί για την εξέλιξη του φαινομένου, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η κρατική μηχανή παραμένει σε 48ωρη ετοιμότητα. Εκτίμησαν ότι η εικόνα δείχνει πως το φαινόμενο είναι σε εκτόνωση, ενώ σημείωσαν ότι δεν υπήρξαν μεγάλα προβλήματα, εκτός από τους μικροτραυματισμούς και τις επιμέρους καταρρεύσεις που σημειώθηκαν σε παλιά κτίρια.

 

16:50: Σε γενική επιφυλακή η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αυτή την ώρα στους δρόμους της Αττικής βρίσκονται και επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 150 οχήματα και 80 επιχειρησιακοί αξιωματικοί. Επίσης, σε επιφυλακή βρίσκεται η 2η ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης για να μεταβεί στην Αθήνα αν χρειαστεί, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται και οι υπηρεσίες των περιφερειών κοντά στην Αττική. Επίσης, με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής συνεδρίασε το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων.

16:45: Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η συνεδρίαση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, για να γίνει αποτύπωση της κατάστασης που διαμορφώνεται μετά τον ισχυρό σεισμό και να πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος σχεδιασμός. Στη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, θα συμμετέχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο γεωλόγος Ευθύμης Λέκκας και ο νέος αρχηγός της αστυνομίας, Μιχάλης Καραμαλάκης.

16:37: Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα 76 κλήσεις συνολικά για παροχή βοήθειας και απεγκλωβισμούς ατόμων, λόγω του σεισμού, στην περιοχή της Αττικής. Ειδικότερα, οι 45 κλήσεις αφορούν σε παροχή βοήθειας και οι 31 σε απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ, όταν διακόπηκε το ρεύμα. Σημειώνεται, για ακόμη μια φορά, ότι δεν υπάρχει τραυματισμός ατόμου στα περιστατικά που έχει επιληφθεί έως τώρα η Πυροσβεστική.

16:24: Επί ποδός βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων για την καταγραφή ζημιών από τη σεισμική δόνηση και τη λήψη προληπτικών μέτρων. Αυτήν την ώρα συνεδριάζει, υπό την προεδρία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Μπρούλια, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας του δήμου. Επίσης, ξεκίνησε η σήμανση γύρω από τα 88 εγκαταλελειμμένα επικίνδυνα κτίρια της Αθήνας, αποκλείοντας τη διέλευση πεζών και τη στάθμευση οχημάτων κάτω από αυτά. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς δεν έχουν καταγραφεί ζημιές, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα δημοτικά κτίρια.

16:20: Το κτίριο της Βουλής επιθεωρεί ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Κώστας Τασούλας, στο οποίο καταγράφηκαν μικρές ζημιές από τον σεισμό. Ο κ. Τασούλας έδωσε εντολή στους υπαλλήλους να αποχωρήσουν από τις υπηρεσίες μισή ώρα νωρίτερα. Λόγω της ισχυρής δόνησης έσπασε τζάμι στον χώρο του Περιστύλιου, όπου γίνεται η Έκθεση Ρήγας Φεραίος, και διαπιστώνονται ρωγμές σε σημεία των τοίχων. Κατά τη διάρκεια του σεισμού, κυρίως στον παιδικό σταθμό της Βουλής, που ήταν γεμάτος παιδιά, επικράτησε αναστάτωση, ωστόσο τα παιδιά με τους συνοδούς τους απομακρύνθηκαν από τον χώρο ομαλά, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.

16:19: Πτώση παλιού ταινιόδρομου, μήκους περίπου 100 μέτρων, στην Πύλη Ε1, θέση Κρακάρη, στα παλιά λιπάσματα, στο λιμάνι του Πειραιά. Αναμένεται κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για διενέργεια αυτοψίας.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=pg4dN7VxLKg[/embed]

16:15 «Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται συνεχώς. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει τεθεί σε ετοιμότητα εάν χρειαστεί η συνδρομή του. Συνιστώ ψυχραιμία και καλώ τους πολίτες να ενημερώνονται και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους. Για οτιδήποτε νεότερο θα σας ενημερώσουμε», αναφέρει στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter η κυβέρνηση. Και λίγο πριν ενημέρωνε: «ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση από την πρώτη στιγμή. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοϊδης και ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιάς βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο κέντρο επιχειρήσεων και συντονίζουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες».

16:10: Τριανταμία κλήσεις έχει δεχθεί η Πυροσβεστική για απεγκλωβισμό ατόμων από ανελκυστήρες κυρίως στο κέντρο της Αθήνας την ώρα του σεισμού, λόγω διακοπής ρεύματος. Τριάντα κλήσεις έχουν γίνει στην Πυροσβεστική για παροχή βοήθειας για μάρμαρα που είχαν ξεκολλήσει σε σπίτια ή για σοβάδες, σε όλο το λεκανοπέδιο χωρίς να υπάρχουν τραυματισμοί. Έχουν καταρρεύσει τέσσερα ή πέντε ακατοίκητα σπίτια σε Πειραιά, Αιγάλεω και Μοναστηράκι.

15:47:  Μικρές ζημιές καταγράφονται στην Αθήνα από τον σεισμό, ενώ συνεχίζονται οι μετασεισμοί. Κομμάτια από μάρμαρα έχουν πέσει στο δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου, καθώς και μπροστά από το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά. Όπως αναφέρεται, επίσης, έπεσε και παλιό κτίριο στην οδό Ερμού 90, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, εκτός από υλικές ζημιές σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο από κάτω. Σοφάδες έχουν πέσει και στο κτίριο της Βουλής αλλά και στους διαδρόμους του κτιρίου όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

15:35: Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, συγκάλεσε το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας που θα συνεδριάσει για προληπτικούς στις 16.30 στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, για να γίνει αποτύπωση της κατάστασης που διαμορφώνεται μετά τον ισχυρό σεισμό και να πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος σχεδιασμός για τις επόμενες ώρες.

15:35: Με εντολή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Μονάδες Υγείας της ευρύτερης περιοχής όπου σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός. Το «Θριάσιο» νοσοκομείο εφημερεύει και έχει τεθεί σε επιφυλακή το «Αττικόν». Παράλληλα, οι νοσηλευόμενοι στο Δαφνί έχουν μεταφερθεί προληπτικά στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου.

15:28: Επιβεβαιωμένα έχουν καταρρεύσει δύο κτίρια: Μια παλιά ακατοίκητη κατοικία στη Δραπετσώνα και ένα ακατοίκητο κτίριο χαμηλά στην Ερμού. Με ανακοίνωσή του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, αφού αναφέρθηκε στα στοιχεία του σεισμού, επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς και ζημιές. Οι μόνες ζημιές που έχουν αναφερθεί ως τώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει ως τώρα, είναι μια παλιά κατοικία στη Δραπετσώνα και ένα ακατοίκητο σπίτι στα Πετράλωνα, επίσης έχουν πέσει προσόψεις στο Αιγάλεω και τη Δραπετσώνα. Η Πυροσβεστική δέχθηκε κλήσεις για απεγκλωβισμος ατόμων από ασανσέρ. Επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παρουσίασαν πρόσκαιρα προβλήματα, λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αναφορικά με την κυβερνητική αντίδραση, από την πρώτη στιγμή οι κ.κ. Χρυσοχοϊδης και Χαρδαλιάς είναι στο συντονιστικό και ο πρωθυπουργός ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις στο γραφείο του. Σε ετοιμότητα και οι Ένοπλες Δυνάμεις, αν και εφόσον χρειαστεί. Και ο κ. Πέτσας έκλεισε τη δήλωσή του λέγοντας ότι στην Ελλάδα γνωρίζουμε από σεισμούς και κάλεσε τους πολίτες να είναι ενημερωμένοι.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=pvrY20W7qKA

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=m4frixe4WCU

15:15: Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές υπηρεσίες του νομού Κορινθίας μετά τον σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Αττική στις 14:15. Πυροσβεστικά οχήματα έχουν ξεκινήσει περιπολίες σε όλες τις περιοχές και ιδιαίτερα στις περιοχές του δήμου Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων, που είναι πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, Γιώργος Γκιώνης, μέχρι και τις 15:15 δεν είχαν αναφερθεί τυχόν ζημιές από την σεισμική δόνηση, προσθέτοντας ότι «ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή μας». Επίσης, σε επικοινωνία που είχε το ΑΠΕ-ΜΠΕ με τον δήμαρχο Κορινθίων, Αλέξανδρο Πνευματικό, ανέφερε ότι δεν είχαν αναφερθεί τυχόν προβλήματα από την σεισμική δόνηση.

[caption id="attachment_32757" align="alignnone" width="750"] Κόσμος έχει βγει έξω από τα κτήρια στην οδό Τσόχα στην Αθήνα μετά τον σεισμό που έγινε στην περιοχή της Αθήνας, Παρασκευη 19 Ιουλίου 2019. Σεισμός ισχύος 5,1 Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή της Μαγούλας ταρακούνησε τρην περιοχή της πρωτεύουσας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές[/caption]

 

15:18: Ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει καταρρεύσει ακατοίκητο σπίτι στο κέντρο της Αθήνας. Αναφορές υπάρχουν για ζημιές σε σπίτια στο Ίλιον, τη Μάνδρα, την Ελευσίνα και το Καματερό, ενώ την ώρα του σεισμού σημειώθηκε ανατροπή νταλίκας στο Σχιστό.

15:12: Τρίτος ισχυρός μετασεισμός. Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 15:11 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν Ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 18 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 18 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

15.05: Έκτακτη συνέντευξη Τύπου θα δώσει σε λίγη ώρα στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

15:02: Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Αυλώνα λόγω της έντασης του σεισμού αναγκάστηκαν να ανοίξουν τα κελιά των κρατουμένων, οι οποίοι βγήκαν στον αύλειο χώρο.

14:58: Ρωγμές σε σπίτια κυρίως σε περιοχές της Μάνδρας έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής από τον σεισμό στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

14:50: Σε 15 απεγκλωβισμούς έχει προχωρήσει η πυροσβεστική αμέσως μετά τον ισχυρό σεισμό στην Αττική.

Μέχρι αυτήν την ώρα δεν υπάρχουν αναφορές για πτώσεις κτιρίων ή τραυματίες, εκτός από μικροζημιές σε τζαμαρίες καταστημάτων στα Λιόσια.

Μεγάλο πρόβλημα στις τηλεπικοινωνίες παρουσιάζεται στο λεκανοπέδιο, γεγονός που βίωσαν οι κάτοικοι της Αθήνας και στον καταστροφικό σεισμό του 1999.

Αντίστοιχα πολλοί είναι οι εγκλωβισμοί σε ασανσέρ με την πυροσβεστική να έχει δεχτεί εκατοντάδες κλήσεις.

Οι Αρχές έχουν ρίξει τις δυνάμεις τους στη Δυτική Αττική, όπου ήταν και το επίκεντρο του σεισμού.

Οι τελευταίες πληροφορίες, επίσης, αναφέρουν ότι δόθηκε εντολή για εκκένωση των δημόσιων κτηρίων.

Αμέσως μετά το σεισμό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετέβη στο Κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, ενώ πάνω από τη Δυτική Αττική πετούν αυτήν την ώρα ένα ελικόπτερο Super Puma και ένα της Πυροσβετικής, τα οποία καταγράφουν τις πρώτες εικόνες και τα δεδομένα για να αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή.

Δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας αναπτύσσονται στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo