Ισχυρός σεισμός 5,1 ρίχτερ ταρακούνησε την Αθήνα - Τι λένε οι σεισμολόγοι (βίντεο)

Newsroom L&O 19-07-2019 14:13
Ισχυρός σεισμός 5,1 ρίχτερ ταρακούνησε την Αθήνα - Τι λένε οι σεισμολόγοι (βίντεο)
Σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας σημειώθηκε λίγο μετά τις 14:10 στην περιοχή της Αττικής.

Σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις ο σεισμός, που ήταν ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα, ήταν έντασης 5,1 ρίχτερ, με εστιακό βάθος 2 χλμ., και το επίκεντρό του 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, στην περιοχή της Μαγούλας.

https://youtu.be/PKmMandm5Cw

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στις τηλεπικοινωνίες και στην ηλεκτροδότηση στην Αττική, ενώ έχουν σημειωθεί τέσσερις ή πέντε καταρρεύσεις κτιρίων και ζημιές σε σπίτια, ενώ η πυροσβεστική έχει προχωρήσει σε δεκάδες απεγκλωβισμούς από ασανσέρ (δείτε εδώ τη συνεχή ενημέρωση).

https://youtu.be/Uv7zJyR0dWE

Κ. Παπαζάχος: Στην Πάρνηθα το επίκεντρο του σεισμού

Μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ήταν η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 14:13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους 12χλμ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα, όπως εξήγησε ο κ. Παπαζάχος. Ο καθηγητής σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999.

Ευ. Λέκκας: Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο

Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14:13 στην Αττική. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο και στην κεντρική Ελλάδα.

Τα παραπάνω τόνισε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διευκρινίζοντας ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

Επιπλέον δήλωσε πως είναι θετικό ότι υπάρχουν μετασεισμοί.

Για κύριο σεισμό κάνει λόγο ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης

«Ένα τέτοιο μήκος σεισμού δεν δικαιολογεί εκδήλωση μεγαλύτερου σεισμού», δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης.

https://www.youtube.com/watch?v=VLli8pnr8aE

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo